BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 14:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 2.0d 136km M47 nie odpala
PostNapisane: 10 lutego 2020, 19:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 320i
Witam panowie, jestem posiadaczem bmw e39 2.0d 136km m47 ( nie do końca szczęśliwym posiadaczem...).
O to moja przygoda, podczas wracania do domu turbina ( tak obstawiam że to ona) puściła olej i niestety silnik dostał samozapłonu, rozbiegał się (od zawsze jeżdżę benzyną , to mój drugi diesel w życiu, więc od teraz wiem co to znaczy te rozbieganie), i niestety na 3 cylindrze sprężanie równa się 0, auto odpalało tylko na plaka, pracowało nie równo, kopciło na szaro i to baaaardzo mocno kopciło na szaro, nie dało się nim jechać , zero mocy, popracowało na wolnych obrotach z minute może dwie i stan oleju powiększył się dwa razy, ropa poszła do oleju, na trzecim cylindrze stopiona świeca, stopiony wtrysk więc pewnie i tłok. Po silniku, trzeba szukać drugiego. Dorwałem za nie duże pieniądze silnik z e46 2.0d 136km m47 z pompą i turbiną, nawet przed wyjęciem odpaliłem go w aucie, pracował normalnie, po wciśnięciu pedału gazu do końca zarzucał trochę czarnym dymem. Silniczek został wrzucony do mojej e39 zalane wszystkie płyny, układ wtryskowy odpowietrzony, w przewodach plastikowych na pompie widać paliwo, zero bąbli powietrza, auto kręci i nie odpala, jak poluzuje nakrętki na wtryskach to przy kręceniu leci z pod nakrętek ropa, silnik nawet nie łapie, na plaka odpali ale jak zabiorę plaka to gaśnie i samo nie łapie. Czyżby to przez to że pompa z e46 ma inne numery?

Silnik e46
Sterownik pompy:
0281001827 0113 2971057A
numer pompy: 0470504005
0.91

Moja e39
sterownik:
0281010889 0169 5284009A
Numer pompy
0470504020
0,96

Inpa pokazuje takie błędy, nie da się ich skasować:

73 speed (RPM) sensor injection pump (IWZ-system)
error frequency:50
70 control unit injection pump communication
Erro frequrency : 50

Da się jakoś adaptować tą pompę do mojego sterownika w e39 i odpalić silnik czy temat przegrany i szukać pompy z takimi numerami jak moja w tym silniku e39? Może robię coś nie tak, może jest jakiś sposób na odpalenie silnika, proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] 2.0d 136km M47 nie odpala
PostNapisane: 10 lutego 2020, 21:00 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Twoja pompa nie nadaje się do użytku?

Wgraj program z E46 do sterownika silnika to auto odpali.

PostNapisane: 10 lutego 2020, 22:49 
Pierwsze kroki

Przed rozbieganiem sie silnika bylo tak ze zimna nawet po dwoch dniach stania odpalala od strzala, goraca tez od strzala a jak byla taka nie wystudzona do konca to trzeba bylo pokrecic troche, jak silnik sie rozbiegal to wyjalem kluczyk i auto pochodzilo parenascie sekund bez ropy to nie wiem czy sie nie uszkodzila pompa, dlatego kupilem caly silnik z pompa, sprzedawca zapewnial ze odpali w e39, to musialbym gdzies sprawdzic pompe czy jest sprawna, da sie to samemu zrobic?
Jak wrzuce swoja pompe to auto mormalnie odpali? No o ile moja pompa bedzie sprawna.

Nie znam sie na wgrywaniu oprogramowania, mam kabelek i inpe, w inpie umiem odczytac/skasowac bledy skasowac inspekcje, ciezko jest to zrobic?

PostNapisane: 12 lutego 2020, 10:20 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Sebbeekk napisał(a):
Jak wrzuce swoja pompe to auto mormalnie odpali? No o ile moja pompa bedzie sprawna.

Jeśli pompa jest sprawna i zamontujesz ją prawidłowo, to auto odpali.

Sebbeekk napisał(a):
to musialbym gdzies sprawdzic pompe czy jest sprawna, da sie to samemu zrobic?

Najłatwiejsze wyjście to znaleźć zakład, który naprawia te pompy i ma możliwość sprawdzenia jej mechanicznie i elektrycznie. Możesz też w tym zakładzie zapytać czy przełożą(bądź przeprogramują) Ci sterownik z Twojej pompy, do pompy z E46. Tego akurat po OBD nie da się wykonać.

Sebbeekk napisał(a):
Nie znam sie na wgrywaniu oprogramowania, mam kabelek i inpe, w inpie umiem odczytac/skasowac bledy skasowac inspekcje, ciezko jest to zrobic?

Akurat ten silnik to jeden z najgorszych na naukę takich rzeczy

PostNapisane: 14 lutego 2020, 05:22 
Pierwsze kroki

Znalazlem specjaliste ktory programuje, koduje, wgrywa polskie oprogramowanie itp w roznych autach, twierdzi ze moze adaptowac pompe, to jest wykonalne czy w moim przypadku tylko wyjecie sterownika pompy i programowanie na stole?

Ogladalem filmiki z demontazem sterownikow na pompach, nie wyglada to na ciezkie, to wystarczy przeciac te 4 przewody odkrecic i wstawic w druga pompe? Nie trzeba tam nic ustawiac i regulowac?
Zastanawia mnie ciecie tych przewodow, czy to nie wplynie na prace pompy/sterownika? Czy wolno to lutowac?
Z tego co rozumiem to moj sterownik na pompie nie dogaduje sie ze sterownikiem w aucie, a pompa mimo tego ze ma inne numery to mechznicznie jest to samo i jak wrzuce sterownik z pompy z e39 to auto powinno na niej odpalic?
A ten parametr wybity na pompie 0.91 to nie jest nastawa konta wtrysku? W mojej bylo 0.96, to nie ma wplywu na odpalanie auta?

PostNapisane: 13 kwietnia 2020, 09:25 
Pierwsze kroki

Temat do zamknięcja.
Została przeżucona pompa z mojego silnika, niestety okazało się że ona też padła. Więc została wysłana do regeneracji, teraz auto odpala i jeździ ładnie.
Dla potomnych, pompa którą wstawiacie musi mieć te same numery co pompa która obecnie siedzi, inaczej to nawet nie zagada, nie da sie tego zaprogramować wtykiem obd, tylko serwis i programowanie na stole.

Nie obyło się bez przygód, w warsztacje w ktorym zmieniali mi tą pompę, spalili mi alternator, stwierdzili że jest zwarcje na instalacji, potem po wstawieniu pompy(która wróciła z regeneracj) auto miało problem z wkręcaniem się na obroty. Zostały wysnute teze że zwarcje które spaliło alternator to popaliło mi sterowniki...
Po długich walkach i moim upartym trzymaniu się mojej wersji (że to nieożliwe, oddałem sprawne auto i mieli tylko zmienić pompe) pompa została odesłana z powrotem tam gdzie regenerowali ją, o dziwo po powrocie została wrzucona i auto cyka elegancko. Oczywiscie serwis od regeneracji stwierdził że z pompą było wszystko ok, warsztat który to wstawiał teź stwierdził że wszystko było przez nich dobrze robione a koszty wysyłek musiałem pokryć ja...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1