z tego co opisujesz to podobne objawy jak u mnie były w M52TU z 5hp - przy jeździe ze stałą prędkością - zapięty 5 bieg, 1.8 na obrotomierzu obroty powoli spadały o 200-300 i szybko podbijały do 1800, najbardziej jadąc pod górę. Ale na aucie nie było nic czuć. Kumpel straszył mnie, że to rozsypujący sie konwerter - od miał wtedy 530d e60 z 6hp, takie same objawy, wgrywali mu nowszy soft, na chwile sie poprawiło a w końcu trzeba było założyć nowy konwerter. U mnie to falowanie pojawiało się tylko przy wyższych temperaturach i po wymianie oleju (olej w skrzyni był systematycznie wymieniany, ja sam zrobiłem 2 wymiany i problem pojawił sie po drugiej wymianie) - wiosną zmieniałem olej ale było jeszcze chłodno - ok. Latem obroty falowały (tylko na rozgrzanym silniku i skrzyni) a jesienią znów się uspokoiło - i tu najlepsze - następnego roku problem już nie wrócił
Trochę nie rozumiem ocb z tym falowaniem na wolnych i 1100obr - to nie są wolne. U mnie był problem z falowaniem - czasami gubił obroty i z jałowych spadały do 500, wracał na jałowe. Ale też występowało to losowo i w sumie w pewnym momencie problem zniknął - nie wiem czy był tutaj wpływ np zmiany świec, nie chcę łączyć tych rzeczy bo nie mam pewności. Błędów żadnych nie sypał, na INpie wszystko było ok