BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [F80] Opony z najlepszą trakcją dla RWD?
PostNapisane: 5 kwietnia 2020, 18:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Hej
Przyszly ciepłe dni więc zmieniłem zimowe conti na letnie michelin PSS, które dostałem z autem (dot 2019).
Efekt jest taki że na michelin auto ślizga się jak poj^$# zresztą w każdym M na PSS czy PS2 miałem to samo.
E46 M3 czy E92 M3 to są auta kompletnie bez momentu a na michelin trakcja była do dupy. O amg nie wspominając wyleciały z mercedesa po tygodniu.
Obecnie mam ok 750NM na zimowych conti trakcja byla mega auto robiło raz za razem 0-100 ok 4s best 3.8 co na rwd wg mnie jest super wynikiem . (Ostatnio ze świateł 3 razy z rzędu objechałem M760Li)
Obecnie na Michelin PSS 0-100 wychodzi między 4.5s(raz) do nawet 5.2-5.5 a używanie LC nie ma sensu bo auto pali opony do 120km/h i jest niebezpiecznie.
Teraz do rzeczy chce takie opony żeby trakcja była mega jak na zimowych conti ma ktoś pomysł co kupić?
Ten sam problem mam od lat w RWD z michelinem i przetestowałem trochę innych opon:
Pirelli PZero kamienie bez trakcji , głośne i ogólnie porażka.
Kumho KU39 trakcja mega w 650i zero uślizgu nie dalo się kolami zapissczeć ale auto pływało jak łódz bardzo niebezpieczne po 3 dniach zmieniłem.
Uniroyal rainsport 3 trakcja świetna ale auto mocno pływa a dodatkowo bardzo biją jak chwilę auto postoi i przez to odgniatanie nie do wyważenia dobre do 200KM.
Vredestein ultra vorti bardzo fajne opony lubię je. Trakcja taka 2/3 w M3 stawiam na powtarzalne 4.5s może mniej auto nie pływa dobre prowadzenie bardzo fajny wygląd. Minusy słabo/głośno amortyzują nierówności i również się odgniatają dużo mniej niż Uniroyal ale też są problemy z wywarzaniem i wibracje przez pierwsze kilometry denereujące.

Czytając po forach co ludzie polecają to teraz na topie jest Michelin 4s ale mamy te opony w 640i i jest tragedia. Auto ma tylko 320KM a problemy z trakcją ogromne. Opony z 2017 czy 2018r były na aucie więc trudno mi powiedzieć jak by było na nowym komplecie. Dodatkowo bmw w zwyklych bmw nie M stosuje "dziurawe" tuleje tylnej belki przez co każde zwyķłe bmw powyżej 300KM tańczy tyłem.

Jeżeli chodzi o M3/M4 opinie o 4S są skrajne. 2/3 osob jest zachwycone a reszta mówi że trakcja słaba. 1/3 osób wspomina też o zbyt miękkiej mieszance na przód, sztucznym prowadzeniu i uciekaniu przodu takie same odczucia mam w 640i ale nie jeździłem na innych oponach tym autem.

Najmocniej rozważam Michelin sport cup 2 ale wiele osob mówi że w deszczu tragedia, bez rozgrzania trakcja słaba i wytrzymują max 5-10tyś km a to wszystko na daily jest słabe zwlaszcza rozgrzewanie opon odpada

4S vs Cup2?
Może miał ktoś styczność z tymi oponami w mocnym rwd? Lub czymś innym Toyo r888 na daili raczej slabo?
Michelin nie ma problemów z odgniataniem czy wyważaniem. Ma sztywne boki i prowadzi się super dodatkowo pod względem komfortu też są świetne tylko gdzie ta trakcja....
W usa sporo osób jeździ na Bridgestone Re71R ale u nas nie ma tego.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Opony z najlepszą trakcją dla RWD?
PostNapisane: 5 kwietnia 2020, 18:34 
Specjalista ds osiągów

Moje BMW: M5
Kod silnika: S62/S63
R1R ma dobrą trakcję, bo guma jest taka sama jak w r888.
Jeśli ma dobrze kleić to ps4, bo jest bardziej miękka niż ps4s, ale nie wiem czy występuje w Twoim rozmiarze. Ogólnie bardzo duże znaczenie ma w tych oponach ciśnienie, wszystko powyżej 2.2bar psuje zauwazalnie (czyli 2.0 na zimno)

II wicemistrz GPP 2015 Street RWD
Wicemistrz GPP 2016 Street RWD
Mistrz Polski PZM 2024 Street RWD

PostNapisane: 5 kwietnia 2020, 18:44 
Przyjaciel forum

Lincoln dzięki za sugesję. M3 F80 ma fabrycznie 2.2B na wszystkie kola i tak też mam 2.1b na zimno. Na PS4 nie jeździłem nigdy poczytam o tym i o R1R.

PostNapisane: 5 kwietnia 2020, 19:02 
Specjalista ds osiągów

Aaa, zapomnij o Cup2 - bez rozgrzania jest plastik, po dwóch tygodniach od zakupu od razu wstawiłem na sprzedaż. R888 szybko się kończą, mój faworyt to ps4 i nawet M5 może zrobić na nich 4.5- 4.7s

PostNapisane: 5 kwietnia 2020, 19:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Mam vredestein ultrac vorti i też uważam że są ok. Choć faktycznie ciężko je wyważyć i biją pierwsze 15 kilometrów jak głupie po kilku dniach postoju. Sądzę że Lincoln ma rację kolega na Porsche ma ps4 i bardzo sobie trakcje chwali

PostNapisane: 5 kwietnia 2020, 20:35 
Przyjaciel forum

Porsche ma trochę łatwiej bo o ile to 911 to ma silnik z tyłu i jest bardzo dobra trakcyjnie ale dzięki za głos.

PostNapisane: 6 kwietnia 2020, 15:41 
Przyjaciel forum

Lincol a Ty jeździleś na PS4?
Za cholere nie idzie nic wyczytać o tych oponach dodatkowo ludzie mylą 4 z 4s i nie wiadomo co czego dotyczy.
4s ponoć nowe kleją rewelacyjnie ale po lekkim zużyciu jest tragedia kilka osób tak pisało i to się zgadza z moimi obserwacjami w 640i.

PostNapisane: 6 kwietnia 2020, 15:50 
Moderator

Garaż: M3 e92 G-power 580hp
Lincoln napisał(a):
R1R ma dobrą trakcję, bo guma jest taka sama jak w r888.
Jeśli ma dobrze kleić to ps4, bo jest bardziej miękka niż ps4s, ale nie wiem czy występuje w Twoim rozmiarze. Ogólnie bardzo duże znaczenie ma w tych oponach ciśnienie, wszystko powyżej 2.2bar psuje zauwazalnie (czyli 2.0 na zimno)

2,0 dać na tyl? :23: to jest pomysł na miarę nobla :hurra: a ja zawsze dygam pod 2,6 juz z przyzwyczajenia :oczami: żeby mniej palil :D :rotfl:

PostNapisane: 6 kwietnia 2020, 17:09 
Specjalista ds osiągów

--==Mały==--, tak użytkuje ps4 i kleją od strzała, tylko minimalnie gorzej niż R1R, a to nie jest przecież Semislick.

1.8 na zimno zapewnia najlepszą trakcje, ale już potrafi pływać.

PostNapisane: 6 kwietnia 2020, 18:17 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330CI / E39 520i
Kod silnika: M54B30
Ja mam komplet ps4 na 330ci i jako nowe i przez 2 sezony kleiły bardzo dobrze. Zrobiłem na nich ok 25kkm (także zimą) i już są śmietnik.

PostNapisane: 6 kwietnia 2020, 21:58 
Przyjaciel forum

Dzieki za oponię jak ktoś jeszcze ma pomysły będę wdzięczny.

PostNapisane: 6 kwietnia 2020, 22:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: ex M6 F13 LCI
Kod silnika: S63
Garaż: obecnie:
R8 V10
911 S
GT 63S
U mnie Michelin 4s o szerokości 305 nie zdał egzaminu. Jak nie było trakcji tak nie ma :)

PostNapisane: 7 kwietnia 2020, 10:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Co prawda moja Zetka to marne 118 koni :P Ale mam w niej na przodzie nowe Michelin`ki Pilot Sport 4 205/40/18 - kiszka... Samochód lekki, R4 pod maską, gwint, camber a przy zawrotkach 180 stopni przód płuży :looka: Z tyły są nowe Continental Premium Contact 6 215/45/18 no i klei to genialnie ! Ja wiem że to tylko 118 koni :P ale naprawdę nawet przy strzale ze sprzęgła trudno o uślizg opony.

Wszystki 4 nabite mają po 2.4 Bar.

Co do Toyo to miałem kiedyś w 328 nowe T1R i to była lipa... hamowanie jak na łyżwach.

PostNapisane: 7 kwietnia 2020, 11:02 
Moderator

Garaż: M3 e92 G-power 580hp
Uwazaj, zeby Ci dyfra nie ukręcilo ;)

PostNapisane: 7 kwietnia 2020, 14:41 
Przyjaciel forum

PS4 na przód właśnie nie koniecznie bo są miękkie wg opinii.

PostNapisane: 8 kwietnia 2020, 08:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Conti sport contact 6, zbiera bardzo dobre oceny w testach i jest porownywany do ps4/ps4s
i obecnie z nowosci wyszla linia goodyeara f1 super sport

PostNapisane: 8 kwietnia 2020, 09:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
ale conti też jest dobre jak nowe potem się slizga

PostNapisane: 8 kwietnia 2020, 10:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Nie można tak tego rozpatrywac, jak ma byc trakcja to musi byc miekka guma, a tutaj nie problem o starzenie sie. dochodzi dodatkowo to ze kazda opona po ilus cyklach cieplnych traci swoje wlasciwosci, szczegolnie jak sie ja przegrzeje kilka razy.
Dlatego stwierdzenie Conti jest dobre jak jest nowe, albo Pirelli to szybko sie zuzywa, a Hankook to zaraz bombel wyjdzie na boku można wsadzic miedzy bajki.
Bo rownie dobrze wtedy mozna by powiedziec ze nankang to tani chinski shit i nie nadaje sie do nieczego, a sklada sie tak ze na ich semi AR-1 lataja np ring taxi, na nordschleife, bo oferuja swietne wlasciwosci jezdne i sa trwałe. a tam przerabiaja kilka kompletow na miesiac a nie jeden na 2-3 sezony
Jesli juz, nalezalo by oceniac opony ktore ma sie od nowosci, konkretny model danego producenta i uzywane z glowa bez palenia buta czy latania bokami, oczywiscie sprawdzajac cisnienie kilka-kilkanascie razy w sezonie a nie tylko jak zapika czujnik

PostNapisane: 17 kwietnia 2020, 09:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
PS4 bardzo dobre i wszechstronne, komfortowe i dobre na mokrym, Sport Contact 6 też. Mozna założyć semi slicki ale jak jest mokro a opony nie rozgrzane to na tym sie nie da jezdzić

PostNapisane: 17 kwietnia 2020, 11:25 
Przyjaciel forum

Początkowo zamówiłem komplet Conti CS6 ale 90% użytkowników mówi u niesamowicie szybkim zużyciu do 10tyś km co u mnie nastąpi w 4 miesiace. Zmieniłem zamówienie na PS4 na start tylko na tył dam znać jak pojeżdżę jak się spiszą domówię tył. W opiniach faktycznie PS4 jest uważane za bardzo dobrą oponę z rewelacyjną trakcją.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1