davidsondv napisał(a):
wydaje mi się, że zarówno 335i / 335d to już duży przeskok finansowy jeśli chodzi o ewentualne naprawy względem 330i czy się mylę?
Doładowane silniki już na starcie generują droższe koszta,.osprzęt musi być w pełni sprawny,. żeby to co przyciąga w dieslach cieszyło- osiągi. To jest zasadnicza różnica w eksploatacji. Reszta to zależy na co trafisz. Nie będę wchodził w dyskusję pb vs on, bo każda taka rozmowa powoduje, że się zaczynają przepychanki,.bo każda ze stron ma swoje priorytety. Więc zbędny temat. Napisze tylko, że każdy silnik ma swoje, wady,. zalety, oba są świetnymi jednostkami.
davidsondv napisał(a):
Jestem też ciekawy czy po przesiadce z E39 M54B30 poczuje dużą różnicę w motorze N52B30 , moment obrotowy praktycznie taki sam.
Po dłuższym przestoju, nie zauważysz przepaści, jeśli w ogóle zauważysz. Ja po sprzedaniu E46 328i+ i przerwie 2-3msc i następnie na jeździe próbnej obecnej n52b30 ,nie było wow

Pamiętam jak powiedziałem to byłemu właścicielowi że miałem 200-210ps a tu niby 50km i nie czuję. Za to w drodze powrotnej już czułem przyrosty. Trzeba dłużej poobcować z autem. N52b30 to przede wszystkim moment dostępny jeszcze niżej bo 2750 a nie 3500!? I jest go wiecej, niby mało ale gdy odnieść to do nietrzymajacych mocy m54 to różnica jest. N52 jest po prostu elastyczniejsze, to czuć w jeździe na co dzień, nie trzeba pałować. Gdybyś miał jedno i drugie, bezpośrednio do zestawienia to różnice czułbys gołym okiem.
davidsondv napisał(a):
Czyli oznacza to, że zarówno przy 330i a np. 330d wrażenie "wgniatania w fotel" powinno być takie same mimo większego momentu w dieslu?
moment w dieslu większy, będzie się uwydatniał przy kickdownie ale to będzie chwilowe i w danym.zakresie obrotów, czyli na co dzień pewnie wydawać się będzie mocniejsze, przez ten chwilowy moment większego kopnięcia, mimo, że mocniejsze auto nie będzie. Każdy lubi co innego. Pb rozwija moc bardziej liniowo, nie ma turbo dziur, stąd nie ma wow w wyniku chwilowego nagłego skoku mocy.
davidsondv napisał(a):
pomijając kwestie tuningu jak się ma awaryjność i pancerność silników N52B30 względem 330d/335d , bo z tego co wiem to już nie jest ten sam żeliwny blok lecz aluminium.
Jeśli miałbyś wybierać, co byś wybrał na moim miejscu?
M54/M52 to Alu, n52 to już mieszanka Alu-magnez. Co bym wybrał? Wolę PB ale obecnie chciałbym mocniejszej

O awaryjnosci n52 masz.osobny temat.