Cześć, zakupiłem sobie taki kabelek do e36 z silnikiem m52b28tu.
https://allegro.pl/oferta/interfejs-bmw-usb-1996-2006-inpa-pl-adapter-20-pin-6793025190?snapshot=MjAyMC0wNS0wN1QxMTowMjo0NC4zNTJaO2J1eWVyO2QyYjFjN2E1YzliODBjYzlhMWNhNTU5MjhlZjkwZDQwZWVlMTI4YWM3NWE3Mjg2ZWU1Mzc4MTU5YmJmMzRhOWY%3DCo mogę nim sprawdzić? Czy istnieją programy pozwalające na dokładniejszą diagnostykę niż INPA? Czy może zalezy to od kabla i ilości obsługiwanych przez niego wejść / oprogramowania sterownika interfejsu?
Co chcę sprawdzić?
1. Żółta kontrolka oleju mi się pali przez 15 sec po zapaleniu, potem gaśnie.
2. Stan vanosa - nic nie słychać, aczkolwiek mam wrażenie że poniżej 2500 obrotów to ten samochód nie jedzie za bardzo, aczkolwiek słyszałem, że tak ma być.
3. Raz działa, raz nie ABS i Kontrola trakcji, czym to może być spowodowane? ABS zakładam czujniki w kole, a trakcja? Dodam, że jak zapale samochód i działa to zazwyczaj działa cały czas, a jak od razu nie działa to już też do ponownego odpalenia raczej nie zadziała.
A może by przeinstalował softa?
Są jakieś sprawdzone sofciki do m52 tub28 które ożywią nieco silnik od dołu, a drugie pytanie, czy istnieją jakieś eko mapy które mogą spalanie zmniejszyć?