BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E91] Tarapaty-Check. Jedź wolno. Skontaktuj się z serwisem
PostNapisane: 30 maja 2020, 15:24 
Forumowicz

Moje BMW: e91 320d+
Kod silnika: N47
Witam Koleżanki i Koledzy, mam pewien problem, postaram się wam jak najbardziej go opisać, może coś doradzicie. Posiadam BMW e91 320d z roku 2011 wersja silnika z 184KM. Wszystko zaczęło się gdzie na początku marca, jechałem długą trasę bez przerwy około 270 kilometrów, gdy dojechałem na miejsce zauważyłem, że na biegu jałowym falują obroty 800-1000 rpm. No cóż stwierdziłem może to jednorazowy incydent. Potem jakiś czas było dobrze, aż w końcu pojawiło się to znowu, ale już przy krótszych trasach nawet po 30 km, ale o dziwo nie zawsze i bez żadnej reguły czasami 2 razy na tydzień czasami przez 2 tygodnie ani razu :zakrecony: raz nawet przejechałem trasę ze sklepu do domu (2km) i też było, zrobiłem też raz takie coś, że przy tym falowaniu wcisnąłem gaz do 2-2.5 tyś obrotów pościłem i silnik nie utrzymał samochodu - zgasł :wstyd: Jednocześnie co jakiś czas również gdzieś od marca wyskakuje mi check control - "usterka silnika. Silnik nie uzyskuje pełnej mocy. Jedź wolno. Skontaktuj się z serwisem BMW" dzieje się to również bardzo rzadko, ale już regularnie - powiedzmy że od początku marca z 4-5 razy, dzieję się to na kilka sekund i komunikat znika, a ja nie czuję żebym nie miał mocy, turbina też słyszę i czuję, że działa. Nie wiem czy łączyć obie sprawy? :zdziwko: Postanowiłem dziś obejrzeć silnik i osprzęt, od razu zaznaczam nie znam się za bardzo, jedyne co zauważył, co mnie zaniepokoiło przedstawiam wam na zdjęciach:

Obrazek
Obrazek
Możecie mi powiedzieć co to za przewód i czy martwić się, że jest taki "spocony"?

i tu jeszcze takie coś:

Obrazek

Znajomy mi poradził, że to może być jakiś nieszczelny przewód podciśnienia, ale nie jest to mechanik.
We wtorek ma podjechać do mnie kolega z interfejsem diagnostycznym, ale nie jakimś wyszukanym tylko foxwellem, może on coś pokaże, dodam, że nie mam check enginu, czy innych kontrolek świadczących o jakiś błędach tylko ten check control co jakiś czas.

Z góry dziękuję za każdą radę. :piwo:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E91] Tarapaty-Check. Jedź wolno. Skontaktuj się z serwisem
PostNapisane: 31 maja 2020, 13:48 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Podstawa to dobra diagnostyka komputerowa.
Poza błędami sprawdziłbym korekcję wtrysków

Wąż na pierwszych zdjęciach to przewód wspomagania.

Ostatnie zdjęcie to rura od turbo do intercoolera. Olej w tym miejscu może świadczyć o problemach z odmą lub zużyciu turbo.
Generalnie w wielu dieslach spotkałem się z wilgotnym od oleju dolotem i jeszcze sporo przejeżdżały, więc to niekoniecznie powody do obaw

PostNapisane: 31 maja 2020, 16:37 
Forumowicz

cursor napisał(a):
Podstawa to dobra diagnostyka komputerowa.
Poza błędami sprawdziłbym korekcję wtrysków

Wąż na pierwszych zdjęciach to przewód wspomagania.

Ostatnie zdjęcie to rura od turbo do intercoolera. Olej w tym miejscu może świadczyć o problemach z odmą lub zużyciu turbo.
Generalnie w wielu dieslach spotkałem się z wilgotnym od oleju dolotem i jeszcze sporo przejeżdżały, więc to niekoniecznie powody do obaw

Dziękuję bardzo za radę, zobaczymy co pokaże ten amatorski tester diagnostyczny. Dzwoniłem do ASO BMW Dynamic Motors Bydgoszcz (jestem z okolic) 450 zł za samo podłączenie do komputera ;) Myślałem, że ten przewód to od klimatyzacji, ale może być, że od wspomagania. Sprawdziłem płyn wspomagania, wszystko w normie. Jak by ktoś miał jakiś pomysł, albo miał coś podobnego to nie krępujcie się, każda rada będzie cenna :piwo:

PostNapisane: 2 czerwca 2020, 16:50 
Forumowicz

Jestem po odczycie kodów usterek:
452A Info - particulate - filter system
40E9 Spaliny wydechowe recyrkulacja, sterowanie położeniem
3F40 czujnik ciśnienia w rampie, brak ustawień test
4C9F Spaliny wydechowe zawór recyrkulacji spalin wiarygodność
4C9E Spaliny wydechowe zawór recyrkulacji spalin wiarygodność
A8B7 FRM MINI Right daytime driving lights faulty
5DEC obniżenie osiągów

Teraz do jakich wniosków dochodzę sam, zapchany dpf i zasyfiały EGR (pewnie zacinający się), co sądzicie? Czy ktoś coś jeszcze podpowie?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1