BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Wibracje podczas jazdy
PostNapisane: 5 października 2020, 19:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam. Borykam się z dosyć denerwującym problemem. Otóż auto przy 100km/h wpada jakby w drgania.. Jakbym jechał po jakiejś gęstej tarce. Niedawno zostały wymienione tuleje sanek tylnich (wszystkie 7), tuleje wahaczy, podpora wału i łącznik elastyczny. Dodam też, że mam wrażenie, że drgania są w przedziale 100-140km/h z czym przy 100-110 jest najgłośniej. Prosze o pomoc. Odpowiem również na wszelkie pytania dzięki, którym uda się zdiagnozować problem. Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Wibracje podczas jazdy
PostNapisane: 5 października 2020, 19:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Koła odpowiednio wyważone ?

PostNapisane: 5 października 2020, 19:56 
Pierwsze kroki

Tak, zapomniałem dodać, że niedawno wyważyłem również koła w celu usunięcia problemu :/

Edit. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Głowa mi się robi już od tego kwadratowa a wibracje są bardzo irytujące...

PostNapisane: 6 października 2020, 22:15 
Forumowicz

Moje BMW: F36 LCI
Kod silnika: B47D20A
Garaż: Było:
E36 320i M52B20 '95
E90 316d N47D20C Stage 1 175 KM '11

Jest:
F36 LCI 420d M-Sport '18
Yamaha R1 RN12 172 KM '05
Niech wulkanizator sprawdzi Ci czy masz felgi odpowiednie do rozmiaru piasty.
Ja miałem rzekomo ori felgi bmw 5x120 w e36 (a same felgi były chyba do e34...) ale średnica na piastę była większa niż sama piasta i to powodowało drgania od 100 km/h w górę.
Kupiłem jakieś zwykłe felgi, które szły seryjnie w tych autach i problem z bańki.

Drgania może powodować też luz na półosiach - do sprawdzenia.

PostNapisane: 7 października 2020, 08:46 
Pierwsze kroki

Felgi są raczej wporzo gdyż wcześniej nie było tego problemu. Potem zaczynało się od 110km/h teraz już przy 100km/h. Czy możliwe, że takie wibracje, buczenie powodują łożyska?

PostNapisane: 7 października 2020, 08:58 
Forumowicz

E36 320i M52B20 '95

Jest:
F36 LCI 420d M-Sport '18
Bardzo możliwe, że łożyska powodują takie wibracje tym bardziej, że wcześniej na tych samych kołach nie miałeś problemu. Z doświadczenia z różnymi samochodami wiem, że wywalone tuleje wahaczy czy gumy stabilizatora bardzo rzadko powodują wibracje w różnych zakresach prędkości. Jako inż. mechanik mogę dodać, że fazy zużycia łożysk postępują od szumienia (I faza), przez wibracje (2 faza) po ubytki materiałowe i finalne rozsypanie się łożyska (III faza).

PostNapisane: 7 października 2020, 09:57 
Pierwsze kroki

Wymieniłem tuleje sanek i wahaczy z nadzieją, że ustąpią również stuki podczas ruszania i mam wrażenie, że się polepszyło jednak nadal coś stuka przy ruszaniu. Jest takie samo walenie tylko rzadziej. Wracając do wibracji i buczenia. Mam jeszcze pytanie. Czy brak właściwej geometrii i zbieżności również może to powodować? Mechanik po wymianie tulei mówił, że raczej nie muszę ustawiać zbieżności gdyż ściągał całą ławę i po prostu tak jak było to wpiął wszystko spowrotem. Dzisiaj jadę po pracy jeszcze do innego warsztatu, który specjalizuje się w BMW.. Może dowiem się czegoś więcej. Dodam, że nie czuć nic na kierownicy, żeby było jakieś bicie czy ściąganie auta w któraś stronę. Przychodzi mi też do głowy wał, który nie został złożony tak jak był fabrycznie ale mechanik mówił, że po znakach składał wszystko spowrotem

PostNapisane: 7 października 2020, 10:51 

Arvilo, wszystko o czym piszesz może mieć znaczenie ;) Tak jak nawet i odklejony/zgubiony odważnik z felgi :D

Spec niech Ci obada zawiechę... BMW ma to do Siebie że na ścieżce diagnostycznej często nic nie wychodzi :hyhy:

PostNapisane: 7 października 2020, 11:22 
Pierwsze kroki

Przepraszam, że tak gadam jak potluczony ale odkąd kupiłem auto to tylko wkładam w nie gotówkę a zaczynam mieć wrażenie, że jest co raz gorzej. Tak myślę, że ta akcja z tym buczeniem zaczęła się po wymianie podpory wału i tego łącznika gumowego... Może jednak źle złożył ten wał, bo nie przypominam sobie żebym miał ten problem przed wymianą tych części... Łeb już mam kwadratowy od tego wszystkiego

PostNapisane: 7 października 2020, 11:47 
Zacna persona forum

Za dużo rzeczy robiłeś, żeby teraz wnioskować co może być przyczyną:

- na pewno zrobienie geometrii to podstawa,
- dynamiczne wyważenie kół, zakładam, że opony masz w miarę świeże
- wyeliminowanie luzów w zawieszeniu.
- i dopiero rozbierałbym drugi raz wał i sprawdzał

Łożyska tak jak kolega wyżej pisze, bym odrzucił, bo najpierw raczej by huczały na zew. łukach. Ale nikt tu 100% potwierdzenia nie da.

PostNapisane: 7 października 2020, 11:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Arvilo napisał(a):
Tak myślę, że ta akcja z tym buczeniem zaczęła się po wymianie podpory wału i tego łącznika gumowego

To czemu od razu nie pojechałeś reklamować roboty. Jeśli tego nie było przed, a po jest to grzebałbym w tym temacie.

PostNapisane: 7 października 2020, 12:29 
Pierwsze kroki

Jadąc po łukach nie ma żadnej różnicy, nic nie huczy bardziej albo mniej.. A co do mechanika to nie chcę siać fermentu, bo można powiedzieć, że to kolega. Robi też busa mojego ojca i wszystkie diagnozy zawsze były trafione oraz szybko i dość tanio zrobione. Wiele też musiał poprawiać po innych czy to w BMW czy busie...

PostNapisane: 7 października 2020, 12:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Arvilo napisał(a):
Jadąc po łukach nie ma żadnej różnicy, nic nie huczy bardziej albo mniej.. A co do mechanika to nie chcę siać fermentu, bo można powiedzieć, że to kolega. Robi też busa mojego ojca i wszystkie diagnozy zawsze były trafione oraz szybko i dość tanio zrobione. Wiele też musiał poprawiać po innych czy to w BMW czy busie...

To tym bardziej, jak to kolega to podjedź opowiedz o objawach, niech się przejedzie i zdiagnozuje. Chyba łatwiej tak niż nasze wróżenie w fusów.

PostNapisane: 7 października 2020, 13:19 

Nie twierdzę że tak jest i w tym przypadku ale często wychodzi się źle naprawiając autko u znajomego lub w rodzinie. Kolega wyżej pisze byś pojechał do niego raz jeszcze niech diagnozuje.

PostNapisane: 7 października 2020, 13:21 
Pierwsze kroki

Wczoraj byłem u niego i się przejechaliśmy. Mówił, że to brzmi jakby bezpośrednio z kół. Obstawiał opony albo łożyska. Opony są świeże i wcześniej nic takiego się nie działo na nich... A łożyska... Sami tu piszecie, że to raczej nie one..

PostNapisane: 7 października 2020, 16:15 
Pierwsze kroki

Właśnie wróciłem z geometrii i... Kompletnie nic to nie dało. Co prawda Pan musiał trochę ustawić i z przodu i z tyłu ale jeśli chodzi o mój problem to nic nie dało. Cały czas mam ten rezonans. Popatrzyliśmy też z Panem co to może być i kompletnie nic nie przychodziło ani jemu ani mi do głowy. Wał wydaje mi się, że jest dobrze skręcony, bo zauważyliśmy znaki pozostawione przez mojego mechanika. Pociągaliśmy też półosie i nie mają one luzów. Jedynie obie mają luz machając nimi w pozycji poziomej, czyli od dyfra do koła i spowrotem. Tak powinno być?

PostNapisane: 7 października 2020, 19:46 
Forumowicz

E36 320i M52B20 '95

Jest:
F36 LCI 420d M-Sport '18
Arvilo napisał(a):
Właśnie wróciłem z geometrii i... Kompletnie nic to nie dało. Co prawda Pan musiał trochę ustawić i z przodu i z tyłu ale jeśli chodzi o mój problem to nic nie dało. Cały czas mam ten rezonans. Popatrzyliśmy też z Panem co to może być i kompletnie nic nie przychodziło ani jemu ani mi do głowy. Wał wydaje mi się, że jest dobrze skręcony, bo zauważyliśmy znaki pozostawione przez mojego mechanika. Pociągaliśmy też półosie i nie mają one luzów. Jedynie obie mają luz machając nimi w pozycji poziomej, czyli od dyfra do koła i spowrotem. Tak powinno być?

Tak bo masz dyferencał i półosie, a nie sztywny most jak w polonezie. Wcześniej wspomniałeś o stukaniu przy ruszaniu - zdarzało Ci się pójść boczurem? Może coś w dyfrze chrupnęło?

Proponuję na podnośniku odpiąć wał od dyfra, pokręcić kołami i słuchać czy coś tarabani.
Jak nie to chyba tylko wał możesz mieć do wyważania bo możliwe, że ktoś się machnął przy łączeniu.

PostNapisane: 7 października 2020, 19:51 

podmień koła bo często im dalej się szuka tym bliżej lezy przyczyna ;)

PostNapisane: 7 października 2020, 19:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
A ta podpora wału kupiona oryginalna czy jakiś chinol?

Założyć koła od innego auta..... obojętnie byle pasowały....i zobaczyć.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 7 października 2020, 23:00 
Pierwsze kroki

Podpora oraz łącznik Febi. Tuleje sanek lemforder. Bokiem nie latałem ani razu tym autem. Po wymianie tych tulei w sankach i wahaczy te stuki o których wspominałem jakby się ograniczyły i występują rzadko. Będę kombinował jeszcze koła na podmiankę do testu. Gadałem z mechanikiem i kazał przyjechać mi w przyszłym tygodniu, żeby ogarnąć ten temat

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1