BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 12:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e70] 40d niesprawna skrzynia biegow
PostNapisane: 14 października 2020, 19:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: X5 e70 40d
Witam. Kiedy przejadę Ok 40-50km, zgasze samochód i ponownie odpalę, dam wsteczny i potem D, ujade pare metrów pojawia się komunikat niesprawna skrzynia biegow, jedz wolno itd. Problem nie pojawia się zawsze tylko czasem sie pojawi a bywa tak, ze przejadę pare dni i nic. Auto było w serwisie bmw gdzie wykasowano mi błędy, wgrali jakieś oprogramowanie skrzyni i zrobiono kalibrację. Wróciłem do domu Ok 40km, zgasiłem odpaliłem, wsteczny, potem drive i wyskoczył mi ten komunikat. Komunikat nigdy nie pojawił się podczas jazdy tylko zaraz po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika. Dałem do polecanego warsztatu, gościu przejechał kilkanaście km, wyczuł jakieś delikatne szarpnięcia czy tam slizgniecia na 1 i 2 biegu. Auto zostawiłem na Ok miesiąc czasu, na regenerację skrzyni. Gościu wykasował błędy i dał znać, ze testował to auto, jeździł trasy Ok 50km i nie mógł mu ten błąd wskoczyć dlatego zdecydowałem wymienić dynamicznie olej wiadomo z miska i filtrem. Odebrałem auto przejeżdżałem Ok tygodnia bez żadnych objawów dopiero dziś wyskoczył mi ten komunikat. Kiedy zgasze samochód i ponownie odpalę jest wszystko Ok. Może ma to jakieś znaczeniem chwilkę przed pojawieniem się komunikatu jeździłem trochę w błotku potestować xdrive ale bez jakichś większych szaleństw. Może tam jakiś zawór lub elektryka dostaje wody, niewiem. Sam osobiście czuje jak czasem przy zmianie 1 i 2 biegu czuć takie delikatne szarpniecia w porównaniu do wyższych biegow gdzie zmiana jest perfekt. Może ktoś coś polecić co robić w takim wypadku ? Co może być problemem ? I czy 2tysiace które władowałem w wymianę oleju ewentualnej reperacji skrzyni przepada, czy można ten olej i filtr z miska zostawić ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Bmw x5 e70 40d niesprawna skrzynia biegow
PostNapisane: 15 października 2020, 06:03 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Na początek to należałoby odczytać obecne błędy i przeanalizować czy któryś czegoś nie sugeruje

Błąd na desce brzmi "niesprawna skrzynia biegów" czy "zabezpiecz pojazd przed stoczeniem"?

PostNapisane: 15 października 2020, 16:13 
Pierwsze kroki

Niesprawna skrzynia biegow, nic innego. Z początku wyskakiwało błąd dsc, 4x4- coś takiego. Teraz tylko niesprawna skrzynia biegow

PostNapisane: 16 października 2020, 09:32 
Specjalista

Jumpman23 napisał(a):
Niesprawna skrzynia biegow, nic innego. Z początku wyskakiwało błąd dsc, 4x4- coś takiego. Teraz tylko niesprawna skrzynia biegow

No to najlepsze wyjście to odczyt błędów. Dopiero wtedy możemy czegoś się dowiedzieć

PostNapisane: 22 października 2020, 12:33 
Pierwsze kroki

Byłem na odczycie błędów w serwisie bmw. Skrzynia jest ewidentne do wymiany. Wymieniałem olej dynamicznie Ok 3 tygodnie temu. Na oleju widać opiłki. Gościu z serwisu bmw mówił ze przy takim przebiegu 310tys nie wymienia sie oleju dynamicznie. Proponuje mi wymianę skrzyni na nowa używana i ze takie rozwiązanie jest dużo lepsze niż regeneracja bo producent nie ma zestawu naprawczego do tych skrzyń i ze jeżeli ktoś mi mówi ze zregeneruje ta skrzynie to składa ja z 2/3 używanych. Każdy mówi co innego. Sam już niewiem co robić. W tych warsztatach co dzwoniłem to gościu mówi, ze to najprawdopodobniej jakaś hydraulika i wysyłają konwerter do sprawdzenia i ewentualnej regeneracji. Jak myślicie co lepiej zrobić teraz ? Czy regenerować ta skrzynie czy wymienić w serwisie bmw na nowa używana. Podpytałam o przebieg tej używanej to jest Ok 160 tys. Koszta porównywalne bo w serwisie Ok 6tysiecy, gwarancja miesiąc i, ze jeżeli Oni się tym zajmują to ma pomoc- to jest w ich interesie - tak mówi.

PostNapisane: 22 października 2020, 12:45 
Specjalista

Dostałeś wydruk błędów ?

PostNapisane: 22 października 2020, 12:47 
Pierwsze kroki

TakObrazek

PostNapisane: 22 października 2020, 12:49 
Pierwsze kroki

<a href=https://zapodaj.net/dd8e73af87c87.jpg.html>D4EF6249-FEE4-44A2-BDDD-B52A54101D77.jpeg</a>

PostNapisane: 22 października 2020, 12:49 
Pierwsze kroki

Niewiem Jak dodać to zdjęcie. Widać coś ?

PostNapisane: 22 października 2020, 12:50 
Pierwsze kroki

Obrazek

PostNapisane: 22 października 2020, 13:23 
Pierwsze kroki

https://zapodaj.net/dd8e73af87c87.jpg.html