Przeczytałem cały ten temat 40 stron

Aż mi główka paruje.
Troszeczkę masełko maślane ale do rzeczy:
Jakiś miesiąc temu "kupiłem" BMW E87 1.6i 115km N45, 07r , ale podczas czytania tematu, nie było praktycznie żadnych pytań czy informacji o tym silniku, no może z raz.
Czyżby to było aż takie "dziewczyńskie" Auto? No ale jakby nie było kupiliśmy je dla siostry.
Siostra chce LPG więc niech ma, bo na wachę faktycznie nie wyrobi.
Na mały początkowy serwis kupiłem minn. świece NGK BKR6EQU, bo sądziłem, że świece do LPG to raczej mit i trzeba zakładać to co fabryka dała. Jednak po kilku rozmowach z gaziarzami nakreślili mi trochę temat i polecili jedno-elektrodowe, dobrze irydowe np Bosch lub Denso z przerwą 0,7-0,9mm
Więc kupiłem Bosch'a 0242 240 653 - FR6KI332S.
Świec nie wymieniałem, wzięła ze sobą mieli wymienić przy montażu LPG (mieszkamy dość daleko od siebie), raptem po tygodniu dzwoni do mnie, że auto jej coś poszarpuje od czasu do czasu aż po dwóch dniach straciło moc itd.
Tak pomyślałem, że może już trefne świece lub nawet cewka oberwała i oczywiście pojechała do mechanika i jedna cewka padnięta. Mechanik stwierdził, że pozostałe 3 Boscha są całkiem nie stare i wymienił tylko jedną jeszcze oryginalną BMW.
To skąpe szwaby, przyżydzili na jedną cewkę
Wymienił też od razu świece które miała, stare tragedia wypalone okopcone na czarno, fotki podepnę.
Widać ktoś już olał pod koniec, ale auto w stanie wizualnym super a i technicznym też wydaje się być ok, poprosiłem też o sprawdzenie kompresji na cylindrach i równiutko 4x11.
I teraz tak się zastanawiam czy nie dobrą opcją byłaby wymiana i pozostałych 3 cewek, choć nie do końca jestem sam do tego przekonany, a tym bardziej wytłumacz to babie, że ma dać 300zł, na coś co działa.
Tym bardziej, że troszkę kasy poszło na rejestrację, OC, jakiś tam drobny serwis, do tego w tym tyg kupiłem już opony letnie itd.
Ogólnie od tych kilku dni jeździ na w/w świecach z przerwą 0,7mm wg informacji od kol. Pawelos666 może przymulać na zimnym na wolnych itd, pytałem ją i puki co czegoś takiego nie zaobserwowała ale wiadomo jak to baba może nie skumać tego tym bardziej, że jeździ tym autem 4 tydzień.
Zastanawiam się też czy przy najbliższej okazji spróbować powiększyć szczelinę do tych 0,8-0,85mm ? Czy może zostawić jak jest ?
Choć na pewno skonsultuje to z gazownikiem ale sam mówił, że 0,8 to tak najbardziej optymalnie, więc zobaczymy, może sam to poprawi przy montażu.
Ktoś coś jakieś uwagi, porady ? Mogą być te świece które założyła ? Bo puki co żadnych innych na pewno nie będziemy zakładać, chyba, że musiałbym kupić za swoje i jej założyć.
Poniżej foty świec jak dla mnie masakra a takie piękne autko, sporo papiera z serwisów itp Troszkę tam było wymieniane, tarcze klocki jeszcze lekko czuć nowością, rozrząd podobno wymieniany ok 5k km temu a i wygląda na świeżutki, białe ślizgi itd.