Witam, zakładam drugi temat jednego dnia, no ale tak wyszło. Pacjent to BMW E46 z 1999r z silnikiem 2.0d 136km. Autkiem trochę jeżdżę i ze strony silnika nie miałem problemów, palił ładnie, równo chodził i nigdy nie widziałem najmniejszego dymka. Jakiś czas temu odpalam zimny silnik a z tyłu chmura dymu, która zasnuła całe podwórze. Potem trochę mniej dymił, ale przestał całkiem, dopiero jak się trochę podgrzał. Od tamtej pory, dymienie po uruchomieniu zimnego pojawia się coraz częściej. Do tego doszedł objaw drżenia silnika przy równej jeździe. Mianowicie, wolne obroty ma zawsze idealne, przy przyspieszaniu, hamowaniu silnikiem ok. Ale powiedzmy jedziemy spokojnie i silnik zaczyna drżeć, nie szarpać, telepać, jak wypadanie zapłonów, tylko delikatnie drżeć że sporą częstotliwością, większą niż raz na obrót. Do tego po lekkim dodaniu gazu, wskazówka ekonomizera leci na prawo a silnik nie zwiększa mocy, dopiero mocniej trzeba dodać gazy żeby był efekt i wtedy jedzie poprawnie. Nie jest to ciągle, zdarza się sporadycznie, raz na kilkadziesiąt kilometrów. Błędy jakie mam to Podgrzewacz płynu, bo jest odłączony EGR bo mam zaślepiony. Co może być powodem, oraz jak sprawdzić co podaje wtrysk sterujący. Pozdrawiam.
|