Cześć
Mam prośbę o pomoc w weryfikacji wyników z INPY. Pacjent to E46, silnik N42B20, bez gazu.
Zaczęło się od zapalonego checka dwa dni temu - błąd 0150, czyli niby sonda przed katalizatorem 2. Kiedy zapalił się check, samochód był bardzo zmulony - mimo mocnego deptania niespecjalnie chciał się rozpędzać (automat).
Po 2 czy 3 odpaleniach silnika check sam zniknął i w tej chwili nie wraca i samochód zachowuje się jak wcześniej, ale w związku z nim sprawdziłem co w INPIe piszczy i mam pytania do kilku rzeczy. Pomiar na ciepłym silniku i jakichś 10km jazdy.
1. Sondy lambda:
Wskaźniki oznaczone cyframi od 1 do 4 pracują - na jałowym są poziomy jak na screenie, po dodaniu gazu 1 i 3 rosną, 2 i 4 spadają w okolice 0.00, po czym po odjęciu gazu znowu wracają w okolice 0.7. Więc o ile wiem, tu jest ok.
Ale cztery wskaźniki zaznaczone kółkami stoją w miejscu. Nie ważne czy dodaję gazu, czy stoję na jałowym, wartości niezmiennie takie same. Czy tak powinno być?
2. Czujnik wału:Wartość zaznaczona kółkiem jest poza zakresem (niezależnie od dodawania i odejmowania gazu)

Co to możę oznaczać? Problem z rozrządem?
3. Przepływ powietrza:Po dodaniu gazu wartość wychodzi poza zakres:

Jak widać na screenie obroty były wtedy w okolicach 2100. Na biegu jałowym ten parametr ma stabilną wartość 9.3
Czy to oznacza problem z przepływomierzem? Lewe powietrze?
Będę wdzięczny za wskazówki od czego zacząć i co sprawdzić. Może ma jakieś znaczenie fakt, że silnik dość mocno wibruje na biegu jałowym po rozgrzaniu (ma tak od zawsze od kiedy go mam, czyli ponad 6 lat, a mędrcy internetu twierdzą że ten silnik tak ma).