alduwiel napisał(a):
///david napisał(a):
alduwiel, Póki co to ceny mieszkań nadal idą w górę i nadal mieszkania się sprzedają

ponad 1/4 wszystkich dolarów na świecie została stworzona w ciągu ostatnich 15 miesięcy... Lada chwila inflacja będzie dwucyfrowa... Ten krach będzie pretekstem do wprowadzenia światowego rządu, ze światową walutą. Zakład?
Ludzie obudźcie się wreszcie (...)
nie wiem po co tu pisze ale chyba chwila wolnego i troche nudy sprawila ze nie mam co robic

dobra nie usprawiedliwiam sie, do rzeczy.
Alduwiel standardowo nie zawodzi, w jednym poscie mowi ze ceny mieszkan juz spadaja i ze mial racje, a potem okazuje sie ze jak ktos mu skwintuje ze jednak w tej sprawie nie ma racji bo ceny dalej rosną to wrzuca argument o dolarach, cos totalnie z innej strony, no bo przeciez jak rzuci 100 teorii spiskowych i 1 czy 2 sie sprawdzi (efekt statystyki) to juz mozna mianowac sie prorokiem.
Inflacja.
Inflacja jest zjawiskiem ogolno swiatowym.
w Usa jest np 5.4% a z tego co wiem to tam PiS nie rządzi.
Inflacja oprócz tego czym jest (zaraz opisze) jest wykorzystywana jako oręż polityczny aby ogłupić ludzi, którzy kompletnie nie mają pojęcia czym jest inflacja, CPI, oraz w ogole jak jest liczona inflacja.
Wiec, zacznijmy moze pokolej.
Inflacja liczona jest rok do roku, tzn obecny poziom inflacji jest porównywany do cen z 2020roku,
mniej wiecej rok temu paliwo przez kryzys strasznie potanialo i bylo w okolicy 4 zlotych z litr, teraz jest w okolicy 6 pln za litr (wykresy cen paliw dostepne np: na bankier.pl lub cos)
Porownujemy ceny paliw z nie reprezentatywnego okresu cen paliw do obecnego.
(fajny przyklad tego zjawiska jest z pierwszenstwem pieszych na pasach, gdzie ponoc sie cos poprawilo, ale dane z ktorymi porownuja nie sa z 2020r, tylko z 2019, bo w 2020r byl mniejszy ruch bo lockdown i po prostu sila rzeczy bylo mniej zdarzen na drodze)Co wplywa w najwiekszym stopniu na inflacje?
Mam dane z wrzesnia bo za pazdziernik jeszcze czegos podobnego nie znalazle, no to wkleje:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Inflac ... 06277.htmlTOP3 to paliwa.
37% LPG
28% Benzyna
26% Olej napędowy
Ceny paliw zrobiły inflacje. gdyby je porownac z cenami paliw w 2019r to okazalo by sie ze prawdopodobnie inflacja byla by na poziomie 4% a moze i ciut nizsza.
W 2022 wzrosnie bardzo energia, zwiazane jest to z tym ze Unia wprowadza nowe regulacje energetyczne ktore wymuszaja wyzsze oplaty za zrodla nie odnawialne a te odnawialne dalej sa kuresko drogie i nie oplacalne poki co. (dlatego maja byc sztucznie oplacalne przez nalozenie oplat na energie pozyskiwana z wegla - ale to juz inny temat)
i tyle.
Misterny dodruk pieniadza i jakies 500+ nie wplywa na inflacje w takim stopniu jak demonizuja to media czy opozycjonosci. w jakims stopniu tak, ale to ile jest pieniedzy na rynku to jedno, ale sposob ich pozyskania to drugie.
Ceny wzrosly z wielu tez innych powodow, brakuje rąk do pracy, w resteuracjach brakuje kelnerow, ludzie sie przekwalifikowali, nie ma komu rozładować frachtowce, nie ma kto obsługiwać kontenerów, ludzie sie przekwalifikowali bo byli zmuszeni przez co poszli czesto do lepiej platnej pracy albo maja po prostu lepiej platne zajecie i nie chca wracac "na stare smieci" wobec czego stawki za ich poprzednia prace musza wzrosnac bo po prostu brakuje personelu.
Truskawek tez nie ma kto zbierac, w piekarni tez nie ma kto pracowac.
ale nie, argumenty spiskowcow to dodruk i 500+ i rząd.
rząd mamy zły i tez nie podoba mi sie z polskiego ładu fakt ze bede płacił 5% składki zdrowotnej - (uznaje to za złodziejstwo bo place za cos z czego ani ja ani nikt z moich bliskich nie korzysta), ale im wiecej slysze bezsensownych argumentów anty rzad tym bardziej sie zastanawiam kim są ludzie po drugiej stronie ze wierzą w te brednie.
boje sie zerkac w pozostale tematy co tam bylo pisane xd