No więc założyłem do E92 z CCC moduł umożliwiający działanie Carplaya i Android Auto, oczywiście działa również z E90 czy E60. Są też wersje do CIC i późniejszych NBT w gamie F.
Działanie:Urządzenie to box wpinany pomiędzy istniejący oryginalny wyświetlacz a moduł nawigacji CCC.
Działa podobnie
do tego który założyłem do w F32, a nawet nieco lepiej, ponieważ działa sterowanie następną/poprzednią piosenką z kierownicy.
Do sterowania używamy iDrive, stare ekrany nie były dotykowe, zresztą, nie jest to potrzebne.
Z racji tego że nie miałem w E92 Bluetooth ani obsługi telefonu jako takiej, więc dodatkowe urządzenie również dało i to, musiałem jedynie dołożyć załączony w zestawie mikrofon.
Nie musiałem niczego ciąć czy lutować, plug and play.
Przy montażu, czego nie ma w instrukcji, trzeba jedynie przepiąć w kostkach przewody światłowodowe (dwa pstryknięcia).Samo wykrywa wsteczny, oraz przez kostkę sobie wykryło AUX, generalnie do działania urządzenie używa AUXa (nie tego na jacka, tylko takiego innego wewnętrznego).
Montaż:Niby prosty, ale trzeba wyjąć schowek, wyjąć navi, moduł klimatronika, odsłonę pedałów, złamać ręce w paru miejscach, ciężko bardzo jest to upchnąć - ale ogólnie się da, wszystko najlepiej przeciągnąć i zainstalować nad schowkiem, mikrofon natomiast najlepiej wrzucić w lewy róg deski rozdzielczej przy słupku A. Warto uważać na wentylator od navi - przy upychaniu można go uszkodzić.
Instalacja zajęła mi 5 godzin, pewnie ktoś wprawiony w bojach zrobi to szybciej.
ReasumującDziała - płynnie, samo się łączy po wejściu do auta, żadnego klikania.
Spore odświeżenie dla samochodu z 2007r, w zasadzie dostaje 'wszystko' co mają nowe auta. Do CCC już nawet map nowych nie ma, a tu cyk, wchodzi Waze, Yanosik, Apple Music/Spotify.
Cena:ok 1200zl
Gdzie kupić:https://pl.aliexpress.com/item/1005002934717964.htmlFotki: