kryst16 napisał(a):
Rufios napisał(a):
Cytuj:
2 Dobrowolny ZUSOk, dzisiaj wprowadzamy dobrowolny ZUS i co dalej?
Kto wypłaci emerytury?
Co z ludźmi którzy nagle pójdą na rentę ulegną wypadkowi, nie mając odłożonych środków? Zostawimy ich samych sobie?
Pomyśl na swoim przykładzie... Masz (nie daj Boże) poważny wypadek samochodowy teraz, przestajesz pracować, jakieś oszczędności masz,
ZUS to wykorzystywanie osób na działalności gospodarczej. Właśnie za 10 dni chorobowego dostałem 591 zl
Przechodząc na emeryturę po 43 latach dostanę 1700zl.
Za dużo grup społecznych wyciąga więcej niż wpłaciło do Zusu lub Krusu.
Lepiej bym wszedł.Splacac po 1000 zł na jakąś nieruchomośc a 500 zł na ubezpieczenie na zycie/zdrowie
Ale to po co płacisz sobie głodowe składki?
Ja jakoś mam umowę na tyle ile zarabiam i składki mam odprowadzane od tej kwoty, także na chorobowym dostaje 80% tego co bym dostał gdybym chodził do pracy.
Mnie to zawsze rozbraja jak ludzie narzekają na emeryturę i chorobowe a gdy tylko jest okazja biorą umowy na najniższe a reszta pod stołem. Znam takich którzy pracują na cały etat, a umowy mają na pół etatu i sami tego chcą.
Najzabawniejsze jest to, że on narzeka na wyplate niskiego chorobowego, ale nie musiał opłacac zusowskiej składki na ubezpieczenie chorobowe.
Dla przedsiębiorców obowiązkowa jest skladka na ubezpieczenie rentowe, emerytalne , wypadkowe i zdrowotnie. Nie jest obowiazkowa skladka na ubezpieczenie chorobowe.Jeżeli ktoś juz oplaca i to musi wiedziec, że najnizsza składka chorobowa to wypłata zasiłku chorobowego w niewielkiej wysokosci.Przy składce od podwyższonej podstawy chorobowe będzie wyższe. Analogicznie , emerytura wypłacana przedsiębiorcy jest uzależniona od wysokości składek jakie wpłaca
Skoro jesteśmy przy składkach to opłacone składki rentowe, emerytalne, chorobowe i wypadkowe obniżają przedsiębiorcy podstawę opodatkowania podatkiem dochodowym.
Kolejna sprawa, od wielu lat wiec nie jest to żadna nowosc.Wspolnicy spolek z o.o. oraz spolek komandytowo-akcyjnych nie podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym ani ubezpieczeniu zdrowotnemu czyli nie płacą składek zusowskich.
Dalej , firmowe auto w leasingu i odliczenia podatkowe czyli oszczędności z tym związane. Odliczenia PIT/CIT,
odliczenia VAT, wydatki eksploatacyjne w koszty itd., itp.
To w skrocie,bo mądrzy o tym wiedzą i smieją sie z rzekomej niesprawiedliwosci społecznej

.
Bijący piane bezmyslni fanboye konfederacji, gdy zaplaca księgowemu to się dowiedzą czym jest optymalizacja podatkowa.