tak, redline ale w usa jest jeszcze jedna kwestia - tam często leja etanol, jedzą na 95 (usa ->91) a u nas raczej tankuje się 98 (usa -> 93)
redline / Pennzoil dla mieszanek z etanolem no i tez zależy od stanu. Teksas / Kalifornia to gorące stany więc rozumiem ze 0w40 jest tam bardziej popularne niż 5W40 gdzie bywa chłodniej. Konsensus jest na 0w40 I 5w40 ale tez piszą żeby lać 5w30 w zależności jak się korzysta z auta. 5W50 bardziej na tor. Co do marek olejów to ku pewnie zdziwieniu dla nas m.in. Castrol jest w czołówce, który ma dobre wyniki z analizy TBN/TAN
Gdzieś tu na forum wyczytałem ze Hypertech leje 10W60 - taki olej był lany do emek V10 / v8 jak dobrze pamietam. Zastanawiam się jaka właściwa lepkość powinna być w tym silniku w naszych polskich warunkach + faktem że nie jeździmy zbyt grzecznie ?:)
Jak to się ma z drugiej strony jeśli silnik zapodaje 5XX koni zamiast seryjnych 430/450? Z tego też co doczytałem rozumiem że olej 5W50 trzeba będzie dłużej dogrzewać przed wkręcaniem na wyższe obroty zanim osiągnie swoje optymalne parametry?
Całą powyższą wiedzę zaczerpnąłem z internetu zgodnie ze swoim zrozumieniem

Nie jestem specjalistą / mechanikiem i szukam poprostu odpowiedzi czy 5W50 będzie ok czy raczej zmienić go na 5W40 lub inny?