Pułkownik Zuber napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Tyle powinna kosztować wypasiona trójka i średnia/słaba piątka.
A to nie WOLNY RYNEK przypadkiem powinien dyktować ile co ma kosztować?

Wolny Rynek? Jaki wolny rynek?

A gdzie niby jest ten wolny rynek? Chyba w telewizorze bo za oknem to go nie ma na 100%.
Czy można nazwać wolnym rynkiem gospodarkę w której to rządy sterują wartością pieniądza? To juz nawet pomijając ten
NAJWAZNIEJSZY czynnik jakim jest pieniądz sam w sobie wystarczy rzucić okiem na sytuację przedstawianą Wam przez mnie już nie jeden raz, aby zrozumieć ,ze wolny rynek od bardzo bardzo dawna nie istnieje.

Świat w rękach 3 firm, a Wy nawet o nich nie słyszeliście - kolejny dowód na to jak daleko zaszła inżynieria społeczna. Zresztą zobaczcie sami jak wspomniałem co nas czeka, jak będą upadać całe państwa - następna w kolejce jest Argentyna, Wenezuela, Ekwador. I teraz patrzcie gdybym to ja miał wachtę kasy to zamiast czatować na maleńkie nieruchomości wykupił bym sobie cały taki kraj - a jak, po co się rozdrabniać?
Po to są kryzysy i nawet po Chińsku słowo kryzys ma dwojakie znaczenie: kryzys/szansa. Bo to jest właśnie czas wyprzedaży aktywów dla ludzi bogatych, po to je organizują. jest to ogromny cykliczny transfer bogactwa od klasy średniej i biednych do elit na samej górze. Gdy to pojmiesz być może uda Ci się na tej fali tak samo zarobić, ale trzeba się do tego przygotować i właśnie o tym Wam cały czas mówiłem setki razy, aż do znudzenia. Teraz patrzcie: taki Grzegorz ma tyle siana, ze sułtan Brunei przy nim jest żebrakiem i chciałby sobie teraz kupować całe Państwa. Ale czy motłoch się nie wkurzy ,że jego państwo nalży teraz do jakiegoś prywatnego brzuchatego bankiera z zachodu? Pewnie tak, dlatego bezpieczniej było by zorganizować jakąś instytucję, która wykupi to w jego imieniu i tada: ludzie są taaaak głupi, że nie połapią się do kogo to państwo finalnie należy. Np taką instytucją jest międzynarodowy fundusz walutowy, i jak możecie wyczytać w sprzedajnych mediach rząd Sri Lanki już negocjuje z nim taką umowę

Dzieje się to co Wam mówiłem...
Druga kwestia no do cholery jasnej weźcie sobie ściągnijcie z neta dokument emitowany przez fed o nazwie ,,sposoby kreacji pieniądza'' i zrozumiecie jedno FEED TO INSTUTUCJA PRYWATNA, czyli są wśród nas gracze na tym ,,wolnym rynku'' co sobie drukują kasę dokładnie tak jakbyśmy grali w monopol, a jeden z nas mógłby sobie brać z banku tyle kasy ile mu pasuje

i to jest ten Wasz wolny rynek?