BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 20:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e87] Zmiana radia / kodowanie
PostNapisane: 26 czerwca 2024, 19:08 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e87
Kod silnika: N46
Cześć!

Totalnie nie znam się na rzeczach związanych z elektroniką i nagłośnieniem samochodowym. Stąd mam pytanie związane z wymianą radia w e87 z 2005r. W momencie zakupu samochodu, zamontowane było radio Clarion VZ401E. Rozważam aktualnie założenie oryginalnego radia (ze względów estetycznych, aktualne mało elegancko wkomponowuje się w deskę oraz z racji tego że i tak nie korzystam z panelu dotykowego a łączę się przez transmiter).
Moje pytanie to:
- Czy przy wymianie radia wymagane będzie jakieś specjalne kodowanie / potrzebny będzie jakiś kod radia?
- Czy ktoś się orientuje jak może się to odbić na dźwięku? Czy zamontowanie oryginalnego radia może się wiązać z lepszym dźwiękiem czy wręcz przeciwnie?
- Numery mojego radia po VIN'ie to 9216273. Mam możliwość zakupu radia z 2006 roku o nr 6959145. Będzie kompatybilne czy musi być o identycznych numerach?

Z góry dzięki piękne za pomoc!

PS. Widzę że wrzuciłem przypadkiem do złego działu, sorki! Jakiś moderator da radę przerzucić do elektronika & audio?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e87] Zmiana radia / kodowanie
PostNapisane: 27 czerwca 2024, 00:38 
Forumowicz

Moje BMW: f11
Kod silnika: N57D30
Garaż: https://i.postimg.cc/FHFBMVbn/na.jpg
https://i.postimg.cc/jjmp58tY/plen5.jpg
W mojej e87 2005r. od czasu zakupu, radio jest niekodowane. Może uda Ci się kupić niekodowane. Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e87] Zmiana radia / kodowanie
PostNapisane: 1 lipca 2024, 07:54 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Montaż radia business może pogorszyć jakość dźwięku względem obecnego radia.
W przypadku radia professional już niekoniecznie, ale nie nastawiałbym się, że będzie lepiej.

Teoretycznie radio należy dokodować. W większości przypadku nie da się tego zrobić po zwykłym kablu usb-obd. Konieczny jest np. ICOM

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1