BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, 21:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 523i
Witaj
Mozesz uzyc SONAX do tapicerek jest w postaci piany aktywnej i ma dosc przyjemny zapach,ja uzywalem do posdowitki w swojej cupejce i sufit nie spadl nie bylo zadnych bombli ,a w piateczce czyscilem cala tapicerke i z lekkimi plamami radzi sobie dobrze.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, 23:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=19757
Kiedyś byłem na myjce z kolegą żeby wyprać Mercedesa :wstyd: w białej skórze. Może wam to sie wyda dziwne ale on prał skóre i podsufitke wodą ze zwykłym szarym mydłem ( nie jakies kolorowe Palmolive czy coś ). Byłem w szoku, a efekt był co naj mniej bardzo dobry !! Na lato mam zamiar wyczyścic tak soją beemke

Zapraszam do oglądania SWAP na M52B28 :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2008, 14:59 
Pierwsze kroki

u mojego brata w myjni, do prania tapicerki używają płynu do mycia silników...
ale czy to na pewno nie niszczy tapicerki? nie osłabia włókien i td??

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2008, 15:35 
Brena napisał(a):
u mojego brata w myjni, do prania tapicerki używają płynu do mycia silników...
ale czy to na pewno nie niszczy tapicerki? nie osłabia włókien i td??

Taka opcja wydaje mi się zabójstwem :kwasny: , sam nie wiem, ale te płyny..., białe osady na silniku, a co dopiero tapicerka!?

Ja zawsze używałem środków do prania dywanów (zwykły Vanish), nie tam żadne pianki i tp.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 13:37 
Forumowicz

Moje BMW: E60 3.0d
Kod silnika: M57N
Piomar01 napisał(a):
Kiedyś byłem na myjce z kolegą żeby wyprać Mercedesa :wstyd: w białej skórze. Może wam to sie wyda dziwne ale on prał skóre i podsufitke wodą ze zwykłym szarym mydłem ( nie jakies kolorowe Palmolive czy coś ). Byłem w szoku, a efekt był co naj mniej bardzo dobry !! Na lato mam zamiar wyczyścic tak soją beemke

bo to najlepszy sposób na mycie skóry , trzesz szare mydło na tarce wrzucasz do letniej wody i szorujesz skóre delikatna szczoteczką. Efekt jest super

BMW..E60..3.0...218 KM....500Nm ==>jest

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2008, 12:28 
Częsty bywalec

To może ja troszeczkę z innej beczki. U żony w aucie rozlało się mleko. Trochę minęło zanim zaczęła próbować to czyścić. W końcu pojawił się "cudowny" zapach. Wtedy myjnia i pranie tapicerki (na podłodze) 3 razy czyścili i dalej czuć. Może ktoś ma/zna skuteczny sposób/środek na takie rzeczy, bo jak pomyślę o wymianie całej tapicerki na podłodze to mnie ciary przechodzą :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2008, 18:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
Marsellus napisał(a):
bo jak pomyślę o wymianie całej tapicerki na podłodze to mnie ciary przechodzą

Dlaczego? Kupić używkę, to chyba nie jest aż taki koszt..

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2008, 22:04 
Pierwsze kroki

ja polecam Vanish do dywanow i tapicerek,w zeszlym tygodniu wyczyscilem cala tapicerkr w aucie wlacznie z podsufitka i dywanikami i jak dla mnie REWELACJA!!!

Vanisha kupilem w Chacie Polskiej dalem chyba 10zl z a butelke :D , wystarczy go rozrobic z woda, naniesc gabka niewielka ilosci(jest to szczegolnie wazne podczas mycia podsufitki aby nie przesiaknela wodą) pozniej przetrzec kilkakrotnie sucha, czysta szmatka (najlepiej jasnego koloru wtedy dokladnie widac jak brud zostake na szmatce) i gotowe, a co najwazniejsze nie niszczy materialu, nie ma zadnych zaciekow plam ( jak po wodzie z proszkiem) itp

Świetnie wyczyscil mi tez plastiki przednich siedzen bo byly nieco przybrudzone od butow,a woda z mydlem nie pomagala ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2008, 22:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
Jest Metoda na Smroda!

http://www.allegro.pl/item312107870_jes ... erdzi.html

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 11:59 
Częsty bywalec

Pułkownik Zuber napisał(a):

"Zapach EX działa tak iż rozbija cząstki śmierdzące na kawałki i usuwa zapachy na zawsze. Uwaga ten środek nie daje sobie rady z zapachami syntetycznymi i olejowymi."

He he he ciekawy opis działania :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2008, 23:21 
Pierwsze kroki

Piomar01 napisał(a):

No ja bym tam wody do skóry nie stosował.

Skóra w autach klasy premium jest specjanie wyprawiana, "kolorowana" i lakierowana.
I nie lubi wody.
Dobre środki do czyszczenia skóry np Conolly, LetherCare czy Gliptone wcale nie zawierają wody. I mają neutralne PH :)
A po czyszczeniu trzeba zadbać o to żeby skóra nie pękała, tylko była mięciutka i nie ślizgała się. Dobre kosmetyki do skóry składają się z 2 preparatów.
I takich należy szukać.

Tytuł: Re: czyszczenie tapicerki
PostNapisane: 12 marca 2011, 13:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 Compact
Kod silnika: M41
Dzisiaj sobie chciałem wyczyścić tapicerkę i kupiłem vanish do dywanów ten w proszku na sucho. Sypnąłem na kanapę odczekałem 25 min aż niby wyczyści. I nie dość, że żadnej różnicy nie ma po zastosowaniu tego proszku bo dalej zanieczyszczenia jak były tak są To jeszcze nie zdarzyłem do końca wyodkurzać tego proszku a mi się odkurzacz spalił :) a niby po 20 min powinienem odkurzać bo już jest suchy. Ogólnie nie polecam może odkurzacz i tak by się zepsuł ale jakoś w to nie wierzę, a poza tym i tak nie wyczyściło

Tytuł: Re:
PostNapisane: 12 marca 2011, 14:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: Plastic ;)
Garaż: Yas Marina
Bratpit napisał(a):
bo to najlepszy sposób na mycie skóry , trzesz szare mydło na tarce wrzucasz do letniej wody i szorujesz skóre delikatna szczoteczką. Efekt jest super

a jaka póżniej "super" jest skóra wysuszona..pomyśł nie jest zły, ale bez dodatkowych środków nawilżających i zabezpieczających skóre lepiej tego nie robić..

spookos napisał(a):
ja polecam Vanish do dywanow i tapicerek,w zeszlym tygodniu wyczyscilem cala tapicerkr w aucie wlacznie z podsufitka i dywanikami i jak dla mnie REWELACJA!!!

Vanisha kupilem w Chacie Polskiej dalem chyba 10zl z a butelke :D , wystarczy go rozrobic z woda, naniesc gabka niewielka ilosci(jest to szczegolnie wazne podczas mycia podsufitki aby nie przesiaknela wodą) pozniej przetrzec kilkakrotnie sucha, czysta szmatka (najlepiej jasnego koloru wtedy dokladnie widac jak brud zostake na szmatce) i gotowe, a co najwazniejsze nie niszczy materialu, nie ma zadnych zaciekow plam ( jak po wodzie z proszkiem) itp

Świetnie wyczyscil mi tez plastiki przednich siedzen bo byly nieco przybrudzone od butow,a woda z mydlem nie pomagala ;)

Vanish to ekstremalnie mocny środek, nie każde auto i jego materiały to zniosą.. Bezpieczniej jest użyć rozcieńczonego APC, nie dość, że wyczyści lepiej niż Vanish, to jest to środek, który nie jest agresywny i nie zniszczy, ani nie nadwyręży danego materiału.

PostNapisane: 15 marca 2011, 08:28 
Zacna persona forum

kamikadze1 napisał(a):
Witam pod tym linkiem jest wszystko o czyszczeniu tapicerki materiałowej i usuwaniu plam http://czyszczenie-tapicerki.blogspot.c ... cerki.html

pozdrawiam

wszystko super, tylko że takie podstawowe rzeczy to każdy wie, a konkretów żadnych, oprócz tego że gdzie nie klikne to link do strony oferującej pranie tapicerki :niepewny:

PostNapisane: 15 marca 2011, 15:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
ja polecam tapis, w kazdym samochodzie wyczyszcilem kazdą plame i ladnie pachnie

PostNapisane: 20 marca 2011, 13:45 
Poszukaj zanim zapytasz

Maksss napisał(a):
wszystko super, tylko że takie podstawowe rzeczy to każdy wie, a konkretów żadnych, oprócz tego że gdzie nie klikne to link do strony oferującej pranie tapicerki :niepewny:

To prawda, również wrzuciłem wcześniej link do naszej strony. Postarałem się jednak dopisać choć kilka informacji.
Do samodzielnego czyszczenia tapicerki można użyć różnych środków, nie jest tak, że tylko jeden jest dobry.
Ja mam za sobą parę tysięcy wyczyszczonych tapicerek, siedzę w branży 9 rok. Od 5 lat używam środków które samodzielnie "komponuje". Nic trudnego, jak w każdej branży- pracuję w tym to ułatwiam sobie życie.

Jeśli ktoś ma konkretne pytanie to chętnie pomogę, w miarę możliwości :)

Edycja: literówka.

PostNapisane: 20 marca 2011, 21:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Ja kupuje Vanish i odkurzaczem pioracym i heja na razie pogoda do kitu ale w maju go super wypiore,pranie reczne jest ok ale wtedy wcieramy brud do srodka.

PostNapisane: 20 marca 2011, 22:36 
Poszukaj zanim zapytasz

jacekmury1 napisał(a):
Ja kupuje Vanish i odkurzaczem pioracym i heja na razie pogoda do kitu ale w maju go super wypiore,pranie reczne jest ok ale wtedy wcieramy brud do srodka.

Z wcieraniem brudu 100% racji, tego należy unikać :ok: Może warto rozważyć użycie płynu do ręcznego prania delikatnych tkanin? Poza tym czasy się zmieniają, możesz zamówić środki profesjonalne, jedne z lepszych jakie używałem to Taski.
Pozdrawiam :)

P.S. We Wrocławiu słoneczko przygrzewa coraz lepiej, od jutra zaczniemy prać tapicerki na zewnątrz :)

PostNapisane: 20 marca 2011, 23:22 
Zacna persona forum

jacekmury1 napisał(a):

APC + odkurzacz piorący = ideał, bez zniszczenia tapicerki :] tylko trzeba spróbować i wtedy można się zdziwić ile brudu była teoretycznie czysta tapicerka ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1