BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 14:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: czy powinno sie oddawać dowód rejestracyjny do warsztatu??
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:00 
Pierwsze kroki

Mam pytanie, ostatnio miałem pewną naprawę w warsztacie i oddając auto zarządano dowodu rejestracyjnego, czy oddawanie go jest konieczne?
proszę o odpowiedz

pozdrawiam
wojtek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Raczej nie, ewentualnie mozna zostawic ksero. W kazdym razie nie spotkalem sie z taka praktyka.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:14 
Forumowicz

Ja bardzie balbym sie zostawiac kluczyki w niesprawdzonych serwisach

Ten na drzewo szybko zmyka

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:26 
Nigdy :kwasny: (jakieś "Dzidki"- wadomo o co chodzi)

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:31 
Forumowicz

Moje BMW: E30 325 KJSedition
ja oddaje dowod, ale wszystko jak juz cos robie w jednym zaufanym warsztacie ktory mam 500m od domu, pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Subaru Impreza
Kod silnika: WRX 2.0T AWD
kuzyn jest mechanikiem i pracuje w zakladzie mechanicznym. czesto mowi mi ze gdy zrobi samochod to jedzie go ''przetestowac'' - w niezbyt normalny sposob... dlatego radzilbym nie dawac, ja bym nie dal :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:36 
a po co im mój dowód? mowy nie ma :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:43 
Zacna persona forum

Można oddać samo ksero dowodu... Wiem bo dziś oddałem furę do naprawy w ASO bo mi jakiś przegłup wjechał :zly:

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:55 
Forumowicz

nieraz policja lubi wpasc na taki zaklad i popytac skad sie tam tyle samochodow wzielo, sprawdzaja czy to nie jest jakas dziupla i prosza o dowody aut, tylko o to chodzi, pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:58 
Uzależniony od forum :)

wojju napisał(a):
nieraz policja lubi wpasc na taki zaklad i popytac skad sie tam tyle samochodow wzielo, sprawdzaja czy to nie jest jakas dziupla i prosza o dowody aut, tylko o to chodzi, pozdro

Ale na dobre warsztaty policja nalotow nie robi chyba,ja dowodu nie zostawiam nigdzie

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 19:48 
Zacna persona forum

zawsze sie zaslaniaja jazda probna...

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 19:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
xero owszem własnie w razie policyjnych obdukcji :-)

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 19:56 
Forumowicz

spider napisał(a):
Ale na dobre warsztaty policja nalotow nie robi chyba,ja dowodu nie zostawiam nigdzie

jesli masz na mysli dobre tzn: aso albo siec duzych warsztatow, to rzeczywiscie tam policja moze nie zagladac, jednak jakosc uslug nie zawsze jest tak naprawde dobra, ja oddaje tam gdzie mam zaufanie i tam nie boje sie zostawic ani auta ani dowodu, pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 20:04 
Specjalista

Samego dowodu zostawiać nie potrzeba, ale ksero dowody byłoby wskazane, zwłaszcza, jeżeli auto po dokonanej naprawie wymagałoby jazdy próbnej........i nie głównie pod względem kontroli policji w warsztacie. Policja ma numery rejestracyjne auta i numery karoserii.....to im wystarczy do sprawdzenia, czy auto przypadkiem nie jest kradzione.......sprawdzanie zgodności tych danych względem dowodu rejestracyjnego to czysta głupota. Niech się troszkę wysilą i zerkną pod maskę.

Głównym powodem zostawiania ksero dowodu jest jazda próbna.
Jeżeli podczas jazdy próbnej, zostanę zatrzymany do kontroli i nie okażę dokumentu potwierdzającego uprawnienia pojazdu do przemieszczania się po drogach, to auto w najgorszym wypadku zostanie odwiezione na parking policyjny. Istnieje możliwość skontaktowania się, przed odcholowaniem auta, z właścicielem auta i poproszenie o dostarczenie dowodu rejestracyjnego, ale nie zawsze może to być wykonalne w krótkim czasie.
Kto w takiej sytuacji będzie ponosił koszty za odcholowanie auta ?? i postój na parkingu ??
Brak dowodu, to jeszcze nie musi być kłopotliwa kwestia, ale brak dokumentu potwierdzającego ważne ubezpieczenie auta, kategorycznie grozi odcholowaniem pojazdu na parking policyjny.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 20:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 530d 231KM
Kod silnika: M57N2
Ja nigdy nie zostawiam auta a co dopiero dowód. Zawsze stoję i patrzę na ręce.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 21:36 
Pierwsze kroki

J E L I T O :ok:

zostawianie dowodu?to niejest kiedy tatus daje synkowi samochod zeby pojechal jakas blachare wyrwac,warsztat ma robic samochod a nie odbywac jazde probna,
po zrobieniu samochodu jesli bedzie samochod wymagal jazdy probnej wtedy tel.do wlasiciela i sam sprawdza,
a nie jakis burak gume spali przy wyjezdzie z bramy i kazdy zakret bokiem zaliczony

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 22:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
Mnie raz mechanik poprosił zebym zostawił,ale po powrocie do domu uświadomiłem sobie ze niepotrzebnie go zostawiłem.Następnym razem gdy poproszą nie zostawie :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 22:17 
Specjalista

Wiesz Loyjd.....nie wiem w jakich kręgach pseudo-mechaników się kręcisz ze swoją furką, ale gdyby do mnie przyjechał klient z takim podejściem, odpowiedziałbym krótko.....nie wiem jaki ma Pan problem z autem, gdyż nie potrafię zdiagnozować poprzez jazdę próbną o jaki "zgrzyt" Panu chodzi.
Zakładając, że jest to tylko zgrzyt. Równie dobrze może to być brak mocy, szarpanie podczas redukcji albo przyśpieszaniu, bicie kierownicą i wiele innych kwestii wynikających dopiero podczas jazdy.
Jeżeli masz czas czekać godzinę, dwie, albo i dłużej, aż będę wolny co pozwoli mi na jazdę próbną z Tobą, to bardzo proszę. Czasem takich jazd potrzeba więcej, aby upewnić się przed oddaniem klientowi auta, że usterka została wyeleminowana.

Często bywa także i tak, że jazda próbna poprzez mechanika pozwala wykryć/wyczaić inne dolegliwości w aucie, o których jego właściciel nawet nie zdawał sobie sprawy, bo takie auto już kupił i dana dolegliwość występowała cały czas, co uświadamia kierowcę auta o fabrycznej przypadłości.

Ja obecnie nie testuję aut.....wymaga to ubezpieczenia warsztatowego, którego nie mam z racji wysokiej opłaty, a nie prywatnego, które pozwala mi przemieszczać się wszystkimi autami ale nie w godzinach pracy.....takie prawo i typ ubezpieczenia.
Na testy posyłam szefa, co nie daje mi pewności trafnych diagnoz.

Co do szaleństw pracowników autami klienta wystarczy odpowiednie zdyscyplinowanie przez pracodawcę, który pociąga pracownika do odpowiedzialności finansowej za wyrządzone szkody.....to daje duży plus dla poprawnej jazdy próbnej przez pracownika.
Dlatego dobrze jest wybierać takie warsztaty, w których wyróżnia się dyscyplina w relacjach pracodawca - pracownik.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 22:34 
Forumowicz

nie chcialoby mi sie stac i patrzec komus na rece, ja podjezdzam , zostawiam auto i dowod, ide do domu, wiem ze napewno nie beda upalali, mam sprawdzone miejsce i wiem ze nie pozwoliliby sobie na takie gierki, straciliby klienta, a tak jezdze do nich ze swoim autem, autem ojca, brata i jeszcze polecam ich innym, jak bym mial stac nad nimi to by znaczylo ze im nie ufam, a wtedy poprostu trzeba zmienic warsztat i nie trzeba sie bac, ze cos wykreca, pojada sobie na przejazdzke, dorobia sobie klucze, zwina mi auto z dowodem, zepsuja cos w aucie itd... , jak sie o to boisz to to nie jest dobry mechanik i nie zostawilbym mu ani xero dowodu ani auta, pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 23:00 
Forumowy terrorysta

robertbmw napisał(a):
Często bywa także i tak, że jazda próbna poprzez mechanika pozwala wykryć/wyczaić inne dolegliwości w aucie.
Co do szaleństw pracowników autami klienta wystarczy odpowiednie zdyscyplinowanie przez pracodawcę, który pociąga pracownika do odpowiedzialności finansowej za wyrządzone szkody..

Bywa tez tak, ze te dolegliwosci sa naciagane i warsztat szuka naiwnych na dodatkową naprawę. Co do odpowiedzialnosc pracownika, pracodawca moze zabrac miesiecznie znikomą czesc wynagrodzenia pracownika, wiec to nie pokryje ''od reki'' ewentualnej szkody. Zostawic mozna ksero dowodu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1