BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Aku Centra Plus 62Ah 540A nadaje się do 318is?
PostNapisane: 19 lutego 2008, 14:49 
Forumowicz

Moje BMW: E61LCI 520d
Witam,

zakupiłem dziś akumulator ( z przyczyn koniecznych :( ) tj. Centra Plus 62Ah 540A model: CP12. W instrukcji pojazdu E36 do ISa zalecany jest 50Ah, zastanawiam się czy nie będzie za duży, lecz w aucie mam delikatne audio :hyhy: więc tym faktem się też zasugerowałem przy kupnie..

Co myślicie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2008, 15:21 
Pierwsze kroki

To że akumulator jest większy wcale nie znaczy że będzie lepszy! Jak przesadzisz z pojemnością akumulatora to będzie on cały czas niedoładowany. Co za tym idzie szybciej się zepsuje, a nepięcie będzie szybciej spadać niż przy akumulatorze mniejszym a naładowanym do pełna. 62Ah 540A nie jest ogromnym akumulatorem i alternator w e36 powinien go naładować do pełna.

Tytuł: Re: Aku Centra Plus 62Ah 540A nadaje się do 318is?
PostNapisane: 22 lutego 2008, 14:11 
Pierwsze kroki

andszym10 napisał(a):
Witam,

zakupiłem dziś akumulator ( z przyczyn koniecznych :( ) tj. Centra Plus 62Ah 540A model: CP12. W instrukcji pojazdu E36 do ISa zalecany jest 50Ah, zastanawiam się czy nie będzie za duży, lecz w aucie mam delikatne audio :hyhy: więc tym faktem się też zasugerowałem przy kupnie..

Co myślicie?
dobry wybór ja ma isa imam 54 sadze ze za mały i tak inni twierdza

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 14:59 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Witam
Ja mam taki akumulator u siebie w 318 TI tylko innej firmy i powiem że spisuje siębardzo dobrze.... a przeszedł stanie na mrozie... zapominanie wyłączyć światła na noc....
POLECAM:)
Kuzyn w swoim 318 IS ma 70Ah i trochę narzeka... że akumulator jest słaby... a ma go pół roku...
Mój 62Ah sprawuje się dobrze :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 15:15 
Morfii napisał(a):
Kuzyn w swoim 318 IS ma 70Ah i trochę narzeka... że akumulator jest słaby... a ma go pół roku...

Bo jest za duży do takiej kosiarki. Alternator nie nadążą go ładować. Nie zdziwię się, jak mu padnie po 2 latach :|

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 16:12 
Częsty bywalec

Morfii napisał(a):

A ja kupilem akumulator firmy Varta Silver 74Ah (chyba 750A)-bezobslugowy i jestem zadowolony, tzn. nie mialem z nim klopotu odkad go kupilem a mam juz go 4-ty rok. Silnik 1.6 :wstyd:

Gdy go wmontowalem to przy odpalaniu bylo odczuwalne jakby "lekko unosil silnik do gory", takze chyba jest za silny(tj. 750A-mocy rozruchowej), ale nie sadze zeby mialo to zly wplyw na rozrusznik czy na instalacje.

Jezeli ten by mi padl to napewno nie kupie wiekszego niz pisze w instrukcji, bo jest to tylko niepotrzebne wydawanie kasy, a i moze jak koledzy wyzej pisali sie nie ladowac do pelna, co moze skrocic czas eksploatacji akumulatora. Nie mialo to natomiast miejsca w moim przypadku.

Pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 18:13 
Specjalista

wszystko zalezy jakiem mocy jest alternator....producent zaleca aku w zaleznosci wyposazenia i dobrany jest do tego alternator....czesto uzytkownik doklada rozne urzadzenia i myslac o aku i alternatorze...w twoim przypadku powinno byc OK mala roznica nie powinna nic zrobic....wazne jeszcze jest czy sie robi krotkie odcinki czy dlugie trasy :hyhy:

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 22:02 
Forumowicz

Moje BMW: jest Del Sol i e90
partii napisał(a):
Morfii napisał(a):

A ja kupilem akumulator firmy Varta Silver 74Ah (chyba 750A)-bezobslugowy i jestem zadowolony, tzn. nie mialem z nim klopotu odkad go kupilem a mam juz go 4-ty rok. Silnik 1.6 :wstyd:

Gdy go wmontowalem to przy odpalaniu bylo odczuwalne jakby "lekko unosil silnik do gory", takze chyba jest za silny(tj. 750A-mocy rozruchowej), ale nie sadze zeby mialo to zly wplyw na rozrusznik czy na instalacje.

Jezeli ten by mi padl to napewno nie kupie wiekszego niz pisze w instrukcji, bo jest to tylko niepotrzebne wydawanie kasy, a i moze jak koledzy wyzej pisali sie nie ladowac do pelna, co moze skrocic czas eksploatacji akumulatora. Nie mialo to natomiast miejsca w moim przypadku.

Pozdrawiam

gratuluje kolego dlugo ci on nie pociagnie :28:

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 22:12 
Częsty bywalec

cool_wicia napisał(a):
gratuluje kolego dlugo ci on nie pociagnie

Nie bardzo rozumiem dlugo mi nie pociagnie ten nowy ktory ewentualnie bym kupil po tym co teraz mam? Czy chodzi ci o ten ktory mam juz 4 lata ze juz dlugo nie pociagnie???

W sumie to juz nie musi dlugo ciagnac mi wystarczy jeszcze 1 rok i wtedy i tak idzie precz, gdyz juz swoje 5 lat odsluzyl.

Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 22:17 
Forumowicz

dziwne ze ci 4 lata chodził ten aku i zadnych skutków ubocznych :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 22:22 
Częsty bywalec

Kapitan Kloss napisał(a):
dziwne ze ci 4 lata chodził ten aku i zadnych skutków ubocznych

Nie wiem czy to szczescie czy to nie ma nic do rzeczy, ze jest silniejszy. Specjalnie szukalem paragon, zeby nie wprowadzac nikogo w blad i jest dokladnie z marca 2004 roku.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 22:29 
Forumowicz

Moje BMW: jest Del Sol i e90
powiem to samo co KLOS zdziwiles mnie i to bardzo

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1