BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 08:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] ACS I ABS
PostNapisane: 23 lutego 2008, 14:14 
Pierwsze kroki

Po kupnie auta nie dzialal mi abs i asc-trzeba bylo wylaczyc asc zeby mozna bylo ruszyc.
Podjechalem do warsztatu na kompa-twierdza ze wyszla koronka abs :zdziwko: No nic kupilem cala piaste,wymienilem abs dalej nie chodzi.Podjechalem na kolejna diagnoze do kolejnego warsztatu-uszkodzony czujnik abs.Abs i asc przestalo dzialac calkowicie-tj nie musialem juz wylaczac bo po odpaleniu i tak nie dzialalo a kontrolki sie swiecily.Wymienilem dzis czujnik i nic.Abs i asc dalej sie swieci.Moje pytani brzmi-czy musze resetowac kompa zeby zaczelo dzialac??
Czy problem tkwi w czym innym,nie wiem np moze zrobila sie gdzies przerwa na kablach...?
Tak czy inaczej jade w poniedzialek do tego warsztatu niech zobacza,chyba ze macie jakies pomysly.
Aha-czujnik to prawe przednie kolo.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2008, 15:24 
Pierwsze kroki

ja tez jestem wlasnie na etapie wymiany przedniego prawego czujnika ABSu. tylko w moim przypadku czujnik czasem dziala - jest pekniety i dziala jak mu sie pdooba. ale z tego co zauwazylem system diagnozuje sie za kazdym razem na zaplonie i w trakcie jazdy.

moim zdaniem nie trzeba resetowac kompa by kontrolki zgasly. jesli pala znaczy ze cos jeszcze tam nie dziala jak nalezy:P

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 10:31 
Pierwsze kroki

Kontrolki od ABS i ASC resetują się same. Jeśli Ci dalej Swiecą to znaczy że jeszcze jakiś czujnik odczytuje błędnie. Jakby podłączył Ci pod kompa to wskaże który czujnik jeszcze źle odczytuje. Chyba że masz uszkodzoną koronkę? Zobacz czy masz wszystkie "zeby" na koronce. :]

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 08:05 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Albo jak to czesto zdaza sie w e39 padl komp abs'u. Poszukaj na forum, sporo tematow jest.

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2008, 00:39 
Pierwsze kroki

kolega adam napisal o jakiejs koronce i zebach!!! co masz z tym na mysli?? jaka koronka jakie zeby!!! bo mam taki sam problem komputer wykazal czujnik ja go wymienilem i nic nadal to samo! po odpaleniu autka jest ok ale jak rusze i kawalek przejade automatycznie mi sie zapalaja kontrolki!

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2008, 10:45 
Częsty bywalec

Koledze chodziło napewno o koronke od abs ktora jest przy kazdym kole.Ja tez obstawiałbym sterownik abs.I od razu wam mówie ze koszta nie sa małe. :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2008, 10:47 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 320d
Kod silnika: M47N
djkris84 napisał(a):
kolega adam napisal o jakiejs koronce i zebach

Chodzi o kostke połączeniową czy nie ma poobrywanych zębów i dobrze jest osadzona.

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2008, 12:54 
Pierwsze kroki

Witam,
uporalem sie z problemem ,ktory byl idiotyczny.
Podejrzewalem juz modul ale postanowilem sprawdzic wszytskie polaczenia kostek- przy sterowniku,przy kompie abs(pod schowkiem) i kostke czujnika-porozpinalem kostki i wpialem ponownie-efekt abs dziala.Napisalem ze wymienilem koronke-chodzilo mi o pierscien magnetyczny ktory wymienia sie w e39 wraz z piasta.
Co do kontroli trakcji pekla linka asc-koszt w serwisie 32zl i po problemie.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2008, 13:53 
Pierwsze kroki

KRIS w niektórych modelach zdarza się że czujnik ABS czyta z koronki tz. jest taki blaszany pierścień przy każdym kole który ma wycięte ząbki (potocznie koronka) i jeśli jest któryś wyłamany to czujnik będzie źle odczytywał. W mojej "niuni"tak jak w ADAMUSA_7 jest to łożysko z piastą. NA tym łożysku są małe wybrzuszenia i czujnik z tego odczytuje. Od razu dodam że koszt takiego łożyska to 350zł :P

[ Dodano: 1 Marzec 2008, 13:57 ]
KRIS dodam jeszcze że jeżeli gasną Ci kontrolki po odpaleniu to znaczy że czujniki są w porządku, niech Ci teraz sprawdzi łożysko bądź tą koronkę po której czyta czujnik i powinno być :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2008, 15:44 
Pierwsze kroki

dzieki za odpowiedz to udam sie w takim razie do serwisu!!! ja mam e36 ale mysle ze e39 ma to samo

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, 12:06 
Pierwsze kroki

Cytuj:
udam sie w takim razie do serwisu!!!

I co kris uporałeś się z problemem???

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, 13:51 
u mnie coś się dzieje z abs em ponieważ nic mi sie nie świeci a auto wychamować ze 150km graniczy z cudem leci jak po lodzie do tego przy hamowaniu drży mi kierownica w czym jest problem pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, 18:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
lezaczek11 napisał(a):
u mnie coś się dzieje z abs em ponieważ nic mi sie nie świeci a auto wychamować ze 150km graniczy z cudem leci jak po lodzie

napisz kolego cos wiecej, czy jak hamujesz z calej sily to kola sie blokuja? czy wyczuwasz na pedale hamulca wyrazne walenie (oznaka dzialajacego abs)

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, 20:14 
Pierwsze kroki

Cytuj:
przy hamowaniu drży mi kierownica w czym jest problem

Może to Ci pomoże...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=238103#238103

Tytuł:
PostNapisane: 13 marca 2008, 22:58 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52
pisales na jednym poście że mialeś problem z ASC i ABS w swojej niuni i że podobno byla to tylko przyczyna kostek zlączeniowych. Tak się składa ze mam podobny problem a mianowicie najpierw kontrolki zapalały się po jakims czasie jazdy teraz świeca sie non stop bylem na kompie i wyświetla mi bląd w lewym kole dokladnie to chodzi o czujnik wymienilem go i nic potem dopiero genialny mechanik powiedzial mi ze nic nie ma prawa zepsuc się w czujniku no chyba ze go przetniemy jest taki prosty w budowie hehe szkoda ze powiedzial mi to po drugim czujniku jaki kupiłem na szczęście jeden z nich oddalem do sklepu teraz dochodze do wniosku ż enajprawdopodobniej jest to pompa ABS a konkretnie padl sterownik (komputer) mam zamiar go zregenerowac ale jest to koszt 300zl nie za mało pomyslałem sobie że najpierw sprawdze "tańsze" przyczyny takiej usterki nom i trafiłem na twoja wypowiedź że kostki rozpioles i ponownie spiołeś. I tutaj mam właśnie prosbe jak bys mogl konkretnie opisac jakie ile i gdzie te kostki są jak się do nich dobrać i takie tam najlepiej to jakiś schemat by się przydal jak bys oczywiście mial z góry dzięki pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1