BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2008, 08:29 
Forumowicz

Moje BMW: E30 sedan
Kod silnika: M40B16
tomasz86staszic napisał(a):
to w sedanie ciezko o is-a.Is fajna sprawa pali mniej niz zwykle 318i

A trasie może i tako... Ale w mieście żaden silnik o tej samej pojemnosci 16V nie spali mniej od 8V :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2008, 10:23 
Kucu napisał(a):
Ale w mieście żaden silnik o tej samej pojemnosci 16V nie spali mniej od 8V :)

poczekaj, dajmy się wypowiedzieć użytkownikom IS-a :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2008, 15:50 
..::CZARNY::.. napisał(a):

Miasto: 10- 11l Pb.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2008, 15:57 
Wypych napisał(a):

Dlatego proponuję nie pisać kompletnych bzdur na forum, albo wyraźnie zaznaczyć, jeśli się czegoś nie jest pewnym, że się ma przeczucie, albo ktoś gdzieś od kogoś słyszał, wówczas to zweryfikujemy.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2008, 18:42 
Forumowicz

Moje BMW: 318Ci N42 ///
ja mam spalanie 10,5 do 11,7 miasto,nigdy przenigy nie zszedłem ponizej 10litrów,katalogowo 11,4 wiec raczej wszystko ok,poza tym czesto nie oszczedzam pedału gazu,od siebie moge dodac że dobry wzmocniony is/ti dokopie 2.0 R6 i jest to udowodnione...osobiscie teraz wybrałbym R6 bo R4 już miałem do tego dochodzi dzwiek silnika,moment i elastycznosc R6 ,jeżeli nie jezdziłes i nie wiesz jak finansowo wychodzi eksploatacja bmw wez własnie ten mniejszy,R6 to wiekszy wydatek w przypadku remontu silnika,wymiany podzespołów,płynów itp pozdro

Programowanie ,adaptacja kasowanie błedów INPA DIS Ediabas/Gorzów Wlkp kontakt na PW

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2008, 09:12 
Forumowicz

Moje BMW: E39 528i2xVANOS
Kod silnika: M52 / TU
"320i dla tych 6 garkow :) ladnie graja, a wieksze spalanie oczujesz w miescie, w trasie roznica bedzie znikoma"

apropo tego tekstu widzę ze macie doświadczenie życiowe :) odnośnie spalania to może by ktoś sie pokusił o uzupełnienie forum w liczby, a chodzi mi dokładnie o spalanie 320i 6 garków i 325

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 11:46 
Pierwsze kroki

Ja mam 323i czyli 2,5 litra 6 garów.
Trasa 110-130 pali 7,5l/100 km
Taka jazda do pracy - mieszkam 20 km pod warszawą i dojeżdżam w zasadzie bez dużego stania w korkach kolo 10l/100 km (nie jest to też zupełnie bez stania w korkach - te 20 km pokonuje od 30 do 50 minut)
Miasto - spore korki koło 13l/100 km.

Po przerobieniu na gaz (sekwencja) do każdej z tych wartości + 2 litry

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 14:23 
Częsty bywalec

Więc odpowiadam:)
Zależy jakie obuwie ma kolega i w jakim cyklu jeździ.
W moim przypadku M44B19, małe miasto, zawsze parę km w trasie zrobię wychodzi mi średnio 9-10L LPG.

Jeżeli zastanawiasz się między 320 i 318i wybierz ten, który ma lepszy stan, ale staraj się oglądać głównie 320:)

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 14:51 
Wypych napisał(a):

martin2305 napisał(a):
ja mam spalanie 10,5 do 11,7 miasto,nigdy przenigy nie zszedłem ponizej 10litrów

discrimen napisał(a):
wychodzi mi średnio 9-10L LPG.

no właśnie. nie ma tutaj mowy o mniejszym spalaniu od zwykłej 1.8 :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 15:15 
Częsty bywalec

Wypych napisał(a):

no właśnie. nie ma tutaj mowy o mniejszym spalaniu od zwykłej 1.8 :zdziwko:

Być może i spalanie jest śladowo większe, ale raczej nie robiłbym z tego argumentu ani na plus ani na minus. Pół litra w tą czy w tamtą nikogo nie zbawi. Większych wartości bym się niespodziewał.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 20:09 
discrimen napisał(a):
Pół litra w tą czy w tamtą nikogo nie zbawi. Większych wartości bym się niespodziewał.

r6 spali 0,5l wiecej od R4? :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 21:15 
Częsty bywalec

rybik napisał(a):
discrimen napisał(a):
Pół litra w tą czy w tamtą nikogo nie zbawi. Większych wartości bym się niespodziewał.

r6 spali 0,5l wiecej od R4? :zdziwko:

Tutaj mowa była o 318i i 318is...

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 00:37 
discrimen napisał(a):
Być może i spalanie jest śladowo większe, ale raczej nie robiłbym z tego argumentu ani na plus ani na minus. Pół litra w tą czy w tamtą nikogo nie zbawi. Większych wartości bym się niespodziewał.

Nie czytałeś całego tematu. Jeden pan napisał, że IS spala mniej, co jest nieprawdą.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 11:06 
Forumowicz

Moje BMW: E39 528i2xVANOS
Kod silnika: M52 / TU
no dobra dzięki,
a powiedzcie mi jeszcze czy opłaca sie kupować zagazowanego czy gazować samemu, czy tez lepiej w ogóle nie gazować bo bedzie z tym potem mnóstwo problemów

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 11:50 
Pierwsze kroki

Moim zdanie i ja tak praktykuje to lepiej kupić bez i samemu zagazować.Masz gwarancji dwa lata i wiesz co włożyłeś i na czym jeździsz.A czy gazować czy nie to już twoja decyzja. Ja mam przejechane 15000tyś na obecnej instalce (druga generacja) i tylko jej przegląd zrobiłem po 10000tyś :D i śmigam dalej :32: pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 13:48 
Forumowicz

Nie czytałeś całego tematu. Jeden pan napisał, że IS spala mniej, co jest nieprawdą.

Czarny a miałeś IS-a?? Tak sie składa ze miałem E30318 (M40) i E36 318IS i paliły dokładanie tyle samo w trasie IS nawet mniej. E30 jest lżejsza więc wniosek nasuwa sie sam...Zresztą koleżanka ma e36 318 (m43) i pali jej wiecej niz mój IS..a dynamiczniej nie jeździ na pewno :) Nie bede opowiadał bajek ze r6 pali tyle samo co r4..ale akurat w przypadku IS-a to napewno nie pali wiecej niż zwykła 318tka

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 15:06 
Grzechu, wyrabiasz sobie zdanie wyłącznie na podstawie "A BO JA MIAŁEM TAK I KONIEC". Nie muszę mieć IS, wystarczy, że kliku znajomych ma/miało oraz jest jeszcze literatura.

Po przeczytaniu opinii tutaj i w innej literaturze, większość potwierdza -podkreślam- znikome większe spalanie od zwykłego IS.

Grzechu napisał(a):
a dynamiczniej nie jeździ na pewno :)

a może jeździ na luzie cały czas :znudzony:

Kto wie, na ile było zdrowe Twoje M40, czy nie miał zapchanego kata, dziurawego zbiornika, czy kto wie co co z nim było? Indywidualne przypadki nie są podstawą do tworzenia teorii, aczkolwiek dobrze, że opisałeś swoją sytuację, bo tutaj inny pan podał z nie wiadomo skąd podobne stwierdzenie.

Grzechu napisał(a):
ale akurat w przypadku IS-a to napewno nie pali wiecej niż zwykła 318tka

w Twoim nie.

w ogólnym szczyptę więcej.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 16:15 
Forumowicz

Otóż to podałem przykład...A te 0,5l-1l na setkę to może być wina chociażby opon....A co do kondycji technicznej mojej E30 to nie było źle..gorzej blacha :kwasny: Spalanie jest względne..i dużo zalezy od stylu jazdy (jak IS-em jeżdziła moja ex to potrafił spalić 6,5l/100 :hyhy: ) Ale przy moim stylu jazdy IS okazał sie ekonomiczniejszy niż 318i.
Powołujesz się na literaturę ...OK tylko zazwyczaj spalanie rzeczywiste sporo sie rożni od tego podawanego w instrukcji czy rożnego rodzaju publikacjach.
Swoja drogą to nawet jeżeli IS pali "szczyptę więcej" to różnica w osiągach tę równicę w pełni wynagradza...
Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 16:25 
Grzechu napisał(a):
OK tylko zazwyczaj spalanie rzeczywiste sporo sie rożni od tego podawanego w instrukcji czy rożnego rodzaju publikacjach.

Pewnie, że tak. Ono nie pełni rolę "aha, to tyle spale wg. instrukcji to wydam tyle i tyle złoty" Tylko są to znormalizowane pomiary wg. norm, żeby wskazania różnych producentów miały jakiś sens. Na ich podstawie można stwierdzić skalę różnicy między 2. autami.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 16:41 
Częsty bywalec

Jeśli kolego liczy sie ekonomia to bierz 318 bo napewno spali Ci mniej nie oszukujmy się, jeśli myślisz nad LPG to odpuśc sobie R6. Szukaj zdrowego 318 najlepiej ISiaka napewno będziesz zadowolony.

Pzdr :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1