renoraines napisał(a):
bo wiedzialbys ze lancery po zakonczeniu kariery przez Makinena, ponosily porazki i mitsubishi wycofalo sie z uczestnictwa w WRC
coś tam słyszałem o tym, ale to mnie nie interesuje, żebym się zagłębiał.
z resztą, to nie istotne, bo chodzi o PRZEZNACZENIE.
Idąc dalej, jeśli napiszę, że GAZ 69, UAZ, Patrol GR, Pajero, że mogą być sportowymi autami, napiszecie, bym założył ten oto worek na głowę
renoraines napisał(a):
Wysokoobrotowkiz turbo to nie sa sportowe wozy, to techniczne wynalazki producentow, ktorzy jeden przez drugiego przescigaja sie ile to mozna wycisnac z 4 cylindrow. Teraz nawet skoda moze miec 200 i wiecej KM i nikt rozsadny nie powie, ze to sportowy woz

Błagam Cię... chcesz mi powiedzieć, że Subaru WRX STI np. nie jest sportowym autem, bo ma 4 cylindry?

No proszę Cię!
Przecież to jakiś nonsens... do takiego auta nie musisz wiele dokładać, by móc się ścigać w jakiejś tam klasie.
Przecież tutaj chodzi o pojęcie sport!! Amatorski sport, to nie sport? Czy mówimy wyłącznie o wyczynowym sporcie? Wówczas żadne auto dopuszczone do ruchu nie jest sportowym autem

Oraz jest mnóstwo różnych konkurencji, w niektórych start pewnego auta ma sens, bo coś ze sobą reprezentuje, inne nie.
maaaad napisał(a):
qrax napisał/a:
sportowe auto to mocny silnik, dobre zawieszenie i masa zredukowana do minimum.
pod tym można się chyba podpisać. Może jeszcze odpowiednie rozłożenie masy można wziąć pod uwagę.
Po mojemu bardzo prymitywna definicja i ja się na pewno nie podpiszę.