BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Spalanie
PostNapisane: 29 lutego 2008, 05:40 
Pierwsze kroki

Witam

E39 z 2,5l na beznzynce pali mi 16l po mieście czy to normalne ??
Czasami mu depne ale bez jakiś katów ... niedawno kupiłem i jeszcze szkoda :)

Prosze o porównania

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 lutego 2008, 17:35 
Pierwsze kroki

witam
nie wiem jak to wyglada z 2.5 ale moj kumpel ma e39 528 i mowi ze nigdy nieprzekoczyl w miescie 12l(przynajmniej tyle pokazuje komputer)
pozdrawiam

Tytuł: Re: E39 Spalanie
PostNapisane: 1 marca 2008, 17:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Flyman napisał(a):
Witam

E39 z 2,5l na beznzynce pali mi 16l po mieście czy to normalne ??
Czasami mu depne ale bez jakiś katów ... niedawno kupiłem i jeszcze szkoda :)

Prosze o porównania

Bardzo nienormalne...ja mam 2.8 i mi w miescie nie przekracza 11.5 litra :) Podlacz pod kompa...pewnie sondy szlag trafil...

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2008, 13:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3
moja e39 2.5 ( motor M54 192 PS ) pali w miescie 13l przy dosyc ciezkiej nozce :P

wychodzi na to, ze Twoja pali jak smok . . . no chyba, ze Beta jest w automacie i pomiary robiles w godzinach szczytu we Wrocku :D

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2008, 00:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
mam 2,5 litra i 11-12 to wszystko co weźmie ... chyba ze masz 5 kilometrów do pracy i jeździsz tylko do pracy to mozliwe jest 16 litrów :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2008, 15:40 
Przyjaciel forum

Borsuk napisał(a):
mam 2,5 litra i 11-12 to wszystko co weźmie ... chyba ze masz 5 kilometrów do pracy i jeździsz tylko do pracy to mozliwe jest 16 litrów :)

Ja mam tyle do pracy i przez tydzien tak jezdzilem...i spalanie wynosilo jakies 14 litrow...tak wiec napewno cos ma kolega nie tak :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 00:02 
Pierwsze kroki

Dziekuje koledzy za odpowiedzi :) wkońcu jakieś normalne forum :)

Tak juz odpowiadam ... jest to manual .. i juz chyba wiem w czym problem ... do pracy mam 3 km i z tym sie liczyłem ale pali mi wiecej nawet na dłuższych odcinakch jak juz sie pożądnie zagrzeje ... ale ... przed zakupem sprawdziłem autko w poznaniu w servisie i dostałem wytyczne ze trzeba zmienic katalizator ... a z racji ze to jakies 3,5 tyś zł to po wczesniejszej konsultacji ze Stando i stwierdzeniu ze sondy kontrolne mam przed katalizatorem postanowiłem zamontować "zwykły tłumik" ... i moze w tym jest problem ...

dynamika autka dalej jest b. zadawalająca a ze było non stop servisowane w BMW (ja niestety nie bede jej tak rozpieszczał) nie mam podstaw zeby sie do silnika przyczepić ... raz udało mi sie zamknąc w 11,9 na 100km w trasie 8,4l

PostNapisane: 5 marca 2008, 08:38 
Forumowicz

Kisiel24 napisał(a):
w miescie nie przekracza 11.5 litra :)

Miasto-miastu nierowne. Moje spalanie w miescie to wlasnie 16 a czasami wiecej, z tym ze ja mam automat i kombi..
Podaj jaka jest srednia predkosc i jakie odcinki pokonujesz to ma kolosalne znaczenie
Ja mam blisko do pracy i auto nie zdazy sie dobrze nagrzac i juz sie zatrzymuje.

Wasze dane (te o niskim spalaniu) znaczaco odbiegaja od tego co podaje BMW< a jak wiadomo producenci przewaznie podaja za malo niz za duzo ;)

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 15:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
na pełnym baku po mieście robie do rezerwy jakieś 550 km na rezerwie myśle ze jakies 50-70 mozna by dojeździć to jakie spalanie wychodzi ... 70 litrów bak ? :P

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 15:48 
Forumowy terrorysta

540ia e39 18l/100 benz w Poznaniu. W porownaniu z V8 sporo Tobie pali, ale duzy wplyw na spalanie ma tez jazda na krotkich dystansach na niedogrzanym silniku jak Twoje 3km. Mimo wszystko nie zaszkodzi sprawdzic sond.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 22:49 
Pierwsze kroki

Kurcze włśnie dzisiaj zrobiłem odcinek 50 km po miescie tak płynnie i anemicznie ze moja babcia szybciej śmiga ... i wyszło mi 13,5 na 100k :/

Zatankowałem go do pełna i wyzerowałem wszytsi pomiary :/ ....

no cóż zrobie kolejne 50 km i zatankuje go znowu pod korek.

ps. Czy jakby był walnięta sonda to nie powinien wtedy na biegu jałowym mieć nie równą prace ??? Bo u mnie obrotomiez stoi na 0.75 i ani drgnie równiusio pracuje.

Jakie sa objawy żle odczytującej sondy ??? Czy jedyne co musze jechać sie podpiąc do serwisu czy jakoś inaczej możan to sprawdzić ?

PostNapisane: 6 marca 2008, 07:13 
Przyjaciel forum

fomicz napisał(a):
Kisiel24 napisał(a):
w miescie nie przekracza 11.5 litra :)

Miasto-miastu nierowne. Moje spalanie w miescie to wlasnie 16 a czasami wiecej, z tym ze ja mam automat i kombi..
Podaj jaka jest srednia predkosc i jakie odcinki pokonujesz to ma kolosalne znaczenie
Ja mam blisko do pracy i auto nie zdazy sie dobrze nagrzac i juz sie zatrzymuje.

Wasze dane (te o niskim spalaniu) znaczaco odbiegaja od tego co podaje BMW< a jak wiadomo producenci przewaznie podaja za malo niz za duzo ;)

Obrazek
Obrazek

Oczywiscie, ze nierowne... :) Ale tak jak pisalem, przez tydzien jezdzilem tylko do pracy (okolo 3,5 km w jedna strone) tak wiec silnik byl niedogrzany non stop...i spalanie wachcalo sie w granicach 14 litrow...teraz nie przekracza 11,5 litra/100 (dane tylko z komputera) hmmm co do predkosci to jej nie katuje :hyhy: :hyhy: :rotfl: , staram sie jezdzic przepisowo...wiadomo jak trzeba to przycisne...ale ogolnie spokojnie sie poruszam :) Wydaje mi sie, ze jednak ten moj komputerek troche sciemnia i bede mosial sprawdzic spalanie tradycyjna metoda :) I wtedy wszystko bedzie jasne :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 14:24 
Forumowy terrorysta

Najczestszym objawem uszkodzenia sondy jest podwyzszone zuzycie paliwa, falowanie obrotow i spadek mocy. Mozesz wykręcic sonde i zobaczyc jak sie zachowuje auto - jak gorzej tzn, ze sonda jest sprawna. Czyli w Twoim wypadku jak wykrecisz sonde to powinny falowac obroty.
Masz sprawny termostat? To też wpływa na wieksze zuzycie paliwa.
Spróbuj ''depnac'' czy auto dobrze przyspiesza czy traci moc. Mozesz miec rowniez zabrudzony/uszkodzony przepływomierz (wtedy jest odczuwalny spadek mocy).
Natomiast jesli moc jest ok, to moze masz uszkodzony czujnik polozenia przepustnicy.

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 23:26 
Pierwsze kroki

Oborty są ok ... temepratura nagrzewa sie dośc szybko ... wskazówka tradycujnie pokazuje pion. Auto nie dławi sie na zadnym zakresie obrotów ... przy wyłonczeniu asc auto mieli nawet na 3 biegu. Nie moge sie przyczepis do niczego. Przy problemie z przepustnica nie miałbym natychmiastowej reakcji na pedał gazu,

Chyba to jednak te krótkie odcinki. Wszesniej miałem sierre 2.0 i tez mi spalanie stało wieprw pod 20l na setke po wymianie gaźnika spadło na 15 ale wstawiłem tam 17 alusy i pewnie to juz kompletnie robiło przekłamania.
No nic tylko znalesć prace dalej od domu mi pozostaje <lol>

P.S Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2008, 22:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
Tankujesz na jednej stacji?jesli tak zmień na inna zobaczysz czy spalanie spadnie

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2008, 21:19 
Pierwsze kroki

ludzie jak silnik 2.5 z sześcioma cylindrami może palić 11-12 litrów !! :szok: , tyle to se może palic jakiś silniczek 1.6, ci co tak piszą to najprędzej nie umieją liczyć spalania, ja mam E39 z silnikiem 2.5 tiptronik,gaz sekwencja roczna, jeżdze tylko po mieście i pali 19 litrów gazu, na trasie udało mi się zejść do 11litrów ale jechałem naprawde delikatnie, także jeśli ktoś zamierza kupić taki samochodzik niech liczy sie z takim spalaniem bo to jest normalne spalanie takiego silnika :D

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2008, 09:17 
Pierwsze kroki

mi 520 sedan 98/99 z podwójnym Vanosem i sekwencją STAG300 pali średnio 12l gazu, na trasie da się zejść do 9l przy emerycie ;). W samym mieście gdzieś 13l więc nie ma tragedii ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2008, 11:43 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Mi gdy robiłem po mieście dłuższe trasy paliło 528 10-11L/100. Każdy sie śmiał że za mało.
Otóż to możliwe przy normalnej jeździe i normalnych odcinkach w normalnych godzinach.

Teraz jeżdżę tylko do pracy 3,5 km, często stojąc w korku i mam spalanie ok. 15L.
Można? Można.

Wystarczy że 1 raz się przejadę na 2 koniec miasta wieczorem i średnia z 2 tygodni spada np do 13.8L.
Można? Można.

Miasto miastu nie równe. Jak robisz krótkie odcinki w koreczku, na zimnym silniku to to spalanie jest jak najbardziej realne i normalne. 1.6 w takim cyklu też nie spali mało.

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2008, 22:45 
Pierwsze kroki

Flyman ja tez jezdze codziennie po Wrocku i tez mam E39 520 i rowniez mam cholernie wysokie moim zdaniem spalanie i rowniez nie mam problemow z temperatura, moca, falowaniem obrotow. Jak jezdze wieczorami to spalanie w miescie ok. 13l/100km ale jak jade rano na nierozgrzanym silniku albo w godzinach szczytu przez nasze zakorkowane miasto (godz. 17 to masakra) to zdarza sie spalanie na poziomie 16-18,5l/100km i to wszystko przy spokojnej jezdzie!!!

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2008, 00:29 
Pierwsze kroki

No to widze ze nie jestem sam :D

Dzieki za info ...

Ps. Jak sie wyłancza poduszke pasarzera ??? od dwóch dni świeci mi ikona ..(dolny prawy rog zegarów .. na mój gust to to .. chyba ze sie myle ...

I kolejne pytano .. macie jakis "patent z głową" na blokade ręcznego zeby można było na rękawie zawracać ?? Wcześniej jak miałem na linkach nie było problemu ..teraz te hydrauliczne nie daja mi spokoju ... a czasami chciało by sie pobawić ...

P.S. Nie wiem czy jest jakiś tutaj dzial do takich pytań ... może one tutaj troche nie pasuja i za to Was przepraszam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1