BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2008, 15:51 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Touring
kojotek napisał(a):
Jednostka czego jest minuta? Chcialoby sie odpowiedziec czasu? Niekoniecznie! Za pomoca minut okresla sie kat

Jak najbardziej się zgadzam.

kojotek napisał(a):
Wat jest jednostka energi

To jest wiadome ale...

kojotek napisał(a):
Mianowicie jesli kolega nygas upiera sie ze K to tylko i wylacznie jednostka temperatury odczuwalnej

Napewno nie eneregi! Weź to napisz gdzieś opracuj to może ktoś Ci w to uwierzy. Ja napewno nie! Zmieniasz gościu teorię równo.
Jak dla mnie to co jest napisane przez producenta jest święte(przynajmniej tyczy się to temperatury roboczej w tym przypadku)
Co ma piernik do wiatraka? Moc do temperatury????

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2008, 19:25 
Częsty bywalec

Wzór do przeliczania stopni Celsjusza na kelwiny jest następujący:

T[K] = t[°C] + 273,15
Czyli temperatura xenonu 6000K w st. Celsjusza powinna wynosić 5726,85 stopni BZDURA

Cytuj:
Co ma piernik do wiatraka? Moc do temperatury????

Nie wiem czy wiesz, ale moc żarówki ucieka w ciepło :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2008, 19:56 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Touring
młodye36 napisał(a):
Nie wiem czy wiesz, ale moc żarówki ucieka w ciepło

Ameryki tym nie odkryłeś

Wracając jeszcze do tych minut. Z tym się zgadzam ale że niby kelwiny czy jak kto woli K odpowiada energii to już nie bardzo.
Wyżej napisałem że to co jest napisane przez producentów nie jest moim wymysłem. Wiem także(z literatury) że mocniejsze xenony od 4300K mogą popalić odbłyśniki tworząc jak dobrze pamiętam nijaki "efekt ufo".
Odezwałem się w tym temacie żeby komuś pomóc a nie się z wami sprzeczać. Ja swoje wiem wy swoje również. Róbmy jak uważamy za stosowne. Dla mnie temat zamknięty.

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2008, 19:59 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
młodye36 napisał(a):
moc żarówki ucieka w ciepło

tak pisałem, w żarówkach wolframowych chyba nawet 70% zamieniane jest w ciepło, dlatego wymyślono żarówki energooszczędne świetlówkowe...
nygas siła twych argumentów sie skończyła.... (możesz nam przyznać racje)

[ Dodano: 4 Marzec 2008, 20:05 ]
nygas napisał(a):
"efekt ufo"

to nie jest to co myślisz, to powstaje gdy założysz ksenony do lamp bez soczewek, światło nie jest skupione i jest lipa

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2008, 23:54 
Pierwsze kroki

nygas.. nie wiem czy tylko udajesz czy na serio nie kumasz... Przeciez nikt Ci tutaj nie pisze ze kelviny to jednostka mocy! :mur: My wszyscy staramy sie Tobie wytlumaczyc ze to WATT jest odpowiedzialny za cieplote zarowki!

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 13:54 
W obwodzie elektrycznym, moc czynna wydziela ciepło na rezystorze. To chyba oczywiste. Żarówka jest rezystorem, więc wydziela się ciepło. Jednostka mocy czynnej to wat. Biernej war. Tak przy okazji.

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 12:43 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
kojotek napisał(a):
nygas.. nie wiem czy tylko udajesz czy na serio nie kumasz... Przeciez nikt Ci tutaj nie pisze ze kelviny to jednostka mocy! :mur: My wszyscy staramy sie Tobie wytlumaczyc ze to WATT jest odpowiedzialny za cieplote zarowki!

Pięknie powiedziane :D :D :D :D :D :D

Na KAŻDYM PRZETWORNIKU JEST NAPISANE JAK WÓŁ : 35W....
I JAKIM CUDEM ŻARÓWKA ZWYKŁA MAJĄCA 55W MA BYĆ CHŁODNIEJSZA od 35W ksenonu??????? Chyba każdy korzystał z lampy warsztatowej które mają najczęściej żarówkę 100W ... która jest zawsze tak gorąca że by ją szlak trafił....
To jest po prostu oczywiste... a 6000K jest to łopatologicznie mówiąc KOLOR świecenia żarówki :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 15:54 
Pierwsze kroki

Morfii napisał(a):
a 6000K jest to łopatologicznie mówiąc KOLOR świecenia żarówki

znam jeszcze jeden sposob, zeby wyjasnic to :hyhy:
Jesli mamy monitor zwykly(crt, ja mam np samsunga i da sie taki myk zrobic, niewiem jak na innych).Wchodzimy w ustawienia i mamy tam takie cos jak "barwa"(ikonka termometru i literka "K") mozna ustawic sobie u mnie na 6500K i na 9300K.Na 6500 obraz jest zolty, a na 9300 ladny niebiesawy-taki jak powinien byc ;)
No chyba nie zmieniam tym temperatury :przestraszony: :rotfl:

A jeszcze...na miejscu autora tematu zmienilbym na jakies fajne ksenony ;) tylko, zeby to nie byl badziew z allegro to potrzeba troszke kasy... :kwasny:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1