BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 05:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 Nadmiar oleju w silniku?
PostNapisane: 5 marca 2008, 08:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E60 530D
Witam! 2 tygodnie temu wymienilem olej kiedy mechanik sprawdzal miarke oleju bylo prawie max tzn. przed druga kreska. Dzisiaj zostawilem auto na 10 min i sprawdzilem ponownie, okazalo sie ze stan oleju jest poza 2 kreska, o co chodzi? Dodam tez ze dosc czesto musze dolewac kulanta do chlodnicy czy to moze miec jakis zwiazek? Trzeba tez dosc dlugo czekac ok 15 min jazdy zanim wskaznik temperatury wody stanie do pionu przy minusowej temp. panujacej na dworzu. Czy to normalne?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 08:55 
Pierwsze kroki

witam uszczelka pod głowicą płyn dostaje sie do oleju

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 09:16 
Pierwsze kroki

Czy aby napewno? A jesli tak to jak to stwierdzic? Dodam ze jest to silnik 4 cyl. 1.9 i jakie sa koszta ewentualnej wymiany?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 09:23 
Pierwsze kroki

kolor oleju masz normalny tzn jak olej czy brunatny kawa z mlekiem?

to ze plynu dolewasz to tez moze znaczyc ze uszczelka walnieta pod glowica tylko wtedy spalasz ciecz chlodzaca

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 09:35 
Pierwsze kroki

Wlasnie sprawdzilem. Wylalem sobie troche oleju z bagnetu na reke i wyglada troche przybrudzony wlasnie cos jak kawa z mlekiem?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 10:01 
Pierwsze kroki

To nie czekaj na nic zapierd..... do mechanika to na 100% uszczelka pod głowicą....nie jeźdź jak nie musisz.....

PReDKOSC NIE ZABIJA, TYLKO ZBYT SZYBKIE JEJ WYTRACANIE ;>

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 11:26 
Zacna persona forum

hehehe Kocham "internetowych mechaników" :rotfl: Może jeszcze któraś z "mądrych" głów zdiagnozuje tylne łożysko ze zdjęcia ? :)

Cytuj:
Wrukowski
Sprawdziłeś dokładnie cały układ chłodzenia czy niemasz wycieków ? 15min podczas sporego mrozu to normalna sprawa w 4 garkach, możesz ewentualnie sprawdzić termostat. Z tego co można wyczytać jesteś chyba laikiem w tych sprawach więc podjedź do jakiegoś mechanika niech ci oceni ten olej bo z tego co piszesz to różnice w ilości oleju są symboliczne około 100ml... Jeżeli płyn dostawałby ci się się do oleju to pod korkiem wlewu oleju powineneś mieć coś co przypomina majonez.

Pzdr

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 13:34 
Pierwsze kroki

Wlasnie! mysle ze Pan MAJSU_WuWuA ma racje!!! Wlasnie wrucilem od mechanika ktory niedawno wymienial mi ten olej i wykluczyl on uszczelke pod glowica, powiedzial ze olej wyglada i pachnie jak powinien ale faktycznie jego stan lekko sie podniosl. Poza dym auto nie wykazuje ZADNYCH!!! objowow zdymanej uszczelki! Tak jak pan szanowny powiedzial moze konczyc sie termostat. Dla swietego spokoju Jutro rano mam wizyte u BMW niech przeswietla cale auto i tyle na paranoje nie ma lekow... chyba? J tak jestem Laikiem przez wielkie L !!! Jak chcecie dowiedziec sie co wyszlo zapraszam jutrona nasz chat napewno wszystko opisze moze sie to okazac dobra lekcja. Pozdrawiam wszystkich i dziekoje za pomoc!

[ Dodano: 7 Marzec 2008, 20:25 ]
Po wizycie w servisie bmw okazalo sie ze z silnikiem jest wszystko ok. kilka zlych odczytow na przeplywie powietrza i tyle...Odpuscili troche oleju i gra. Ale... powodem ubytku colanta jest uszkodzona chlodnica i cieknacy termostat (do wymiany), pompa powietrza ledwo zipe (do wymiany), czujnik poduszki w fotelu pasazera (do wymiany), sprerzyna tylna w zawieszeniu uszkodzona (do wymiany 2 oczywiscie), no i katalizator juz bezeczy wiec tez do wymiany(ogromny koszt) ale po prostu go wywale i wstawie sportowy wydech z nierdzewki, bedzie taniej i ladniej! Czasami warto odwiedzic servis BMW mozna dowiedziec sie wiele ciekawych zeczy na temat stanu naszego autka no i wpakowac sie w nielada koszta ale...czego sie nie robi dla ukochanego samochodu ! Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1