Witam Dostojne Grono!
Jak obiecywałem tak dotrzymuję słowa i zamieszczam parę słów oraz kilka fotek z mojej pracy przy zmianie radia i głośników przód i tył w moim kombii E39.
Zależało mi, by stylizacja BMW została o ile to możliwe nienaruszona.
Niestety otwory na głośniki z przodu 16-ki trzeba było powiększyć więc tu nie udało się zachować oryginalnych maskownic głośników.
Poszedłem śladem Kucharza i zamontowałem JVC-a.
A dalej to:
Na przód wybrałem 16-ki Clariona dwudrożne oraz tweetery w systemie.
Na tył JBL 13-ki dwudrożne oraz tweetery w systemie.
Z tyłu nie trzeba było za dużo robić.
Głośniki zostały w dachu a tylne tweetery zamontowałem w tylnych słupkach.
Poza wyciszeniem matami nie było tu za dużo pracy...
Kable wszędzie zostały oryginalne.
Z dwóch powodów:
Po pierwsze, oryginalne okablowanie nie stwarza problemów z ewentualnym efektem wycia w głośnikach.
Po drugie jeżeli ktoś w zamiarze ma osiągnięcie dźwięku akceptowalnego dla ucha a nie rezultatów audiofilskich na tej długości kabla nie będzie utraty jakości i zdają one z powodzeniem egzamin.
Z przodem było dużo pracy...
Samo wyciszenie jednych drzwi zajęło cztery godziny.
Modyfikacja oryginalnego pudła rezonansowego, zaadoptowanego na 16-kę to też kilka godzin z lutownicą...
Jak wspominał Kucharz aby pogmerać przy radiu trzeba rozebrać pół deski rozdzielczej i się nie mylił... ;o)
Fakt...straciłem sterowanie w kierownicy ale to akurat nie było dla mnie najważniejsze.
Podsumowując...
Cała operacja zajęła mi 45 godzin pracy.
Może to i długo ale wolę dłużej niż coś urwać lub spieprzyć.
To nie polonez a marka, która zasługuje na należyte traktowanie!
Spytacie jaki efekt...?
Wrażenie jest takie jakby w bagażniku siedział mały subwoofer
W związku z wycięciem otworu w tylnej części obudowy głośnika i uwolnieniem dźwięku w głąb drzwi, bas jest miękki i głęboki.
Końcowy odsłuch mile mnie zaskoczył...spodziewałem się gorszego rezultatu, biorąc pod uwagę to co słyszałem z oryginalnego nagłośnienia.
Popieram stwierdzenie tych, którzy mówią, że jeżeli chce się poprawić jakość muzyki w BMW trzeba z urzędu wyrzucić fabryczne radio.
Zerknijcie na efekty pracy i oceńcie proszę to co zobaczycie.
Jeżeli moje skromne doświadczenie komuś w czymkolwiek się przyda, to służę pomocą.
Wybaczcie jakość fotek...miałem pod ręką tylko telefon...
Pozdro!