BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Przepalające się żarówki H1 100W
PostNapisane: 14 marca 2008, 16:04 
Pierwsze kroki

Może miał ktoś podobny przypadek i wie czym jest spowodowany? Na światłach mijania regularnie (raz na miesiąc, czasem częściej) przepalają mi się żarówki ale tylko 100W, na 55W nie ma takiego problemu. A przepalają się na ogół prawa/lewa dzień po dniu zaraz. Czy to może być wina przekaźników? Dodam, że czasem przepalając się, żarówka pali również bezpiecznik.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2008, 17:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Te reflektory są przystosowane do żarówek 55W i nic dziwnego w tym że 100W szybko się przepalają.Wyczyść soczewki załóż firmowe żarówki 55W albo dobry zestaw HID i będzie dobrze.Dwa razy większa moc żarówki niesie ze sobą dużo wyższą temperaturę przy której wypala się odbłyśnik bo mała powierzchnia reflektora nie jest w stanie odprowadzić ciepła.

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2008, 17:54 
Zacna persona forum

potwierdzam. rozbierz lampy do golasa i wyczyść je porządnie a jak szkła masz skamykowane to kup nowe przy okazji za 70zł. ja tak zrobiłem i różnica jest powalająca.

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2008, 20:24 
Forumowicz

Moje BMW: E53/E34
Kod silnika: M57D30/S38B38
Garaż: Bmw E53 3.0d / E34 M5 3.8
roughrider napisał(a):
przepalają mi się żarówki ale tylko 100W,

wywal te 100 bo lampy sobie popalisz :wstyd: :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2008, 02:27 
Pierwsze kroki

Olaboga następny .Zrób tak jak ci napisał Marek ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2008, 12:39 
Pierwsze kroki

:wstyd:

Dobra, dobra juz nie bede, dzieki za podpowiedzi. Lampy mam swierze, bo poprzednie przy wlaczeniu świateł mijania nie roznily sie specjalnie od pozycji juz, wiec pod tym wzgledem wszystko gra tylko chcialem cos jeszcze lepszego niz bluevision :| Ale juz nie bede kombinowal.

Powiedzcie mi tylko, czy tymi zarowkami moglem uszkodzic przekazniki? Bo juz po wlozeniu bluevision spowrotem, przez pierwsze 2 dni lampy mi raz dzialaly, raz nie. A i sluchac bylo momentami jakby cykanie wlasnie w okolicy bezpieczników/przekaźników pod maską.

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2008, 23:32 
Pierwsze kroki

Niestety jak najbardziej mógł.

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2008, 09:19 
Pierwsze kroki

Hmmm, nie ma to jak samemu sobie z glupoty narobic problemow... :kwasny: No nic trzeba bedzie teraz troche inteligentniej pokombinowac. Dzieki za info.

A odnosnie jeszcze tego co pisal Marek WGR: jak to jest z tymi zestawami HID? Nie jest tak, ze one daja jeszcze wieksza temperature niz 100watowki? Bo myslalem tez o zalozeniu takiego zestawu ale niewiele o xenonach wiem. A slyszalem tez cos, ze moge potem badania technicznego nie przejsc jesli nie mam wycieraczek na reflektory, prawda to?

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2008, 13:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
roughrider napisał(a):
A odnosnie jeszcze tego co pisal Marek WGR: jak to jest z tymi zestawami HID? Nie jest tak, ze one daja jeszcze wieksza temperature niz 100watowki? Bo myslalem tez o zalozeniu takiego zestawu ale niewiele o xenonach wiem. A slyszalem tez cos, ze moge potem badania technicznego nie przejsc jesli nie mam wycieraczek na reflektory, prawda to?

Jesli chodzi o temperature jaka wytwarza xenon to jestes w bledzie...poniewaz nawet silne zestawy HID w czasie pracy czyli swiecenia osiagaja mniejsza temperature niz zarowki 55W

Jesli chodzi o prawo to nie martw sie badania techniczne przejdziesz bez problemu...wielu kolegow z forum ma takie zestawy w swoich Bumkach i nie maja zadnych problemow z badaniami.

Bylo pare postow na temat zestawow HID na forum...poszukaj sobie to sie dowiesz jeszcze paru rzeczy.

Pozdrawiam
Łukasz

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2008, 21:59 
iglu napisał(a):
roughrider napisał(a):

w czasie pracy czyli swiecenia osiagaja mniejsza temperature niz zarowki 55W

35W

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1