BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 12:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Czujnik ABS
PostNapisane: 20 marca 2008, 10:17 
Pierwsze kroki

Panowie pomóżcie!!!
Mam e39 530d '99 rok. Zaczely mi sie zapalc kontrolki ABS-u i ASC. Komputer wykazywał ze czujnik nie dziala, ale po wykasowaniu bledu i przejechaniu kilku kilometrow dalej sie zapalaly kontrolki. Wymienilem w koncu czujnik ktory pokazywal blad i sytuacja dlaej sie powtarza. Raz wszystko jest ok, a po kolejnym uruchomieniu auta sie znowu zapalja kontrolki.
Czy ktos wie co boli moje auto? Bo moi miejscowi elektrycy jak rowniez serwis w gdyni nie potrafi sobie z tym poradzic.

Zapoznaj się z tym wątkiem informacyjnym http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=79#79 i zwróć uwagę na to, co jest niezgodne w Twoim wątku.
Brak Twojego ustosunkowania do tej adnotacji, wymusi na moderatorach odniesienie się do formułki w niebieskim kolorze.
Uzyj funkcji "Edytuj" i dokonaj poprawek usuwając przy okazji adnotację w zielonym kolorze.

robertbmw

05.04.2008
Drobna korekta tytułu tematu, której autor nie poprawił we własnym zakresie na powyższą adnotację.
Następnym razem będzie ostrzeżenie za nieprzestrzeganie zasad tworzenia nowych tematów.

robertbmw

Ostatnio edytowano 5 kwietnia 2008, 18:12 przez tedeusz, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Czujnik ABS w e39
PostNapisane: 20 marca 2008, 10:56 
Forumowicz

tedeusz napisał(a):
Czy ktos wie co boli moje auto? Bo moi miejscowi elektrycy jak rowniez serwis w gdyni nie potrafi sobie z tym poradzic.

Jezeli to byl lewy przod lub lewy tyl a po wymianie dalej jest blad to poczytaj na forum o uszkodzeniach sterownikach ABS/ASC.

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 12:50 
Pierwsze kroki

dokładnie to byl lewy tyl.
dzieki i juz szukam

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 12:54 
Forumowicz

tedeusz napisał(a):
dokładnie to byl lewy tyl.
dzieki i juz szukam

Oczywiscie nalezy zweryfikowac najpierw sprawnosc czujnika, najlepiej zamienic lewy z prawym i sprawdzic na kompie blad.

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 13:06 
Pierwsze kroki

czujnik kupilem nowke, także na pewno jest dobry.
po szybkim rzuceniu oka na podobne tematy wynika ze sterownik nawala, a ten ponoc kosztuje 3000zl aż

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 15:03 
Forumowicz

tedeusz napisał(a):
czujnik kupilem nowke, także na pewno jest dobry.
po szybkim rzuceniu oka na podobne tematy wynika ze sterownik nawala, a ten ponoc kosztuje 3000zl aż

Kupno nowego nie oznacza - sprawego :(. Ktos pisal, ze kupil FEBI i kontrolka nie zgasla, wstawil Siemensa i jak reka odjal.
Sterowniki sa naprawialne, p. na bmw-klub naprawia je bialy2005 i to nadzwyczaj tanio.

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 16:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: 540i
Kod silnika: M62/TU
ja powymieniałem czujniki naprawiłem moduł absu(tam gdzie fomicz) i dalej mi nie działa abs,narazie przerwałem walke ale niedługo jade znowu do warsztatu :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 16:53 
Pierwsze kroki

o ile sie nie myle ten czujnik byl wlasnie siemensa zamawiany w hurtowni, a nie kupny od jakiegos handlarza.
to to taki problem moze sie okazac Fazi? tego bym nie chcial. A ile Twoje auto ma przejechane? Czy to jest zalezne od przebiegu?

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 14:14 
Pierwsze kroki

Jeżeli wymiana czujników nie pomogła, sprawdzenie całej instalcji przez elektryka też nie i dalej się zapalją kontrolki abs-u i asc to pozostaje sterownik do wymiany lub regenracji.
Jeżeli się myle to proszę o podpowiedź co dalej od kogoś kto już to przerobił!!
Czytałem tu na forum, że wadliwe były sterowniki w modelach ze skrzynią steptronik, a taką właśńie posiadam. Jaki to ma wpływ??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1