BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Czy to Vanos ??
PostNapisane: 7 lutego 2008, 10:40 
Forumowicz

:kwasny: witam.prosze o pomoc w następującej kwestii...rano po zapaleniu silnika m50 b25 vanos- słychać klekotanie takie surowe jakby metal o metal.silnik popracuje jakieś 15-20 sek. i wszystko ustaje...ale od jakiegoś czasu po odpaleniu ten dzwięk,warkot ustaje dopiero po całkowitym nagrzaniu silnika..choć i tak jak go zapale po 30 min.postoju zaczyna znowu klepać .co jest grane .chyba niemożliwe jest żeby tak klawiatura grała to chyba vanos ,czy co .nie wiem już zwariowałem.może przyczyną jest olej?POMOCY. Pozdrawiam :niepewny: :niepewny: :niepewny: [/list]

Ostatnio edytowano 1 kwietnia 2008, 23:43 przez seebba, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2008, 10:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
witam tez mam vanosa i klekot po odpaleniu ale jakies 3 do 5 sekund.ale mam klekot jak zchodzi z wiekrzych obrotow czy jest cieply czy zimny i martwi mnie to tez ale jak poczytasz to klekot w vanosie to norma chyba :]

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2008, 11:00 
Forumowicz

oj nie norma.bo u mnie silnik pracuje wydając z siebie tylko szum kolektora a tu nagle KLEKOTANIe? co jest........jestem na takie sprawy cholernie.wyczulony i odrazu skminiłem że coś nie halo.....

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2008, 19:03 
Pierwsze kroki

a moze to nie vanos tylko szklanki jak sie nagzeje i klekot ucichnie to daj mu dobze w pizde pozazynaj go to sie moze uciszy

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2008, 19:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Wojtek27 napisał(a):
a moze to nie vanos tylko szklanki jak sie nagzeje i klekot ucichnie to daj mu dobze w pizde pozazynaj go to sie moze uciszy

:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :wstyd: :zdziwko: :zdziwko: ooo Panie, to dales teraz rade :/

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2008, 23:18 
Forumowicz

mozliwe że masz szklanki do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, 10:30 
Forumowicz

już sam niewiem ,dziś rano odpaliłem ,i cisza jak pszczółeczka nawet raz niecykneła ,myśle że problem tkwi w oleju...pozdrawiam :]

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 18:48 
Pierwsze kroki

mam 2.0 z vanosem , po zmianie oleju na mobil 10 w 40 zaczą mi się klekot ze szklanek ja jest zimno na dworze ja jest ciepło jest cisza , i tez nie zawsze jak wołek rozrzadu ustawi się tak że wciśnie słabsza szlkanke to klekocze jak na innej szklance cisza . sprubuje teraz zalac syntetykim ja klekot nie ustanie zmienię szklanki

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 22:06 
Forumowicz

sylwester napisał(a):
mam 2.0 z vanosem , po zmianie oleju na mobil 10 w 40 zaczą mi się klekot ze szklanek ja jest zimno na dworze ja jest ciepło jest cisza , i tez nie zawsze jak wołek rozrzadu ustawi się tak że wciśnie słabsza szlkanke to klekocze jak na innej szklance cisza . sprubuje teraz zalac syntetykim ja klekot nie ustanie zmienię szklanki

Jeśli masz duży przebieg to nie radze wlewać pełnego syntetyka.Możę i szklanki się uciszą ale wypłucze Ci nagary w silniku i zacznie brać olej.To chyba gorsze niż ranne cykanie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 22:34 
Forumowicz

No to mam pytanie jak to jest kiedy Vanos naprawde nawali?
Co sie stanie i jakie sa tego objawy / konsekwencje? :niepewny:

U mnie w 525i 95 rok vanos zaczal harczec niedlugo po kupnie i wymianie oleju i sluchac go tak mniej wiecej po przekroczeniu 2500tys obr
Po podniesieniu maski slychac bylo warkot z dochodzacy z przodu pokrywy zaworów i szybkie stukanie (o wysokiej czestotliwosci) na wysokich obrotach.
Przy schodzeniu z obrotów bylo slychac rzerzenie! :kwasny:
Auto nie bylo zbyt zwawe na niskich obrotach ale na wysokich ciagnelo bez problemu!
Niestety ciagnelo bo dzisiaj zauwazylem ze przestal ciagnac na wysokich obrotach! :zalamany:
Tzn wkreca sie na obroty ale juz nie tak jak kiedys gdy dostawal nagle zajoba i lecial jak oszalaly do odcinki
Teraz tylko tak sobie idzie do 6000obr ale czuc tak jakby tchu brakowalo! :(
Warkot tez juz nie jest az tak glosny jaki byl!

Czy to definitywnie problem z Vanosem i czy moze stac sie jeszcze cos gorszego z autem?
W czerwcu mialem w planach wyjazd do Polski i naprawe Vanosa (zestaw naprawczy czy jak to sie tam nazywa za okolo 300pln)
Teraz pytanie czy auto sie nie rozsypie do konca w miedzyczasie i czy dojedzie do PL - 1600km trasy? :niepewny:
Orientuje sie ktos w dokladniejszych kosztach czesci (zaslyszane gdzies 300pln) jak i w kosztach robocizny za ta zabawe?

Z góry dziekuje za wszelkie informacje! :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 22:45 
Forumowicz

Ja długo jeżdziłem na halasującym vanosie,nic Ci sie nie stanie.Jedynie masz spadek osiągów i hałas.Regeneracja chyba nie jest skuteczna na dłuższą metę.Ale można sprubować.

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 23:07 
Forumowicz

Odszukalem inny temat o VANOSIE i chodzi mi o zestaw opisany przez Roberta:
robertbmw napisał(a):
Jaki Vanos.......temat poruszany wielokrotnie.

Problemem nie jest sam vanos lecz zestaw talerzy łącznie z kołem zębatym wałka ssącego zmodernizowany przez BMW w nowszych silnikach (M52).

Wystarczy zamówić w serwisie autoryzowanym odpowiednie elementy wchodzące w skład tego zestawu i podmienić na wałku ssącym. Sam Vanos pozostaje ten sam i wszelkie nieprzyjemne rzęgoty znikają raz na zawsze.

Sam Vanos nie jest tani i wiele osób było już rozczarowanych po jego wymianie na nowy.

Tu masz opis tematu
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... ight=vanos

Orientuje sie ktos w dzisiejszych kosztach?

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 23:31 
Forumowicz

Dobry temat dzięki za info.Co do kosztów roboty z vanosem to myśle że 150zł to max.A te podkładki to niewiem,serwis info.

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2008, 18:22 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Witam naprawiałem Vanosa -tzn. wymiana tego kompletu naprawczego o jakim pisze Robertbmw koszt naprawy z nową uszczelką pod pokrywę zaworów 620zł

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2008, 11:21 
Forumowicz

ryszard55 napisał(a):
Witam naprawiałem Vanosa -tzn. wymiana tego kompletu naprawczego o jakim pisze Robertbmw koszt naprawy z nową uszczelką pod pokrywę zaworów 620zł

I jest to juz z cena zestawu naprawczego czy bez? :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2008, 17:26 
Specjalista

Tak jest to koszt całości razem z częściami dodam że nie robiłem tej naprawy sam wykonał ją warsztat jeżeli ktoś potrafi wykonać to sam to wyjdzie taniej.

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2008, 17:35 
Forumowicz

Dzieki Rysiek :ok:

Szukalem przycisku pomógl ale to nie mój topik wiec nie moge go kliknac! :zalamany:

:08: sie nalezy!

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2008, 17:39 
Specjalista

OK-powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, 11:55 
Pierwsze kroki

Gdzie kupić komplet naprawczy pojedynczego Vanosa do M52? Nigdzie nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, 11:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
ASO lub bmwm z forum

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1