atze napisał(a):
Byłem dzisiaj w starostwie, niestety mam błąd na umowie, miejsce podpisania umowy to Częstochowa a nie niemieckie miasto, z którego pochodzi samochód. W tym przypadku policzą mi ponoć ogromny podatek na podstawie rocznika a nie kwoty którą zapłaciłem. Dlatego też powiedziano mi, żeby zmienić umowę. Wszystko ma być oryginalne, więc sobie nie przekreślę.
napisz nową umowe
atze napisał(a):
Jeszcze Pan powiedział, że nie muszę się spieszyć z rejestracją samochodu i ubezpieczeniem. No powiedzmy, że kupiłem i je remontuje. To wtedy mogę przyjść na miesiąc lub dalej i zarejestrować.
do tymczasowej jazdy potrzeba ci przeglądu, i OC (OC dają na 30 dni w PZU 100 PLN)
atze napisał(a):
Jeżeli wygaśnie mi przegląd i ubezpieczenie, to wtedy chcąc jest zarejestrować to i tak muszę ubezpieczyć, potem z OC do starostwa i tam wydadzą mi tablice tymczasowe, żeby na przegląd dojechać, itp. Chyba jakoś tak to musi być. Nie pytałem o tę kwestię, tylko tak się domyślam.
a po co ci tablice tymczasowe?
atze napisał(a):
Teraz to muszę poprawić umowę i opłacić akcyzę + podatek, bo za to są kary. Ale jak będę poprawiał umowę to mogę i datę zakupu zmienić, bo chyba o daty zakupu liczą mi czas na te opłaty? Na granicy z tego co wiem, to nie dawali żadnych papierów, więc nie wiadomo, kiedy auto zostało sprowadzone.
zmień date