BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 18:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 19:17 
Częsty bywalec

też mam graczatą ale w sumie to mi nie przeszkadza myśle że to wynika z tego że z tyłu jest układ niezależny ... ale moge sie mylic

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 20:12 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
dziurkailoczek napisał(a):
wszystkie bmw maja tk miec kolo i wcale trakcja nie jest gorsza bo podczas pokonywania zakretu opona cala przylega a jak masz kolo pionowo to sie podwija

tak opona od zewnętrznej zakrętu przylega super, lecz po wewnętrznej jest jeszcze gorzej, mam fotki wyścigowej e46 320i DTC i ma koła w dużym negatywie (wygląda jakby się rozkraczyła) ale tam to zawieszenie i koła chyba są jakoś dużo inaczej
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 21:01 
Zacna persona forum

wszystkie bmw maja tk miec kolo i wcale trakcja nie jest gorsza bo podczas pokonywania zakretu opona cala przylega a jak masz kolo pionowo to sie podwija

Oj nie bardzo chłopaku... nie bardzo...

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 22:36 
Częsty bywalec

mi się wydaje że trakcja jest gorsza(jęzeli była by lepsza to konstruktorzy by tak robili autka) jedyny plus tekiego czegoś to może być stabilna wzgledem wywrotki bo rozkładają sie inaczej siły no ale po zakrętach to napewno sie gorzej trzyma....

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 22:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Mogę się mylić, ale...

Takie ustawienie kół stosuje się do szybkiego pokonywania zakrętów. Koło po zewnętrznej ma wtedy lepszy docisk do podłoża i ono utrzymuje auto w zakręcie. Koło od wewnętrznej w ostrym zakręcie ma tak mały docisk, że jego trakcja jest mało znacząca.

Oczywiście takie ustawienie kół w codziennym normalnym użytkowaniu powoduje jedynie szybsze zużywanie się bieżnika od wewnętrznej strony i słabszą trakcję na prostej (przy gwałtownym ruszaniu) w porównaniu z normalnym ustawieniem.

A tak przy okazji to ładnie wystają. Drogówka nie marudziła jeszcze o to? ;]

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 06:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36i Compact
Kod silnika: M43
nic się martw,to że opony się niszczą to jest normalne a wiadomo że czym szersza opona tym stabilniej się auto zachowuje, po za koleinami od których należy się trzymać z daleka lub jechać wolniej w nich

a takie mamy kapetki :)

Obrazek

Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 06:38 
Forumowicz

tak jak chłopaki piszą w cywilnych autach nie jezdzi sie na rajdy wiec ustawia sie zawieche optymalnie a na wyscigach analizuje sie nawet ile zakrętów jest w lewo czy prawo i jak są mocne i pod to ustawia sie kąty nachylenia kół przy szerszych kapciach dochodzi do tego optyka i lepiej to widac ja załozysz kapcie o szerokości 105mm to nic nie będziesz widział i będziesz zadowolony a opona będzie przylegała napewno całą powieszchnią roboczą pozdrowionka i zyczcie udanego spotu bmw szczecin poza tym ja lubie jak betki są rozkraczone w ten sposób niż w inny :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 07:10 
Forumowicz

ULLISSES napisał(a):
Mogę się mylić, ale...

Takie ustawienie kół stosuje się do szybkiego pokonywania zakrętów. Koło po zewnętrznej ma wtedy lepszy docisk do podłoża i ono utrzymuje auto w zakręcie. Koło od wewnętrznej w ostrym zakręcie ma tak mały docisk, że jego trakcja jest mało znacząca.

Oczywiście takie ustawienie kół w codziennym normalnym użytkowaniu powoduje jedynie szybsze zużywanie się bieżnika od wewnętrznej strony i słabszą trakcję na prostej (przy gwałtownym ruszaniu) w porównaniu z normalnym ustawieniem.

A tak przy okazji to ładnie wystają. Drogówka nie marudziła jeszcze o to? ;]

dokladnie tak,jak bylem na geometrii to wlasnie tak ustawili tylne kola,przeciez w bmw najwazniejsze sa zakrety,to nie bez powodu bmw najlepiej sie na nich zachowuje,

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 07:29 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
przeciez w bmw najwazniejsze sa zakrety,to nie bez powodu bmw najlepiej sie na nich zachowuje,

i tu chodzi o seryjne zawieszenie...

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 08:56 
Forumowicz

tak,seryjne,ale mam 6 zyl,moze na pewno jest roznica w zawieszeniu przod a z tylu niewiem

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 12:42 
Zacna persona forum

W zwykłym seryjnym zawieszeniu nigdy niema negatywu...

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1