BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 09:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318 M40 dusi i szarpie po zagrzaniu
PostNapisane: 29 marca 2008, 13:07 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528
Kod silnika: M52B28
witajcie..moja radosc nie trwala za dlugo:(autko jrzdzlo przez dzien czy dwa super..i znow o samo tyle ze bardziej-mianowicie:jak jest zimny chodzi w miare.natomiast po rozgrzaniu zaczyna sie duzic i jak dodaje gazu wogole nie jedzie wrecz zwalnia...aczkolwiek jesli w tym momencie wcisne pedal pzyspieszenia do "dechy"idzie do przodu..ma problem z plynna jazda....zeby jako tako sie poruszac musze cisnac na kazdym biegu...dzieje sie to co jakis czas...sa chwile ze jade i jade tak jak ostatnio prawie 70km i bylo idealnie...a jak wracalem to mnie krew zalewala:(:(nie dalo sie jechac-szaprpalo dusilo sie a na jalowym biegu faluja strasznie oborty..wymienione zostalo kable,swiece kopulka palec,filtr powietrza...atko ma seruszko 1.8 m40 BP
co ja mam zrobic??bylem na kompie podpiac i nic nie wykazalo:( :( :( :( :( :( pomoze ktos??a moze ktos zna w gliwicach jakiegos magika od BMW ktory stwierdzu jednoznaczne co to jest i co zrobic zeby bylo jak dawniej

Ostatnio edytowano 1 kwietnia 2008, 19:52 przez LAQ, łącznie edytowano 6 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 13:45 
Forumowicz

jezeli nic nie wyszlo na kompie to moze byc silniczek krokowy (jest odpowiedzialny za obroty) i/lub przeplywomierz. Wykluczam raczej czujnik polozenia przepustnicy chociaz czasem bywa ze to rowniez nie domaga.

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 13:49 
Forumowicz

jak masz robic to zlap najpierw za silniczek krokowy - mozna go wyczyscic i tak sie robi ale czesto trzeba go wymienic. sprawdz tez wczesniej gumowa rure laczaca przeplywomierz z przepustnica czy jest cala i silnik nie dostaje lewego powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 16:20 
Forumowicz

ale silniczek krokowy odpowiedzilany jest tylko za obroty na jalowym biegu tak??a czy za szarpanie podczs jazdy ten on odpowiada?

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 18:22 
LAQ napisał(a):
silniczek krokowy odpowiedzilany jest tylko za obroty na jalowym biegu tak??

tak, ale jeśli rurka do niego wypadnie, masz już lewe powietrze. Objawy masz dolotu uszkodzonego, sprawdź jego szczelność na początek.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 12:25 
Forumowicz

ale wlasnie ja dolot sprawdzalem na tyle na ile potrafie i wyglada caly..niestety nie jestem specjalista w dziedzinie mechaniki:(

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 12:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Przyjrzyj mu sie do dobrze,bo często od razu nie widać nieszczelności.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 12:36 
jeśli przepływomierz jest uszkodzony, odepnij go. odłącz kabelek przy filtrze powietrza i zobacz co się będzie działo. auto powinno wówczas pracować w trybie awaryjnym (nie jestem tylko pewny, czy tak samo trzeba zaczekać, aż komputer zrobi adaptację, czyli jakieś kilka minut)

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 10:23 
Forumowicz

dzis mam chwile wiec sprawdze co i jak??a czy jak bede testowal samochodzik z odpieta przeplywka to moge cos zepsuc albo cos??

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 15:15 
Forumowicz

Panowie prypomniala mi sie jeszcze jedna rzecz ktora moze miec znaczenie...moze to zbieg okolicznosci a moze nie..ale moje prolblemy z autkiem zaczely sie po wyjechaniu z myjni :?

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 16:05 
:viva: wilgoć :]

miałem to samo. u mnie gdzieś się dostała albo w okolice czujnika na wale, albo na linii czujnik-komputer, bo nie chciał odpalać, albo może i komp-obrotomierz. Sprawdź w podszybiu, czy nie masz gdzieś wody, albo niech auto postoi, przeschnie, zobacz czy przy kole pasowym od wału korbowego ten czujnik gra wszystko. Zajrzyj do filtra może też, może tam Ci gdzieś się wody nalało i dlatego tak sączy przez filtr i ma wodę w komorze spalania.

U mnie jednak musiałem wymienić rurę za przepływką, bo była sparciała i dziurawa, a problem z odpaleniem i obrotami po 2 dniach zniknął sam.

PS. Przeczytaj jeszcze raz swój pierwszy post :!: :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 16:36 
Forumowicz

..::CZARNY::.. napisał(a):

:(moze jestem jakis ograniczony ale nie wiem o co chodzi??co w nim jest zle :wstyd: :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 16:37 
Forumowicz

aha no a autko stalo dlugo dlugo....bo bylem za granica:(o tak jak mowiem przez chwile bylo ok

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 16:56 
np. to:

Cytuj:
W temacie należy również opisać w skrócie, czego dotyczy problem, w jak najbardziej ścisłej w formie, np:

[E30] 318is nie chce odpalić
lub
[E34] problem z ogrzewaniem

.....gdzie model auta, którego problem dotyczy należy wybrać z rozwijalnego okna, a treść tematu należy wpisać w polu wierszowym.

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 22:42 
Forumowicz

..::CZARNY::.. napisał(a):
:viva: wilgoć :]

miałem to samo. u mnie gdzieś się dostała albo w okolice czujnika na wale, albo na linii czujnik-komputer, bo nie chciał odpalać, albo może i komp-obrotomierz. Sprawdź w podszybiu, czy nie masz gdzieś wody, albo niech auto postoi, przeschnie, zobacz czy przy kole pasowym od wału korbowego ten czujnik gra wszystko. Zajrzyj do filtra może też, może tam Ci gdzieś się wody nalało i dlatego tak sączy przez filtr i ma wodę w komorze spalania.

U mnie jednak musiałem wymienić rurę za przepływką, bo była sparciała i dziurawa, a problem z odpaleniem i obrotami po 2 dniach zniknął sam.

przejzalem dzis dosc solidnie komore silnika i ogole i nie widzialem zeby gdzies bylo mokro albo cos w tym stylu...na tyle na ile moje umiejetnosci mi pozwalaja posprawdzalem kable czujniki itp...i nic nie znalazlem..a niestety problem sam sie nie rozwiaze:(

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2008, 09:54 
Forumowicz

mam ten sam problem. z tym ze jak silnik jest zagrzany to nie chce odpalic...zalea go paliwem...jak odepne przeplywke to z malym problemem ale zapala...co do tego ze sie dusi jest identycznie. Silnik suchy, spalanie raczej w normie (miasto okolo 13l/100km felgi 17"245/40)

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2008, 19:55 
Pierwsze kroki

No właśnie jak zimny silnik to rakieta jak sie zagrzeje to kaplica!!! O co chodzi? Za mało tlenu w gorącym powietrzu czy co?

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1