BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 17:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: szybkie pytanko - LB jak to wygląda z praktyki?
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 00:28 
Forumowicz

Witam
dzwoniła do mnie wczoraj miła pani z Tp i zaproponowała zmianę neo 1gb na LB (livebok czy jakos tak), z tego, com wyczytał jest to zamulaste, często się resetuje i zawiesza.. gdy odbierzesz telefon / oglądasz coś przez ich platformę siadają transfery itd..
dlatego pytanko do Was - ktoś posiada takowe urządzonko, proszę o wypowiedź.. negatywne/ pozytywne.. wszelkie - przydadzą się .. z góry dziękuję i czekam na szerokie echo ;)

pozdrawiam Sivy
ps. nie wiem tylko jak dać "pomógł" :(

brak zgody administracji forum na ogłoszenie

Pozdrawiam Ssivy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 07:26 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
to się nazywa 'livebox'.

w TP dość opłacalna jest oferta multipakietu - tv, net, cośtam jeszcze.
Sam to ostatnio zamówiłem, wersje z netem 1024.

Co do samego urządzenia - mój tata zajmuje się sieciami i konfiguracja urządzeń sieciowych - instalował ludziom te liveboxy - mówił że to działa, nie jest jakieś bogate w funkcje ale jak się włączy to chodzi i jest spokój.

Jak sam będę to miał to bardziej sie wypowiem, z tego co wiem, żeby móc korzystać z TV trzeba korzystać z tego liveboxa, nie wiem jak nazywa się i czy jest do kupienia (pewnie jest) jakieś alternatywne urządzenie firmy trzeciej.

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 09:44 
Forumowicz

no podobno ma właśnie chodzić bez alternatywnych urządzwonek, podobno.. jak wszystko w TP. mnie najbardziej martwią - zasłyszane padaczki + przy odbieraniu telefonu - spadające transfery..

Pozdrawiam Ssivy

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 09:53 
Mój kumpel to ma i działa bardzo dobrze. Tylko nie jestem pewien czy ma w tym TV, bo zamawiał to zaraz na początku jak wprowadzili. Jak dla mnie to troche wywalanie pieniędzy w błoto. Co prawda nie wiem jak wygląda sprawa tej TV, jeśli są tam jakieś fajne kanały i może być alternatywa dla kablówki to jest to całkiem fajna sprawa. Przeciw jak dla mnie przemawia to ze dostajesz tego Liveboxa, ale to jest koszt 10 zł miesięcznie do rachunku. Jest to urządzenie dość ograniczone, nie wiem czy ma wogule funkcje routera dla zwykłego Lanu, np żeby podpiąć komp stacjonarny. Najgorsze jest to ze podpisujesz umowe na 24 miesiace i bulisz co miesiąc 10 zł, a potem jak rezygnujesz musisz oddać Livieboxa. Za 240 zł kupisz świetny router WIFI i LAN(na 4 kompy) Linksys, który jest liderem w tym sprzęcie. Ja kupiłem swojego WAG200G za 250 zł na allegro, nowy, ponad rok temu. Podłączyłem i nic więcej z nim nie robie, działa super. Tak wiec dowiedz sie najpierw co to za TV jest w tym, bo jak jakies badziewne kanały to myśle ze lepiej sobie kupić router, który zawsze sie przyda i miec to samo tylko bez TV. Choć tak jak Kyo napisał zapewne jest jakas alternatywa dla Liveboxa, tylko myśle że TP nie sprzeda tej usługi bez urządzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 10:18 
Częsty bywalec

Cóż...miałem wątpliwą przyjemność podłączania tego urządzonka. Podłączenie samego liveboxa nie jest skomplikowane i przebiega na zasadzie dalej-dalej-dalej ;) Schody się zaczęły kiedy przyszło do podłączania innych komputerów przez WiFi. Laptop widział sieć bezprzewodową ale nie mógł połączyć się z siecią i internetem. Ręczne wprowadzanie adresu MAC karty też nie pomagało. Co ciekawe do liveboxa była dołączona kart WiFi na USB, która też nie komunikowała się z nim. Zadzwoniłem na "gorącą linię" ;) i nawet trafiłem na rzeczowego faceta. Na pierwszy ogień poszła karta WiFi na USB. To była już 5 tego dnia przypadek takiego "działania". Daliśmy więc jej spokój. Po kilku dodatkowych informacjach i ok 30 minutach walki laptop był podłączony :super: Co ciekawe facet z TPSA sam powiedział, że są kłopoty ze współpracą z niektórymi kartami sieciowymi. Dodatkowo radził by nie wyłączać zasilania bo potrafi się zawiesić albo zresetować i zabawa od nowa :zdziwko: Generalnie jak dobrze pamiętam to jest to produkt Sagema a nie mam miłych doświadczeń z produktami tej firmy. Była to jedna "przygoda" z tym produktem ale w porównaniu z Linksysem, D-linkiem czy Edimaxem wypadła blado. Nie wiem jak jest z tymi multipakietami bo tego nie sprawdzałem ale znajomemu proponowali coś takiego a później okazało się, że nie ma możliwości technicznych. Dlatego warto sprawdzić choć myślę, że w dużych miastach nie powinno być kłopotu.

P.S.
Jako neon spisuje się świetnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 10:26 
Ja używam liveboxa chyba drugi rok. Z dwa razy były jakieś problemy, ale w sumie jest ok. Podłączone są dwa kompy, stacjonarny kablem i laptop bezprzewodowo.

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 10:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
ja mam liveboxa, podlaczonego przez usb do kompa, a laptop laczy sie wifi przez polaczona przystawke, predkosc 1MB i szczerze powiedziawszy jestem zadowolony, nie rozlacza nie resetuje, predkosc otwierania stron oraz np filmikow z youtuba jest dobra nawet jak dwa kompy lataja po sieci. ja zainstalowalem raz (bezproblemowo) i nic przy nim nie robie. a co do oplaty miesiecznej to 10zl jest obowiazkowa dla firm a jak ja kupowalem to byla promocja ze osoby prywatne placa 1zl na miesiac, tak wiec trzeba sie dowiedziec dokladnie

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 10:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: G20
Kod silnika: B48
A po co Tobie livebox ? bierz normalne łącze! telefon sam sobie zrobisz i co więcej za darmo !

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 10:51 
Forumowicz

hmm co do sieci (LAN) to wiem ze szybciej pośmigam sobie na zwykłej skrętce, co do podłaczenia PC / LAPTOP to jest właśnie to .. na lapie wifi, na pc usb.. takie przymiarki wstępne robie i wynika z tego, iz jest to ograniczone urządzonko, o małych możliwościach..
A JAK ZABEZPIECZENIA? włamuje się ktoś wam do sieci czy bezproblemowo ?
hardsql
Cytuj:
nie wiem czy ma wogule funkcje routera dla zwykłego Lanu, np żeby podpiąć komp stacjonarny.

ma, ale podobno lan działa jak wyżej opisałem czyli niedziała..
Cytuj:
Ja kupiłem swojego WAG200G za 250 zł na allegro, nowy, ponad rok temu. Podłączyłem i nic więcej z nim nie robie, działa super

zaciekawiłeś mnie :cool: neostradkę pod routera podłączyłeś czy zwykłą osiedlową? no i masz pod tym laptopa/ możliwość wifi? czy trzeba karte dokupywać do routera(bo w lapku mam)

no dzięki panowie za odpowiedzi ;) jak na razie wiem że będzie dobrze, albo źle ;) ale chyba spróbuje ;) jeśli dadzą okres próbny oczywiście ;P

[edit]
peterrr nie widziałem że pisałeś..
Cytuj:
A po co Tobie livebox ? bierz normalne łącze! telefon sam sobie zrobisz i co więcej za darmo !

livebox.. w sumie to dlatego, że ojciec będzie miał tv(jesli to g**o działa), a stacjonarny i neta i tak muszę mieć..

Pozdrawiam Ssivy

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 11:14 
Częsty bywalec

Moim zdaniem jeśli zależy Ci na tym multipakiecie to raczej nie masz alternatywy. Jeśli nie to bym sobie dał z nim spokój.
Tu możesz sobie trochę o nim poczytać
http://www.pcworld.pl/artykuly/55459.html

http://hack.pl/aktualnosci/dziurawy_livebox_tp_897

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 16:24 
Router Linksys WAG200G ma wbudowany modem ADSL Annex A (Annex B jest np do Netii, ale tylko wtedy gdy masz bezpośrednio podpety dom do sieci Netii, jeśli Netia leci po łaczach TP, co jest teraz możliwe, to również może być Annex A. Router ma wejście na kabel z gniazdka telefonicznego, 4 wyjścia sieciowe do zwykłego LANu i wbudowane WiFi. Kabel sieciowy mam podpięty od routera do stacjonarnego, do zwykłej karty sieciowej, a laptop łaczy sie przez WIFI. Podłaczenie jest banalne, wpisujesz tylko login i hasło do neostrady (które dostajesz przy zakupie usługi) oraz hasło do routera. Hasło routera jest po to aby sąsiad nie mógł kożystac z twojego interentu przez WIFI. Router sam sie łaczy z internetem kiedy zaczynasz kożystać z komputera i automatycznie sie rozłacza. Mam na tym Neostrade 1Mbit i wszystko chodzi super od ponad roku. Testowane na Vista, XP oraz Ubuntu.

Santino, wiesz ty trafiłeś na promocje, ostatnio tez do mnie dzwonili z tą oferta i odrazu tylko spytałem czy płaci sie za tego liveboxa, płaci sie 10 zł. Tak wiec podziękowałem. Dla mnie ogromnym plusem jest to że router sam wszystko robi, żadnych sterowników, oprogramowanie itp.

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 16:48 
Forumowicz

Moje BMW: e39 540iA
Kod silnika: M62
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103673
Hmm kożystam z liveboxa iiiiiii po 3-krotnym zgłaszaniu urządzenia do reklamacji za 4 razem dostałem wkońcu takie które się nie zawiesza (mam tutaj na myśli WiFi). Z innych pakietów jak internet i telefon nie kozytam więc powem tak, żadnego zrywania połączeń, czy to telefon czy to net... ale jeżeli chodzi o niezawodność urzadzenia co do wifi to tragedia bo niby zawieszanie się to rzecz normlna tego urządzenia, a przynajmniej mówił mi tak serwisant z TP

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 23:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Koleżanka też ma LB i nie dalej jak tydzień temu trzeba było przeinstalować sterowniki do tego wynalazku, bo Net padł i nawet reset urządzenia nie pomagał.
Z kolei kuzynka ma ten wynalazek i chodzi znośnie.

Swoją drogą, tak jak pisze Michał, router jest lepszym rozwiązaniem. To co przedstawia LB to słaba imitacja routera w ładnym opakowaniu i jak by przeliczyć, to za 240 PLN. Za tyle można kupić dobry router. WAG200G jest na Allegro po 195. ;]

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 10:06 
Częsty bywalec

Ja od około roku używam Edimaxa AR-7024 WG. Jest to modem ADSL WiFi z Routerem i od momentu pierwszej instalacji i konfiguracji nic mnie nie obchodzi. Nic się nie wiesza, nie resetuje, nie zrywa połączeń itp. Komputer stacjonarny połączony kabelkiem a laptop na WiFi. Nie było sytuacji, że gdzieś w domu traciłem łączność. Także zastanów się poważnie czy koniecznie potrzebujesz LiveBoxa.

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 19:48 
Forumowicz

Dzięki Panowie :) w sumie taniej wyjdzie jak kupie tego routerka ;)
co do tv.. no cóż za 35zetaw więcej to już kablówkę założę a będzie zapewne o niebo lepsza niż lb ;) ciekawił mnie po prostu ten experyment :)

pozdrowionka ..
szkoda tylko że nie moge dać "pomógł" :/

Pozdrawiam Ssivy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1