BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 17:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: macbook
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 19:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
W końcu zdecydowałem sie kupić laptop .... hehe rychło w czas :) mój wybór padł właśnie na macbooka. Moje pytanie czy ktoś miał kiedykolwiek jakąś styczność z tego typu sprzętem, jak sie sprawuje, jak jest sie "przesiąść" z windows na leopard'a. Interesuje mnie wszystko co związane z macbookami. Jeśli macie jakieś doświadczenie prosze napiszcie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 21:43 
Forumowicz

O O.S. się nie martw przyzwyczaisz się, to że nie z Microsoftu nie znaczy że straszne, jest gites bo stabilny. Ogólnie Mac'i się chwali, największą ich wadą są niestety ceny :zly:. Ale to dobry wybór z Twojej strony i na pewno nie będziesz żałował ;) wiem z doświadczenia że ludzie je sobie cenią jeśli chodzi o wydajność :) troche się orientuje bo cały dzień siedze w tym interesie :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 21:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
nie nie nie
mam kilka Macow sa dla leworecznych. nie polecam dla uzytkownika w polsce.

chyba ze bawisz sie w grafike. jesli lubisz sprzet z gornej polki. lubisz jakosc i masz do wydania wiecej kaski niz przecietnie bierz sony vaio.
sam uzywam takiego od 3 miesiecy. komp rewelacja!

z maciem to tak jakbys kupil super furke z kiera po prawej stronie.
moje spostrzezenia biora sie z doswiadczenia i wieloletniej pracy z macami.
do dzis nie miem sie przestawic do paru funkcji :(

jak chcesz wiedziec wiecej podpytaj Kyo. on na swoim macu zainstalowal windowsa. tak sie wkurzyl heh:)

soniak podobny do appla:
http://youtube.com/watch?v=SfK_LaFS1y8&feature=related

tu moj model. magnezowa obudowa. niesamowita matryca 300gb dysl 2gb ram itd itd.
http://youtube.com/watch?v=lRsbyweCEwY&feature=related
polecam! sa zgodne z 1080p i maja wyjscie hdmi.:D

Ostatnio edytowano 2 kwietnia 2008, 22:01 przez BIGPUN, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 21:59 
Przyjaciel forum

właśnie teraz używam sony vaio .... ma jedynie 10 cali i nic w nim nie widze .... poza tym moja dziewczyna mnie męczy żebym nie podkradał jej laptopa ..... :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 22:05 
Zacna persona forum

Przemek napisał(a):
właśnie teraz używam sony vaio .... ma jedynie 10 cali i nic w nim nie widze .... poza tym moja dziewczyna mnie męczy żebym nie podkradał jej laptopa ..... :)

heh to zmien na meskiego vaio:D
13-15 cali:)

a serio skoro uzywasz to znasz jakosc. te nowe sa jeszcze lepssze. apple ma swoja polityke.
zamknieta architekture. zgadza sie, komputer piekny! ale uzytkowo tragedia

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 22:09 
Częsty bywalec

Niby coraz więcej jest użytkowników mac-ów ale na dzień dzisiejszy w Polsce to raczej kłopot niż udogodnienie. Tak jak pisał BIGPUN do grafiki bardzo dobra sprawa ale do codziennego typowego użytku niespecjalnie. Warto zastanowić się na innym wyborem, bo za cenę macbooka będzie laptop z wyżej półki i nie będziesz się martwił o kompatybilność z innym sprzętem i oprogramowaniem.

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 22:28 
Też uważam że Mac to zabawka dla lanserów, a nie sprzęt do pracy. Przedewszystkim odstrasza cena, laptopy takich firm jak HP, Toshiba, Sony, Asus kupisz za połowe tego co chce Apple. Przed nowym rokiem kupowałem dla dziewczyny laptopa i też jej sie uwidziało że chce Appla. Kupiłem Toshibe Core Duo 1,66 GHz, 1 GB ramu, dysk 160 GB, graf HD2600 256 MB, za 3400 zł. Kupowałem w Vobisie bo musałbyć przed końcem 2007 r, na skapiec.pl można było z wysyłką o 300 zł taniej kupić. Apple na skapiec.pl za 3400 oferował procek taki sam tylko Core 2 Duo, 1 GB ramu, 80 GB dysk i grafike intel 950. I na dodatek nie miał DVD-RW tylko CD-RW :wstyd: . Dla mnie paranoja żeby za białą obudowe i napis Apple płacic takie pieniądze. Ostatnio na Discavery ogladałem program, coprawda testowali stacjonarnego PC i stacjonarnego MACa. PC wygrał we wszytskim, kosztach, wydajności (także w grafice), łatwości modernizacji (w Mac nie ma wogule możliwości modernizacji), łatwści naparwy w razie uszkodzenia podzespołów.

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 23:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
Ja uważam, że jest to kwestia gustu i potrzeb.

Przede wszystkim takiego sprzętu nie opłaca kupować się w Polsce. Najtańszy Macbook w USA kosztuje 1099$ (nieco ponad 2500zł), a w Polsce ile? 4000? Sony VAIO, które mi przypadło do gustu to ok 11tys w Polsce, a w USA mniej niż połowa tej ceny.

Mac może być bardzo fajnym i przyjemnym sprzętem dla osoby, która nie korzysta z zaawansowanych programów i nie potrzebuje go do pracy, a jedynie do multimediów, internetu, gadu i pisania dokumentów - wtedy sprawdza się rewelacyjnie. System różni się od Windowsa, ale można się szybko do niego przyzwyczaić, a wiele osób zachwyca się wszystkimi wbudowanymi wodotryskami, animacjami itd. Ważne też jest to, że Apple'a dostajesz prawie gotowego do pracy, nie martwisz się o sterowniki, aktualizacje, instalacje 100 programów... to ma wpływ również na stabilność.

Ja np. jako drugi komputer chętnie widziałbym u siebie MacBook'a Air, mimo oczywistych wad, takich jak brak napędu płyt, brak podstawowych wejść/wyjść itd. Na pewno jednak nie zdecydowałbym się na niego, jeśli miałby służyć do pracy na co dzień (od tego mam stacjonarny komputer z dużym monitorem i całą resztą osprzętu).

Z komputerami jest, jak z samochodami - są różne gusta, różne potrzeby i różne style użytkowania...

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2008, 23:23 
Zacna persona forum

pamo napisał(a):
Ważne też jest to, że Apple'a dostajesz prawie gotowego do pracy, nie martwisz się o sterowniki, aktualizacje, instalacje 100 programów... to ma wpływ również na stabilność.

moj vai tez mial wszystko przeinstalowane. dodatkowo office darmowy na 2 miesiace.wystarczylo tylko oplacic za licencje. wiec jakwidac inne firmy tez juz tak do tego podchodza:)

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 04:12 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25i
ja tez stanowczo odradzam jabluszko. sam sie do niego przymierzalem i po dwudniowej zabawie zrezygnowalem. osobiscie od lat uzywam laptopow dell. obecnie jest to xps m1210. sporo tanszy od zabawki BigPun'a i niewiele gorszy. za to z bateria 9cell pracuje 6-7h. natomiast jesli szukasz maksymalnej mobilnosci to tylko ibm thinkpad t60. jest to jeszcze konstrukcja ibm, a nie lenovo. za 4800-5000 zl kupisz nowke egzemplarz z najwieksza bateria i matryca sxga.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 06:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e65 & e36
Kod silnika: N62b44 & M52b20
Tez jestem zwolennikiem Vaio choc jeszcze sie takiego nie dorobilem ( ale mialem okazje uzytkowac jakis czas ), ale jak juz wydac konkretna kase na Lapa to Sony wydaje sie najlepszym rozwiazaniem, chocby dla Full HD i nagrywarek Blu-Ray bo i takie cuda sprzedaja :hyhy:
A co do Maca to jak Cie wkurzy to zawsze mozna tam Winde wgrac i looz.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 07:06 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Nie sądzę, żeby Mac był lepszy do grafiki - kiedyś tak, ze względu na zupełnie inne chipy graficzne, które w nim siedziały i wyprzedzały rozwiązania techniczne stosowane w zwykłych PCtach, ale teraz jabłka są technicznie bardzo zbliżone (te same procesory, te same układy graficzne itp - koszty, koszty, koszty).
Ale tak jak tu koledzy piszą - Mac to imho przerost formy nad treścią, sprzęt taki troszkę do lansu. To, że wszystko jest w nim preinstalowane, to nie do końca zaleta - w Win instaluję co chcę, jak chcę i kiedy chcę.
Emulacja Win na Macu? Nie bawiłem się tym, ale tak na logikę - chyba mija się z celem płacenie więcej o xxx zł, żeby pracować później na emulowanym Win. Z doświadczenia wiem, że każda emulacja niesie za sobą większe/mniejsze problemy z kompatybilnością.
Odpuść Maca, pakuj kasę w porządnego, najzwyklejszego PCta, dobrej firmy.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 07:38 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
maaaad napisał(a):
Nie sądzę, żeby Mac był lepszy do grafiki - kiedyś tak, ze względu na zupełnie inne chipy graficzne, które w nim siedziały i wyprzedzały rozwiązania techniczne stosowane w zwykłych PCtach, ale teraz jabłka są technicznie bardzo zbliżone (te same procesory, te same układy graficzne itp - koszty, koszty, koszty).
Ale tak jak tu koledzy piszą - Mac to imho przerost formy nad treścią, sprzęt taki troszkę do lansu. To, że wszystko jest w nim preinstalowane, to nie do końca zaleta - w Win instaluję co chcę, jak chcę i kiedy chcę.

Zgadza sie. Kiedyś - 10 lat temu tak.
Dziś gdy Maci są na intelu - ich moce obliczeniowe są identyczne jak na PC.

Na nowych Macach można sobie normalnie zainstalować XP albo Vistę - wtedy działa jak PC.
Jeżeli chodzi o budowę i wydajność maca - stacjonarnego - jest niższa niż klasycznego PC-squadaka (mowa o tych z wbudowanym monitorem). Maci w środku mają notebookowe procesory, płyty główne, pamięci, karty graficzne w których częstotliwości są niższe niż 'sprzęt stacjonarny', montowany w PC - tak więc wydajność maca to jest jeden wielki bajer.

Zainstalujesz sobie na nim Viste albo XP i będzie w porządku.

Praca - lepiej się pracuje na PC.
Multimedia - bardziej po ludzku jest na PC.
Obsługa - PC

Mac jest bardzo dobrze wykonany i ciekawie wygląda.
MAC OS jest dobry tam gdzie w gniazkach mają 110V...
Monopol jaki robi M$ to nic w porównaniu z tym jak funkcjonuje Mac - tam za najrobniejsze rzeczy chcą mega kasiore. Przy macu M$ to organizacja charytatywna.

Maca najlepiej zareklamuje to:
Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 3 kwietnia 2008, 07:46 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 07:41 
Przyjaciel forum

Jesli sprzet ma byc konkretny to moze cos takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=338779611

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 08:48 
Zacna persona forum

peikny komp. ale waga 4kg. to troche duzo. optymalnie szukac pomiedzy 2-3kg

no chyba ze ma to byc lap stacjnarny. to co innego :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 09:00 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Swoją drogą, SONY też się nieźle ceni. Moim zdaniem, przecenia.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 09:04 
Przyjaciel forum

no powiem szczerze że troche mnie wystraszyliście .... jedni mówią "mac to genialny wybór" inni właśnie to co usłyszałem .... no sam nie wiem teraz, chyba wezme maca i pobawie sie nim troszke .... zobaczymi jak to chodzi :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 10:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: G20
Kod silnika: B48
Chodzi fajnie :) ale co z tego i tak większość programów napisana jest pod WIN :kwasny:
Do zabawy jak najbardziej MAC, do pracy PC z Win. :kwasny:

PS gier do MACa to chyba też nie ma za dużo :(

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 11:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
Sony - fajny, ale mało adekwatny stosunek jakość-wydajność/cena.

Osobiście mogę zarekomendować Asusa - sam używam model V1J - jestem naprawdę zadowolony (może poza małymi drobiazgami wynikającymi z bardzo intensywnego użytkowania). Teraz jego następca V1S ma podobną konfigurację, bardzo porządną jakość wykonania, wysoką rozdzielczość, wyjście HDMI... czego chcieć więcej... no i cena - poniżej 5000,00zł netto i to chyba w bandlu ze stacja dokującą...

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2008, 11:08 
Przyjaciel forum

BIGPUN napisał(a):
peikny komp. ale waga 4kg. to troche duzo. optymalnie szukac pomiedzy 2-3kg

Zgadza sie ale autor nie napisal jakiego lapa szuka jaka matryca itp wiec zaproponowalem cos z gornej polki :D
A ten Asus ma jednak duzo gorsza specyfikacje niz Soniak ktorego ja wrzucilem. Dysk 160GB to zadna rewelacja jak na dzisiejsze standardy, no i naped DVD a nie Blu-Ray a to kosztuje

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1