BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 18:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Twarde sprzeglo w sportowych samochodach
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, 17:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320dA
Takie mam pytanie: dlaczego w autach sportowych, typu Porsche, Ferrari itp., sprzeglo jest duzo twardsze, od sprzegla w normalnych samochodach? Czy jest to spowodowane poprostu konstrukcja takiego sprzegla, ktore musi przeniesc duza moca, czy jest to tez celowe? Pomaga w szybkim ruszaniu, itp? Jak ktos moglby mi to wyjasnic to byloby super :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, 18:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
hm, moge się mylić ale wiem że istnieją sprzęgła spiekowe, cały kpl - docisk tarcza działa bardzo twardo, tzn. czuć szarpnięcie przy próbe płynnego ruszenia, ponoć jest to bardzo wytrzymałe sprzęgło... są ponoć jeszcze ceramiczne... jest tego troche, większość ma za zadanie przesłać całą moc z silnika na skrzynie... weźmy takie ferrari - kilka set KM mocy, przekazywane za pomocą zwykłego sprzęgła na skrzynie, ruszasz szybko i co ? i palisz sprzęgło, bo za dużo mocy idzie na tarcze i nie wytrzymuje... a ponoć spiekowe ma wytrzymalszy na ścieranie materiał - szybciej łapie za docisk, nie ślizga się po nim i dzieki czemu ruszasz szybko do przodu... takie to moje nie fachowe wypociny na ten temat :D

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, 19:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
tarcza sprzeglowa nie odpowiada w takim stopniu za brak uslizgiwania sie co docisk i to glownie przez niego pedal jest taki twardy (napewno w wiekszym stopniu niz tarcza) oczywiscie ze tarcze spiekowe tez duzo odbieraja komfortu, jednak przy takich ukladach komfort jest malo wazny. a w wyczynowych wersjach mozliwosc plynnego ruszenia nie istnieje, sprzeglo takie dziala w systemie "zero jedynkowym"

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, 19:42 
żeby przenieść dużą moc, tarcza nie może się ślizgać. By się nie ślizgała, musi być zrealizowana duża siła tarcia, która jest wyrażona T=Fn*μ, gdzie Fn jest siłą tarcia i μ- wsp. tarcia 2. powierzchni. Dla sprzęgła, μ musi być jak największe, oraz siła nacisku, którą realizuje tutaj docisk, musi być odpowiednio duża. Stąd mamy skutki, jakie opisał Santino :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, 21:40 
Częsty bywalec

Santino i CZARNY dzieki za wyjasnienie :)
Tylko CZARNY ja Cie prosze, nie pisz mi juz wiecej wzorow z fizyki, bo poki co, przez fizyke tylko nerwy mam i spac przez to nie moge :( kurde dobija mnie ta fiza w budzie :zly: chociaz na forum chce miec z tym spokoj :P (to tak w ramach pozalenia sie)

A tak swoja droga, to ciezko sie musi takim autem jezdzic, wiadomo kwestia wprawy, ale mimo wszystko, juz nie mowie o jezdzie w miescie, ale np. trasa przy czestym wyprzedzaniu, albo na torze. Noge jednak trzeba miec wycwiczona ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, 21:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 325
///M_ichał napisał(a):
Santino i CZARNY dzieki za wyjasnienie :)
Tylko CZARNY ja Cie prosze, nie pisz mi juz wiecej wzorow z fizyki, bo poki co, przez fizyke tylko nerwy mam i spac przez to nie moge :( kurde dobija mnie ta fiza w budzie :zly: chociaz na forum chce miec z tym spokoj :P (to tak w ramach pozalenia sie)

A tak swoja droga, to ciezko sie musi takim autem jezdzic, wiadomo kwestia wprawy, ale mimo wszystko, juz nie mowie o jezdzie w miescie, ale np. trasa przy czestym wyprzedzaniu, albo na torze. Noge jednak trzeba miec wycwiczona ;)

takimi autami trudno jest jezdzic w miescie bo korki bo to bo siamto, nie da sie jechac na pol sprzegle, tak jak napisano wczesniej dziala w ukladzie mozna to nazwac "zero jedynkowym" czyli jedzie(przenosi naped na skrzynie) albo stoi(jest wysprzeglone do konca).

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, 21:58 
Częsty bywalec

DAN V8 napisał(a):
takimi autami trudno jest jezdzic w miescie bo korki bo to bo siamto, nie da sie jechac na pol sprzegle, tak jak napisano wczesniej dziala w ukladzie mozna to nazwac "zero jedynkowym" czyli jedzie(przenosi naped na skrzynie) albo stoi(jest wysprzeglone do konca).

A czy takie sprzegla sa w ///M, Porsche, Ferrari? Czy jednak te sprzegla sa troche bardziej "przyjazne" kierowcy? To w korkach trzeba naprawde miec wprawe w ruszaniu przy takich sprzeglach ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, 22:04 
Zacna persona forum

Dlatego dla nie doświadczocnych kierowców Ferrari bardzo poleca sekwencje... Nie każdy potrafi jeździ na spieku !

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, 22:27 
Częsty bywalec

A czy w BMW ///M tez sa takie sprzegla spiekowe jak w Ferrari? Czy w mocnych wersjach BMW, np. 540i tez sa inne sprzegla, niz z mniejszymi silnikami?

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwietnia 2008, 21:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
///M_ichał, szczerze to nie wiem czy w M sa spiekowe ale raczej nie,
///M_ichał napisał(a):
Czy w mocnych wersjach BMW, np. 540i tez sa inne sprzegla, niz z mniejszymi silnikami?

Tak do np 330 wystepuje specjalnie wzmacniany zestaw (docisk+tarcza) ktore swoja droga nie daje rady, tak wiec do 540i napewno jest mocniejsze niz w np R6

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1