BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Felgi Stalowe
PostNapisane: 15 kwietnia 2008, 17:13 
Forumowicz

Witam chce sobie zakupić stal fele i kąpletnie nie orientuje sie po ile te zabawki chodzą wiec prosze o indywidułalne cenniki u kogo za ile albo po ile słyszeliście ja ze swojej stronki na allegro znalazłem coś takiego
http://moto.allegro.pl/item338336756_4_ ... _5_mm.html
http://moto.allegro.pl/item341715026_fe ... _cena.html
http://moto.allegro.pl/item343216669_fe ... o_bmw.html
http://moto.allegro.pl/item345419875_fe ... x_120.html
To by było na tyle podaja tam jeszcze rozstaw srub i skąd mam wiedzieć czy do mojego bendzie pasowało widać 5otworów u mnie też jest tyle ale to sie jeszcze cos mierzy zeby wiedzieć dokładnie czy co np.to 5x120 ET47 / IS47 72,5 mm jak to rozumieć ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, 20:07 
Pierwsze kroki

Witam
5x120 to jest rozstaw śrub w 3 od e36 chyba każde miały (a starsze e30 miały 4x100)
et47 to wysunięcie felgi najlepiej sprawdzić w tych co masz musi też gdzieś pisać, a 72,5mm to średnica otworu centralnego to możesz sobie zmierzyć.
Myślę że powinny pasować do e36. :super:

a nie lepiej zainwestować w jakieś alu?? dużo lepiej bryka wygląda :rotfl:

pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2008, 06:10 
Pierwsze kroki

e36 ma 5x120

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2008, 07:21 
Forumowicz

Alu panowie to ja już mam i wiem jak to wygląda ;) a teraz stal sobie chce kupić mam drugi komplet opon i nie chce żeby mi leżały na zime wymieniałem i leżą do teraz to jak tak poleżą to się odkształcą a tak założe sobie i napompuje u wulkanizatora potem wyważy mi i sobie bende sam zmieniał :D a po za tym na zime stal napewno sie przyda czyli muwicie ze ten rozstaw bendzie pasował a na felge taka guma 205 55 16 bo mam aktułalnie takie i nie chciał bym po zakupie felg aby sie okazało ze guma na nią nie pasuje i kolejny wydatek!A co do cen to ile stoją felgi tak wogule moze jakieś info :niepewny: :niepewny: :niepewny: :niepewny: :niepewny: ???

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 23:24 
Pierwsze kroki

witam ponownie
więc stal na zimę będzie?? mądry wybór. fela będzie pasować a co do opony to musisz podać szerokość felgi, ale dla opony 205 myślę ze optymalna szerokość to 7 cali. a co do tego że będziesz sam sobie wymieniał to myślę że wymienić można samemu jak zajdzie taka potrzeba i nie musisz stać w kolejkach przy pierwszym śniegu, ale co sezon należy wyważyć koło nawet jak masz cały komplet i nie demontujesz, bo i opona sie zdziera a i czasami trafi się jakaś dziura w drodze to i felga potrafi sie pokrzywić :P . Tak czy inaczej dla lepszego prowadzenia i trwałości zawieszenia trzeba wyważyć kółka :D

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 23:48 
Forumowicz

No Stal nie tylko na zime ale i do zabawy jak przyjdzie taka potrzeba jak sie zaczołem na aluskach bawić to mam złe wspomnienia i pare stówek w portfelu mniej!A u mnie za zdjęcie i wymiane kapcia napompowanie założenie bez wyważania bieże 50zł z wyważeniem 80 to sam sobie wole kupić stal i jak pare razy sam sobie zmienie to i tak mi sie zwruci !A co powiesz o tych propozycjach co walnołem liny z allegro ?I jak myslisz ile mozna dać najtaniej a ile max za komplet nówek i uzywek stali??I ile jedna moze kosztować bo kumpel mi muwił że za 5dyszek idzie nabyć co ty na to??? Da rade?

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2008, 22:09 
Pierwsze kroki

witaj. u ciebie za przełożenie opony płacisz 50zł???? czy może 5zł.?? bo jak 50 to cholernie drogo!! cen nowych to nie znam ale myślę że może ok 200zł. za sztukę albo więcej. a używki to ok 50zł za sztukę. tylko jak będziesz kupował to najlepiej osobiście sie po nie wybrać i przed kupnem sprawdzić czy są proste u jakiegoś wulkanizatora. a te fele z linków powinny pasować.

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2008, 17:44 
Forumowicz

Hehehe teraz to mnie rozbawiłeś nie 5 tylko 50zł za przekładke 4rech opon :] i do tego wyważanie 30 czyli 80 nie raz jak sie długo zchodzi to nawet 90 bo po dychu za wyważenie felgi chociaż wcale tak dużo tych odważników nie zakłada 1den góra 2 tylko sie nagada od cholery no to dla mnie jest dóżo 80 czy 90zł :zly: !To strasznie droga ta nowa fela jak muwisz ponad 200zł :kwasny: a jakie fela powina mieć et żeby nie opcierała w e36???Kojarzysz moze?A u ciebie za wymiane gum z zimy na lato ile wulkanizator łyka ???

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2008, 20:25 
Pierwsze kroki

cze. miałem na myśli 5zł za przełożenie od koła. ja mam wulkanizację i do niedawna za przekładkę 4 kół i wyważanie braliśmy 40zł, teraz 50zł i ludzie sie burzą!! :szok: prawie darmo się robi a oni jeszcze narzekają! no ale cóż. a et musisz sobie sprawdzić na swoich felach, najlepiej tych oryginalnych. ja w moich oryginałach mam oznaczenie IS47(specjalnie poszłem do auta sprawdzić ;) ). jak nie zapomnę to sprawdzę jutro w robocie na stalówkach bo też mam takie do zabawy :super:

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2008, 23:04 
Forumowicz

Witam to widze że rozmawiam z fachowcem od wulkanizacji dobrze trafiłem no dla mnie 90zł to jest dóżo a ty połowe bierzesz :32: niesamowite i to troche wychodzi kasy przy zmianach :31: !Ale zaskoczyłeś mnie swoim cennikiem :44: podoba mi się!To jak nie zapomnisz sprawdz i daj znać czekam z nicierpliwością :04: !A ile u ciebie jest podpompowanie kół powiecmy że nie mam ciśnienia i trzeba dopompować za sztuke ile??? :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2008, 18:33 
Pierwsze kroki

SORKI za duży miałem dzisiaj zamęt i zapomniałem sprawdzić to et. ale na jutro będzie :ok:

a pompowanie to zależy od klienta ;) jak mu dobrze patrzy z oczu albo ktoś znajomy to za 1 czy 2 koła niekiedy nic się nie bierze, a w innym przypadku to na przysłowiowe piwko się bierze ok 5 zł za dopompowanie 4 sztuk. a jak u ciebie ta sytuacja wygląda?? a tak dokładniej to w jakiej okolicy mieszkasz, że ceny takie?? :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2008, 19:40 
Forumowicz

Spoxsik tylko nie zapomnij :14: !A co do sytułacji u mnie to za podpompowanie powtarzam podpompowanie nie napompowanie 2.50za kółeczko czyli 4ry wychodzi 10zł :20: a co do mojego zamieszkania to mieszkam Na WSI i w okolicy 15km nie ma takiej usługi monopolista :19: brak konkurencji !Ale twoje cenniki mi sie podobają a jeszcze jedna sprawa jak wulkanizator się nawinoł :rotfl: czy jak mam opone rozwaloną na boku kwadrat powiecmy 2cm na 2cm oderwaną gume na oponie tak wisi jak byś puszke z konserw otworzył i to wieczko co tak odstaje to można to zrobić czy koło do wymiany nie bardzo mi sie uśmiecha kupować 2nowe koła opony oczywiście to co powiesz??? :23:

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2008, 21:34 
Pierwsze kroki

witam ponownie ;)

sprawdzałem stalowe i na jednych mam tak jak na alu is47 a na drugich is42. wydaje mi się za oznaczenie is to to samo co ET.

a co do twojej opony to ciężko powiedzieć coś nie widząc tego. są specjalne wzmacniane duże łatki ale dla nich potrzeba "trochę" miejsca a w oponie od osobówki jest na boku trochę mało tym bardziej że pewno masz na niskim profilu. więc niestety ale chyba jednak nie da się uratować twojej opony. :zalamany: ale jeśli ta 2 jest dobra i ma jeszcze trochę bieżnika to może uda ci sie dokupić taką pojedynczą np. na allegro.

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2008, 12:32 
Forumowicz

Hejka to spoksik dzieki za rozjaśnienie tematu z felgamni można powiedzieć że liznołem temacik i juz coś wiem coś więcej ;) !miło porozmawiać z kimś co siedzi w danej branzy wtedy masz wszystko wyłożone na tależu i w miare prostym i zrozumiałey językiem :rotfl: !Wiec dzieki za info i pozdrawiam a i zapomniał bym plusik oczywiście {POMÓGŁ}Wędruje do pana od ogumienia.! :P

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2008, 21:19 
Pierwsze kroki

hehe wielkie dzięki, polecam sie na przyszłość :super: .

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 11:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M52B20
Witam Panowie potrzebuje rady odnosnie wymiaru felgi stalowej do BMW e36 Coupe 2,0 96r czy podejdą felgi stalowe z e39 o rozmiarze: 7,00JX15 5X120X74 bo do e36 wiem, że na pewno są: 6,50JX15 5X120X72,5 <myśli>??!!

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 21:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M52B20
Panowie nic nikt nie wie na powyższy temat?????

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1