A nie myślałeś może nad PDA? Ja jakieś pół roku temu przymierzałem się do kupna nawigacji. Oglądąłem różne produkty i mój wybór padł na PDA
http://www.komputronik.pl/Nawigacje_i_P ... ,id,39483/
To jest link przykładowy, ta cena już od dłuższego czasu się nie zmieniła w komputroniku, w innych sklepach znajdziesz taniej. Przedstawiony model jest całkiem solidnie wyposażony (wi-fi, bluetooth, irda). Na początku myślałem, że takie bajery nie będą mi potrzebne. Jednak korzystanie z nich jest bardzo przyjemnie. Jak chcę coś z kompa przerzucić albo z telefonu to nie muszę szukać żadnych kabli. A dzięki wi-fi można szybko sprawdzić coś w internecie, jak się nie ma pod ręką komputera. Kiedyś utknąłem na mega-nudnej konferencji i zanudziłbym się na smierć gdyby nie wi-fi. Tak więc bajery czasami sie przydają. Przedstawiony PDA służy mi w 90% jako nawigacja i sprawuje się świetnie. Ma naprawdę spory wyświetlacz, który może pracować w pionie jak i poziomie (nie wiem czy zwykłe nawigacje mają taką możliwość). W zestawie z tym urządzeniem jest Windows CE6, który jest o niebo stabilniejszy od CE5.
Jeżeli nie potrzebujesz aż takich bajerów, to może ten produkt:
http://www.komputronik.pl/Nawigacje_i_P ... ,id,39482/
Niestety nie znam opinii na jego temat, ale wygląda podobnie do przedstawionego wyżej, tak więc wnioskuję, że jakośc wykonania nie odbiega jakoś specjalnie. Obudowa nie ściera się tak jako Mio, ekran wyświetla kolory naprwdę dobrze. Dodatkowo w pudełku oprócz PDA jest sporo przydatnych rzeczy, między innymi etiu, komplet kabli (ładowarkasieciowa, samochodowa, kabel usb), 2 rysiki, jakies płytki. Sygnał GPS łatany jest wolniej niż w urządzeniach z anteną zewnętrzną (zajmuje mu to kilkadziesiąt sekund), ale jak już go złapie to nie puszcza.
Ale się rozpisałem. Ja szukająć nawigacji ostatecznie zdecydowałem się na PDA, który w podobnej cenie oferuje dużo wiuęcej. Zaznaczam, że nie mam jakicholwiek związków z firmą ASUS, nie sprzedaję produktów tej firmy, a jedynie użytkuję. Poprostu mam takie urządzienie i z czystym sumieniem mogę je polecić.