BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 09:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] kem44 - alusy 17 juz wsadzone w iS
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 13:23 
Forumowicz

Moje BMW: e30/e36
Kod silnika: m20b20/m52b20
Witam Kolegów

Troszke mnie niebylo widac na forum bo czasu ostatnio malo i troszke przesiaduje teraz wiecej na forum mojego KLUBu BMW OLSZTYN (www.bmwolsztyn.pl) <-- dla chetnych adresik zapraszam ;)

A tak do rzeczy przechodząc to przyszła ta upragniona chwila i mam juz zalozone felunie na autku :) wczesniej tylko moglem podziwiac jak zacnie staly sobie bez opon na szafie przez rok:)

wczoraj kupilem gumy 215/45/17 na przod a na tyl 225/45/17

felgi to 17x8J ET35

jest tylko maly problem z tylu kapcie opcieraja mi o bude nadkola jak siadzie ktos z tylu to na dziurze trze jak sam jade to spoko jest no moze jak wiecej cisne i na dziurze zakolysze gora dol samochodem to wtedy przytrze

dziwi mnie to bo nie jeden juz wstawial taki zestaw jak ja mam i nie obcieralo u innych a u mnie trze. z przodu wcisne tylko palca do polowy a z tylu calego z luzem

kumbel w sedanie ma z tylu 245/40/17 a przod 235/40/17 i nic nie obciera na seryjnych blachach, zawias opuszczony z tylu nizej niz u mnie i nic sie nie dzieje

trzeba bedzie ssklepać ranty od nadkoli robil ktos juz moze taki zabieg??

jak sie do tego zabrac zeby nie pogiac blachy i zeby nie zeszpecic furmanki

z gory dzieki za rady

tutaj fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 15:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
było na forum poszukaj

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 15:02 
Zacna persona forum

znalazłem:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... ht=#244098

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 17:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: m52b20
fajne fele ile za nie zapłaciłes? bo mi sie bardzo podobaja i chciałem sobie cos podobnego sprawic:D

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 17:44 
Forumowicz

Moje BMW: BMW
masz widoicznie wychełtane sprezynki :/ bo nie powinno obcierac.. a kumpel w sedanie ma napewno sportowe sporo twardsze i dlatego nic nie obciera dobra sprezyna i bedzie ok bo i tak masz wysoko..... jaka tam siedzi spreyzna?? seryjna?

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 18:24 
Forumowicz

sprezyny wstawialem rok temu sa obnizajaca niebieskie firmy RE MA w niemczech znane ponoc ktos tak pisal tu na forum sa sztywniejsze od seryjnych... dzikus mowil ze przez to ze et jest 35 dlatego lekko obciera gdyby bylo ET40 to moglbym wstawic nawet 245 i by bylo ok

co do alusow to moge takie zalatwic tam gdzie kupowalem opony widzialem ze maja 2 kpl jedne z oponami za 1800zl oponki NEXEN N 3000 a drugie bez opon ale ceny nie znam

jak by co to domnie zadzwon 600 730 967

pozdro
kem

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 20:22 
Częsty bywalec

aluski fajne ale brakuje mi przy nich znaczka BMW :/

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 21:50 
Zacna persona forum

Ja mam u siebie 17 9'' et 22 i opony 215/40 i mi nic nie obciera. wczesniej były opony 255/40 na tych samych felgach i lekko obcierało. Wiec dziwne że u ciebie z et35 obcieraja bo nie powinny

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 23:25 
Forumowicz

no własnie tez mnie to dziwi ... no coz ale trzeba bedzie skorzystac z rady Dzikusa ;) czyli mlotek i pojechal ... klepanie rantow :]

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 07:20 
Forumowicz

Moje BMW: 318Ci N42 ///
zupełnie odmienione auto na tych alu,ładnie siedzi...a propo obcierającemgo tyłu nie myslałes o zejsciu z szerokoscią przód 205 a tył 215...może cos to da...felge masz 8J wiec bedzie całkiem ok dla wyglądu, załaduj max tył i sprawdz do jakiej wyskości opony najnizej schodzi tył..btw :jaki koszt sprężyn?

Programowanie ,adaptacja kasowanie błedów INPA DIS Ediabas/Gorzów Wlkp kontakt na PW

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2008, 08:18 
Forumowicz

martin2305 powiem tak ze zmiana opon to bez sensu z przodu wsadzalem 225/45/17 i bylo OK nic nie obcieralo wiec poco mam wsadzać mniejsze niz 215/45/17 skoro sa dobre... :) chodzilo mi tylko o tyl ze obciera. Jesli chodzi o zawieszenie to wyglada to tak: amortyzatory - przednie jeszcze fabryczne takie jak wyjechaly z fabryki - dobrze trzymaja

a z tylu BILSTEIN B4 sam wstawilem jak obnizalem (sa to amory o seryjnaych parametrach) sprezyny sa firmy RE MA i kosztowaly mnie 300zl z montarzem obnizaja nie wiem o ile bo byly urzywane sa w kolorze niebieskim. Dzisiaj na spocie w klubie wsadze kilku kumpli do bryki i sprawdze gdzie dotyka do opony.

Wczoraj jak scigalem sie z kumplem to w jednym miejscu oponke troche rozcielo - prawy tył - nie ma jeszcze tragedii.

A propo wyscigu to 4 razy sie mierzylismy. Jego bryka to Calibra 8V 115KM na blaszankach i zimowkach. Moja to 318iS 140KM + chip - (no i felgi te 17 z oponami szerokimi takze na minus dla mnie) jego 1181kg kierowca+ kumpel a moja 1240kg + ja

rezultat ida łeb w łeb - wczesniej jak mialem przelotowy tlumik i zimowki to odczuwalnie lepsze przyspieszenie :) no cóz albo wyglad albo osiagi ... ja wybieram to pierwsze :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2008, 09:35 
Forumowicz

Moje BMW: 318Ci N42 ///
nie bardzo wiesz o co mi chodzi,myslałem o maxymalnym sprawdzeniu obniżenia przy 3 osobach z tyłu,jezeli siadałby niewiele i muskał tylko kant opon ,wówczas węższa moze troche by to minimalizowała,najlepiej zaczepić kumpla z tm et i taką oponą by dał na przymiarke,zreszta Twoje auto i zrobisz jak chcesz :super:

Programowanie ,adaptacja kasowanie błedów INPA DIS Ediabas/Gorzów Wlkp kontakt na PW

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2008, 17:47 
Forumowicz

Bylem w niedziele na spocie i wyglada to tak wsadzilem 3 sporych kumpli do srodka :) a 2 siadlo na bagaznik oczywiscie otwarty i wygladalo to tak: To nie muska :) to normalnie buda dotyka do opon a wiec klepanie jak nic

dziwi mnie jednak jeszcze jeden fakt ze kolezanka z klubu w niedziele wlasnie przyjechala na nowych felgach w e36 coupe i z tylu miala 255/ (40albo35) /18 a felga 9J i te samo ET 35 i jej delikatnie dotknie buda o opone na dole jak jedzie jeszcze z 3 osobami :szok:

Obrazek

jesli chodzi o zawias to wysokosc zawieszenia wyglada nastepujaco u niej i umnie

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2008, 11:09 
Pierwsze kroki

Ja Posiadam felgi 17 opony tylnie rozmiaru 245, 45 i mam twarda wieksza sprezyne i nic nie ociera. Miedzy opona a nadkolem jest z jakies 3 cm wsadzilem 2 osoby i samochud obnizyl sie z jakies pol centymetra. Czasami przytrze ale to musi konkretnie bujnac autem

Ostatnio edytowano 22 kwietnia 2008, 11:40 przez Huzar, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2008, 11:50 
Forumowicz

A nie odpisalem za alusy dalem 1000zl za opony nowe FORTUNA SPORT 2000 215/45/17 na przod 550zl za pare, a za 2 szt uzywane BARUM BRAVURIUS 225/45/17 prawie jak nówki 300zl za pare

+ dotego gosciu dorzocil mi w gratisie sruby zabezpieczajace, wywarzanie i montaz gratis. oponki sa ciche i nie wozi w koleinach przy tej szerokosci wrazenia sa praktycznie takie same jak na 205/60/15 jesli chodzi o sterowanie autem. A tak ogolnie to troche twardziej jest na 100% moge powiedziec lepsze trzymanie (jezdzi jak przyklejona np nie lapie teraz bokow nie slizga sie - no drift :D ) co jeszcze moge powiedziec mozna zapierdzielac teraz smialo w zakretach z duza predkoscia z tym ze trzeba to cacko rozbujac bo na tym laczku i ciezszej feldze spadly osiagi, jesli chodzi o spalanie to bez zmian nie zauwazylem :) no moze kiedys dostrzege jakies 1/2 litra ale to pikus... no i wiadoma sprawa trzeba teraz kontrolowac bajere na kraweznikach i naszych polskiech dziurach zeby nie wykrzywic czy obtrzec rantu :)

pozdrawiam i polecam

po wyklepaniu rantow powiem jakie wrazenia i czy pomoglo

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2008, 01:11 
Poszukaj zanim zapytasz

alu szału niema alu zbyt szpanerskie niema klasy . taka moja uwuga

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2008, 10:35 
Forumowicz

eee tam pierdzielisz moje alu sa koznia ;) no tyle alusow widzialem w zyciu ale niewiem czemu moje sa najlepsze z nalepszych ;) ha ha ha

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2008, 13:56 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
O gustach możemy tak cały dzień... komu się podoba a komu nie...
Jak dla mnie jest OK ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
Bardzo ciekawe fele.. a takich mało :zalamany: :zalamany:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1