Cytuj:
A dlaczego na 3 skoro byl na czwartym??
Bo był również na niewłaściwym cylindrze.
Przytaczam linka do samego chociażby katalogu części BMW
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15 ......odszukaj i oblicz sam, na którą rurkę wysokiego ciśnienia przychodzi wtrysk z czujnikiem.
Cytuj:
Moglbys mi jeszcze wyjasnic do czego sluzy wtrysk sterujacy?? czym on steruje?? dawka paliwa?? czy jak to sie odbywa.....
Czujnik na wtrysku służy to generowania impulsów na skutek skoku iglicy poruszanej samym momentem otwarcia wtrysku. Łącznie z czujnikiem obrotów wału, który jest dodatkowo czujnikiem określającym górne położenie tłoka, sterownik silnika określa kąt wtrysku paliwa, co jest istotnym parametrem służącym do sterowania przyśpieszaczem kąta wtrysku w pompie wtryskowej. Czujnik ten wpływa również na określenie przez sterownik dawki paliwa, od której również jest uzależniony moment otwarcia wtrysków.
Dlaczego akurat trzeci cylinder w czterocylindrowym dieslu (nie tylko BMW) oraz czwarty cylinder w sześciocylindrówce ??
Nad tym się nie zastanawiałem......do takich precyzyjnych dociekliwości nie wysilam się.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że żaden czujnik w dieslu opartym na pompie rotacyjnej nie jest w stanie określić, który w danym momencie cylinder pracuje. Czujnik na wale określa tylko obroty i nie rozróżnia kołków na kole zamachowym, które są jednakowe. Wiadomo, że po każdym zgaszeniu silnika jego ponowny rozruch będzie rozpoczynał się od innego cylindra. Silnik nigdy nie gaśnie w tym samym momencie pracy cylindra i odpala od następnego w kolei.
Wobec czego dla określenia, który z cylindrów pracuje w danym momencie potrzeba jednego czujnika choćby na jednym z wtrysków. Padło więc na trzeci.
Poza tym kolejność pracy cylindrów jest pewnym ustalonym cyklem i w kwestiach regulacji/sterowania silnikiem, niewykluczone, że cykl rozpoczyna się od 1 cylindra.
Dla ustalenia parametrów regulacyjnych dla każdego nowego cykla w wyniku zebranych informacji z czujników, potrzeba zebrać je w odniesieniu do danych z końca poprzedniego cyklu......pomijając sam początek. Ale nie jestem informatykiem/programistą, by potwierdzać tę prywatną hipotezę.