BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 00:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 320i Silnik - stracił moc, szarpie, strzela
PostNapisane: 1 maja 2008, 12:05 
Pierwsze kroki

jechałem dzisiaj autostradą jakieś 80 km/h i w pewnym momencie samochód przestał mieć siłę,zwolnił do 50 i z tą prędkoscią jechałem na parking.Jak otworzyłem maskę w okolicy świec zapłonowych silnik był bardzo gorący,poczekałem aż wystygnie i odpaliłem,zapalił,ale jakoś tak dziwnie chodził jakby nie na wszystkie cylindry :( odkręciłem świece,pod drugą był olej. Jak odpalę to nie ma możliwości dodania gazu żeby wszedł na obroty,a jak chwilę przytrzymam pedał gazu to potrafi strzelić. Zakładam że jest to uszczelka pod głowicą,ale jeżeli ktoś wie coś więcej to proszę o odpowiedź. Pozdrawiam klubwiczów.

Ostatnio edytowano 9 maja 2008, 00:09 przez jumbo79, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: jest ktoś kto moze mi coś powiedziećna ten temat?
PostNapisane: 1 maja 2008, 17:01 
Pierwsze kroki

chłopaki napiszcie cos,bo niewiem co mam zrobić,jestem teraz za granicą i jak przyjdzie mi go zaprowadzić do zakladu to zedrą ze mnie wszystko :p będzie mnie to kosztowalo,a może lepiej spalić go i wrzucić do rzeki?

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2008, 19:47 
Pierwsze kroki

a temperature miałeś w normie, po drugie zmierz kompresje na tłokach albo poprostu świece się przegrzały albo padły

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2008, 20:43 
Forumowicz

Jumbo79 , jak masz zamiar spalic BMW to nie przyznawaj sie na forum, a lepiej to możesz mi je dac :)
wracając do tematu skoro był olej w okolicach swiecy, :kwasny: to może byc uszczelka pokrywy zaworów, jeśli wysuszysz wszystko , powinno byc ok, silnnik powinien normalnie palic, jeśli nie i strzela to coś bedzie z zapłonem, cewki, świece... puki co to wytrzyj olej i sprawdź jak jeździ, kolega po spotkaniu z KERCHEREM miał to samo, silnik nie chodził na wszystkie cylindry, wysuszył i potem jak reką odjąl...
powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, 09:19 
Pierwsze kroki

no i nic nie znalazłem,jeszcze będę musiał sprawdzić kompresję,dziwi mnie tylko że on tak się szybko grzeje na cylindrach :( po 10 minutach one są gorące jak ogień :/ a świece jak wyjąłem to nie można utrzymać w ręce.zdjąłem teraz pokrywę zaworów,ale nic tam szczególnego nie widać. Ktoś coś może wie więcej to nie ch się podzieli ze mną.

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, 09:51 
Forumowicz

jumbo79, ja bym sprawdził Pierwsze co Kable!! Świece wymień może to pomoże

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, 10:31 
Pierwsze kroki

niewiem bo moze to i problem,już sam niewiem,tylko gdzie ja teraz takie świece znajdę? chyba dopiero w poniedziałek. niewiem bo już chya powinienem wymienić olej i niewiem czy trochę za dużo na starym nie poejchałem,mogło obrócić panewki na wale?

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, 12:32 
Pierwsze kroki

nie wiem czy mogło obrocic panewki ale na przyszłość to zapamietaj ze PILNOWANIE WYMIANY OLEJU TO PODSTAWA!!!!!!!!!!!!!!!!!Mój ojciec ma 520 24V jezdzi caly czas polska szwecja polska szwecja i beta jest bez zwaryjna tylko trzeba pilnować oleju i tyle na ten temat pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2008, 15:15 
Pierwsze kroki

no tak dzięki za ten post,ale jakby byl problem w tym że nie wymieniłem oleju to może by się zatarł silnik,a on jakos tak dziwnie chodzi,według mnie to nie będzie wina wymiany oleju,no ale nic pojade do zakładu na komputer w poniedziałek i nie omieszkam tu napisać jaki był problem i kto miał rację :) pozdrawiam. jumbo79

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2008, 13:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 QP
Kod silnika: m50b20
Witam! olej na swiecach ??? dziwne. jesli elektrody swiec sa zaolejone to moze masz uszkodzone pierscienie na tlokach.sprawdz sobie czy nadmiernie nie ubywa Ci oleju, kolor spalin itp.warto sprawdzic cisnienie na cylindrach.pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2008, 13:46 
Pierwsze kroki

jumbo79 napisał(a):
no i nic nie znalazłem,jeszcze będę musiał sprawdzić kompresję,dziwi mnie tylko że on tak się szybko grzeje na cylindrach :( po 10 minutach one są gorące jak ogień :/ a świece jak wyjąłem to nie można utrzymać w ręce.zdjąłem teraz pokrywę zaworów,ale nic tam szczególnego nie widać. Ktoś coś może wie więcej to nie ch się podzieli ze mną.

tak na marginesie, świec nigdy się nie wykręca na ciepłym silniku bo możesz sobie tylko narobić problemów( gwint wykręci Ci się razem ze świecą) nie polecam tego robić na ciepłym silniku

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2008, 14:24 
Pierwsze kroki

no i jest moje BMw w zakładzie :( jestem bardzo ciekawy co się okaże,ale mam nadzieję że to nie będzie zbyt duży problem :( jak do mnie zadzwonią i powiedzą co jest to napiszę tutaj co jest za problem,napewno jesteście ciekawi tak jak ja :p pozdrawiam i mimo wszystko dzięki za pomoc.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1