BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy mozna jezdzic sprowadzonym?
PostNapisane: 21 kwietnia 2008, 12:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: CLS63 AMG
Witam zastanawiam sie czy mozna jezdzic samochodem sprowadzonym ktory ma wazny przeglad ale nie polski tylko np. holenderski mam wykupione ubezpieczenie na 1 m-c w polsce i tak jezdze. A jezeli nie mozna tak jezdzic to co za to grozi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2008, 22:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Patryk w-wa, mozesz jezdzic. kazdy kto ma np blachy z czerownym paskiem jezdzi na przegladzie niemieckim i ubezpieczeniu niemieckim wiec spoko nic ci nie grozi. polski przeglad jest potrzebny do pierwszej rejstracji w polsce i kosztuje wiecej niz zwykly przeglad chyba ok 160 bynajmniej ja tyle placilem

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2008, 08:01 
Częsty bywalec

178 zł tyle kosztuje 0 przeglad i chyba wszedzie jest podobnie ?
dopóki wazne są tablice mozna autem jezdzic - ale nie tymi (tablicami ) co mają zółty pasek . po upływie terminu waznosci tablic danym samochodem sie poruszac NIE WOLNO i nic nie dają wykupione ubezpieczenie ! NIE WIERZYCIE MI - zadzwonic na swą komendę policji do wydziału ruchu .
pozostawiam w kwesti dyskusyjnej , dlaczego TU wypisują ubezpieczenie na takie auto :znudzony:

http://blog.tmcnet.com/blog/rich-tehran ... on-big.jpg
Firmie VOTUM - powiedz NIE !

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2008, 12:46 
Forumowicz

Z tego co wiem jak kupowalem auto to mialem tablice zolte z data waznosci i wykupilem ubezpieczenie w niemczech i obowiazywalo one zgodnie z data na tablicach. Po uplywie tej daty jezdzic autem nie wolno. Tak samo z czerwonymi. A auta na niemieckich tablicach w polsce nie mozna ubezpieczyc.

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2008, 16:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
Szelest napisał(a):
A auta na niemieckich tablicach w polsce nie mozna ubezpieczyc.

Mylisz się i to srogo.
Miałem 3 auta ubezpieczone które były na niemieckich tablicach wyjazdowych (z czerwonym paskiem).

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2008, 18:03 
Częsty bywalec

Pułkownik Zuber napisał(a):
Szelest napisał(a):

Mylisz się i to srogo.
Miałem 3 auta ubezpieczone które były na niemieckich tablicach wyjazdowych (z czerwonym paskiem).

i to jest wlsnie to co pisalem , ubezpieczyc sie da ! a jezdzic nie mozna !
a tak ad rem - to kolega mial na mysli chyba nie wywozowe tablice , ale ? ;)

http://blog.tmcnet.com/blog/rich-tehran ... on-big.jpg
Firmie VOTUM - powiedz NIE !

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2008, 19:08 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Ustawa z dnia 20.06.1997 r. prawo o ruchu drogowym:
Art. 71. 1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3.
2. Pojazdy określone w ust. 1 są dopuszczone do ruchu, jeżeli odpowiadają warunkom określonym w art. 66 oraz są zarejestrowane i zaopatrzone w zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne, a w przypadku pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli, w nalepkę kontrolną.
[...]
7. Właściciel pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest obowiązany zarejestrować pojazd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w terminie 30 dni od dnia jego sprowadzenia.

Ustawa z dnia 20.05.1971 r. kodeks wykroczeń:
Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.
[...]
Art. 97. Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,podlega karze grzywny do 3 000 złotych albo karze nagany.

Żeby pojazd był dopuszczony do ruchu, musi być zarejestrowany. Jeśli auto nie jest zarejestrowane w terminie 30 dni od sprowadzenia, poruszasz się autem niedopuszczonym do ruchu. Grozi Ci za to kara grzywny (patrz wyżej - art. 94 § 2 kodeksu wykroczeń; gdy w przepisie nie ma określonej wysokości grzywny, może ona wynieść max. 5000 zł - oczywiście policja czy też sąd nigdy takiej maksymalnej grzywny nie orzeknie; ponadto, policja mandatem może nałożyć grzywnę w wysokości max. 500 zł, chyba że nakłada grzywnę za kilka popełnionych wykroczeń, wtedy może dać max. 1000 zł).
Poza tym, dopuszczasz się naruszenia innego przepisu, mianowicie art. 71 ust. 7 prawa o ruchu drogowym, bo nie zarejestrowałeś auta w terminie. Za to grozi Ci z kolei kara grzywny do 3000 zł albo kara nagany (patrz wyżej - art. 97 kodeksu wykroczeń).

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2008, 19:25 
Forumowicz

Moje BMW: Siwa & Czarna
Kod silnika: M54B30 & M54B22
Ja kiedyś kupiłem ibize w poznaniu, która nie miała wogóle tablic, ten co sprowadzał gdzies je zgubił. Przykręciliśmy inne. Jako, że jechałem do bydgoszczy, a to było boże ciło (procesje i pełno policji na drogach) to postanowiłem wykupić oc (bo tymczasowego nie chciałem,jak i tak pożniej oc nmnie czekało), znalazłem ubezpieczyciela i bez problemu pomimo tych tablic wypisał mi polise.Jezdziłem tak trzy miechy,aż ją przerejestrowałem. Jadąc do roboty, uderzył we mnie typek golfem tak mocno,że ja poleciałem jeszcze na inne auto,a ibiza była skasowana. Postanowiłem wezwać policje,gdy przyjechali gadka-szmatka,widzą że jeszcze mięki dowód rejestr. mówie, że niedawno kupiłem i spytałem się jakby to było gdybym miał te tablice przed rejestracją, policjant ten odpowiedział,że polisa jest ważna gdy samochód jest zarejestrowany w RP,tym samym ma polski przegląd. Kilka tygodni póżniej oglądałem TVN turbo, identyko sytuacja, kolesie jechali polówką zatrzymały ich psy, na lawete samochodu nie wzili tylko kazali im poszukać ubezpieczycila,zapłacic oc i przyjśc po poluwke.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2008, 22:21 
Forumowicz

Pisze co mi mowil gosc w niemczech jak sie go pytalem o co wogole chodzi z tymi tablicami. Ubezpiecznie wykupywalem w niemczech na zolte ktore trwalo tydzien. Akurat zdarzylo sie ze jechalem w tym czasie na morze. Wrocilem, tablice byly niewazne od 2 tygodni zaczalem zalatwiac oplaty i wszystko i dzwonilem do goscia od ubezpiecznien zeby sie z nim ustawic i pytam sie czy sie nie dowala na przegladzie ze mam tablice i ubezpieczenie niewazne to poweidzial ze jak cos to dzis zalatwiam wszsytkoi ze nie moge takim autem jezdzic a ubezpieniczenia nie moge wykupic poki nie bede mial samochodu zarejestorwanego w polsce. Widocznie zalezy to od tego kto ubezpiecza.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2008, 16:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
Szelest napisał(a):
, mozna, od tego jest OC graniczne jezeli auto nie jest zarejestrowane w Poslce

Waldasso napisał(a):
polisa jest ważna gdy samochód jest zarejestrowany w RP

no i nieprawda, ubezpiecznie nie ma zwiazku z przegladame i zarejestrowaniem...
nie mozna sie poruszac autem ktore nie jest zarejestrowane
ubezpieczenie mozna kupic nawet na numer VIN czyli nadwozia nawet jezeli auto nie ma przegladu..
jak nie masz przegladu zabieraja ci dowod rejestracyjny i dostajesz swistek ale mozesz nadal jechac autem
jak nie masz polisy policja powinna zabrac auto na lawete i na parking policyjny...
do odbioru jak zawrzesz umowe OC a na dodatek kara do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego

Waldasso napisał(a):
zapłacic oc i przyjśc po poluwke.

znajomy mial podobna sytuacje, to dobra wola policji, ale moge sie zalozyc ze nie pozwoliliby nawet odjechac ta polówka po zakup OC, tylko musiales im dostarczyc i dopiero potem was puscili

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2008, 17:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Nawet PZU robi teraz strachowki na 30 dni, nie wymagaja juz przegladu. Za to przegladu wymaga Policja jak Cie skontroluje, w wypadku stluczki np. nie z Twojej winy tez beda problemy z wyplata ubezpieczenia ze strony ubezpieczyciela tego kto Cie uderzyl, powolaja sie ze auto ma miec wazny dowod rejestracyjny i przeglad.
Innymi slowy - istnieje takie ubezpieczenie tak, ale tylko na dojazd do domu czy na przeglad, a nie cynowanie po osiedlu przez 3 miesiace. A jak juz widze auta co maja tablice dorabiane w agencjach reklamowych, z naklejkami z drukarki, z cb radio na dachu - to rece opadaja. Gdybym byl psem z drogowki, pomyslalbym ze taki kierowca ubliza mojej inteligencji.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2008, 21:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
hej ja dostałem mandat za jazde gdy tablice były już nieaktualne, mimo że miałem OC na auto na tych blachach, oraz przegląd techniczny .... bo dokumentem dopuszczającym auto do ruchu jest dowód rejestracyjny, a tablice z zółtym bądź czerwonym paskiem to tylko czasowa rejestracja ...

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2008, 21:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: CLS63 AMG
el Presidente napisał(a):
Nawet PZU robi teraz strachowki na 30 dni, nie wymagaja juz przegladu. Za to przegladu wymaga Policja jak Cie skontroluje, w wypadku stluczki np. nie z Twojej winy tez beda problemy z wyplata ubezpieczenia ze strony ubezpieczyciela tego kto Cie uderzyl, powolaja sie ze auto ma miec wazny dowod rejestracyjny i przeglad.
Innymi slowy - istnieje takie ubezpieczenie tak, ale tylko na dojazd do domu czy na przeglad, a nie cynowanie po osiedlu przez 3 miesiace. A jak juz widze auta co maja tablice dorabiane w agencjach reklamowych, z naklejkami z drukarki, z cb radio na dachu - to rece opadaja. Gdybym byl psem z drogowki, pomyslalbym ze taki kierowca ubliza mojej inteligencji.

Te tablice dorabiane w agencjach to sa zjazdowki normalne tablice czasami nawet odrecznie pisane.

Wie ktos moze ile czasu jest od zrobienia przegladu do oplacenia akcyzy??

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2008, 21:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
Patryk w-wa napisał(a):

7dni?

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2008, 21:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: M54B30
DarPiet, raczej 5 dni, przynajmniej według tego http://www.autokalkulator.pl/ może nie jest to pierwszej świeżości, ale ja robiłem zgodnie z tym i wszystko było OK.

BTW. polecam ten kalkulator łatwo można policzyć orientacyyjną ostateczną cene auta :)

Galeria 330ci IN PROGRESS...

Mapka osób z interfejsami INPA DIS TV FREE itp

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2008, 22:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Patryk w-wa napisał(a):
el Presidente napisał(a):

Te tablice dorabiane w agencjach to sa zjazdowki normalne tablice czasami nawet odrecznie pisane.

Kolego nie mowie o holenderskich tablicach, na ktorych wyrabianie maja pozwolenie tamtejsi handlarze, a o tablicach np. niemieckich wyklejanych w Polsce, np. http://otomoto.pl/opel-vectra-klima-sup ... 70245.html Takie tablice to przestepstwo, w swietle naszego prawa jest to dokument identyfikacji pojazdu i moga je produkowac jedynie uprawnione podmioty.
Nie wiem czy nie zorientowales sie po tym co pisze, ale siedze w temacie dosc mocno zatem nie ucz ojca dzieci robic ;) a na akcyze masz 5 dni od wprowadzenia auta na polski obszar, a zatem pierwszym sladem ze autko juz jest w Polsce jest pierwszy przeglad. Od niego zatem 5 dni roboczych na zgloszenie auta.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1