BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 00:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318is Nierówna praca silnika, czasem zgaśnie
PostNapisane: 11 maja 2008, 19:22 
Problem wygląda tak: od czasu do czasu wsiadam sobie do auta odpalam a tu silnik nierówno chodzi!, może źle określiłem "zafaluje" sobie dość mocno, na tyle mocno, że zgaśnie!. Jeśli w trakcie przegazuje tak konkretnie jest ok. Zdarzało mi się to niewiele razy, ale dzisiaj 2 razy w ciągu dnia taka "kaszanka". Dodam jeszcze, że po krótkim postoju wszystko jest ok., w trakcie jazdy, światła itd, każde zatrzymanie obroty w porządku :zly:
Miał ktoś coś podobnego?, w czym "sęk"?

Tytułuj tematy zgodnie z ustalonymi ZASADAMI
Zapoznaj się z nimi jeśli chcesz uniknąć ostrzeżenia następnym razem.

..::CZARNY::..

Ostatnio edytowano 13 maja 2008, 21:50 przez Wypych, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2008, 12:56 
Forumowicz

moj kolega mial to samo w is, zaczelo sie od wymiany silniczka krokowego,nic nie dalo,potem wymiana uszczelniaczy na zaworach bo troche kopcila,przestala kopcic ale dalej faluje i czasem zgasnie, potem wymiana regulatora napiecia na alternatorze bo swiatla lekko pulsowaly i niby te skoki napiecia mialy powodowac falowanie,pulsowanie ustalo falowanie nie az w koncu pan elektryk wymienil sonde lambda i wszysko wrocilo do normy :-)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2008, 13:21 
Forumowicz

Moje BMW: e36 323
Witam, mam podobny problem z falującymi obrotami i nie wiem w czym tkwi problem nie bierze fałszywego powietrza to tez nie jest pewnie zabrudzona przepustnbica spotkałem sie juz z tym i czestotliwosc falowania była znacznie wieksza niz u mnie... A wyglada to tak, problem istnieje tylko na zimnym silniku po odpaleniu obroty sa tak na 1000 po 2-3 s spadaja gwałtownie do 800-900 i spowrotem na 2-3s do 1000 tak to wyglada jakby sie dusił... identycznie jakbym załaczył klime... To pewnie tez nie jest wina swiec i przewodów? Może to równiez sonda ...? Z góry dzieki za odp!

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2008, 13:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Witam w mojej isce e36, tez miałem problem falowania obrotów przeważnie przy uruchamianiu zimnego motoru... Przyczyna była dziurawa guma łącząca przepływomierz z dolotem... niby mała dziurka niewidoczna gołym okiem ( bo pod spodem się schowała :P ) a zasysała sobie lewe powietrze i na efekt falowania obrotów długo nie trzeba było czekać;P w sklepie zapłaciłem za to gumeczkę 90zł.

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1