BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318is coupe Klimatyzacja - nie działa
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 12:57 
Pierwsze kroki

:zalamany: Witam ponownie wszystkich forumowiczow i prosze o szybka odpowiedz w miare mozliwosci. w styczniu tego roku kupilem bmw e 36 1.8is rok 1992 sprzedawca zapewnial mnie ze klima dziala tylko zerwal sie pasek . lecz dopiero dzisiaj mialem okazje byc u mechanika ktory mi zalozyl tenże pasek i co sie stalo 'nic' wsiadam do srodka wlaczam silnik wciskam przycisk klimatyzacji a tu nic sie nie dzieje sprawdzilem bezpieczniki bo myslalem ze ktorys walnoł ale wszystko ok . Wiec jeszcze raz prosze zanim dowie sie zona ktora zreszta wpakowala juz duzo kasy w to auto czy jest mozliwosc jakiegos sprawdzenia tego ukladu czy tylko pozostaje mi wizyta w warsztacie gdzi znajac mechanikow powiedza zaraz ze cala klima jest do wymiany . pozdrawiam Wojtek

Cytuj:
[model???] Klimatyzacja w e 36 coupe 1.8is
pomocy pilne

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 7 czerwca 2008, 18:44 przez wojtek 535i, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 13:02 
Specjalista

moze masz tylko pusty uklad...musisz jechac do zakladu co napelnia klimy :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł: klima
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 13:12 
Pierwsze kroki

dziekuje ci ze tak szybko odpowiedziales ale powiedz czy nawet jesli niema tam czynnika to klima powinna chodzic czy nie czyli czy cos powinno sie zalaczyc niewiem bo jak mialem inne auto to po wlaczeniu klimy odrazu obroty spadaly troche w doł czy tu tez niepowinno tak byc

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 14:16 
Specjalista

jak bedzie brak lub malo czynnika to nic sie nie wlaczy....zabezpiecza to czujnik cisnienia zeby nie uszkodzic sprezarki :P

Ostatnio edytowano 2 czerwca 2008, 19:48 przez zbigniewst, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 czerwca 2008, 17:16 
Pierwsze kroki

Dzieki za odpowiedz i pomoc jutro pojade i napełnie a przynajmniej sprobuje. PS. Śliczna jest to twoje BMW jeszcze do tego ładne 17 i bedzie przesliczna. Pozdrawiam Wojtek

Tytuł: Re: Klimatyzacja w e 36 coupe 1.8is
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 17:50 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523
Kod silnika: M52 TU
wojtek 535i napisał(a):
:zalamany: Witam ponownie wszystkich forumowiczow i prosze o szybka odpowiedz w miare mozliwosci. w styczniu tego roku kupilem bmw e 36 1.8is rok 1992 sprzedawca zapewnial mnie ze klima dziala tylko zerwal sie pasek . lecz dopiero dzisiaj mialem okazje byc u mechanika ktory mi zalozyl tenże pasek i co sie stalo 'nic' wsiadam do srodka wlaczam silnik wciskam przycisk klimatyzacji a tu nic sie nie dzieje sprawdzilem bezpieczniki bo myslalem ze ktorys walnoł ale wszystko ok . Wiec jeszcze raz prosze zanim dowie sie zona ktora zreszta wpakowala juz duzo kasy w to auto czy jest mozliwosc jakiegos sprawdzenia tego ukladu czy tylko pozostaje mi wizyta w warsztacie gdzi znajac mechanikow powiedza zaraz ze cala klima jest do wymiany . pozdrawiam Wojtek

podepne sie do tematu bo mam podobny problem.jak sprawdzic klimatyzacje czy działa(szczelny układ) nie mam gazu w układzie. takie auto kupiłem i zastanawiam sie na nabiciem gazu. tylko jak jest nie szczelny układ to gaz wyleci i 200zł poszło z dymem. jest moze jakis sposób zeby sprawdzic szczelnosc klimy nie nabijajac gazu tylko jakis moze inny tanszy gaz??np azot?

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 18:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Maszyna która nabija gaz powinna na początku procesu sprawdzać szczelność układu.

A co do tego tekstu z zerwanym paskiem to stara śpiewka handlarzy :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 19:47 
Forumowicz

[quote="BorysKrystian"]Maszyna która nabija gaz powinna na początku procesu sprawdzać szczelność układu.

oki.dzieki za informacje

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 19:51 
Specjalista

nie musi byc maszyna a szczelnosc sprawdza sie podcisnieniem lub azotem o cisnieniu 20 - 25 atmosfer :P

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 20:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B18
słyszałem że napełnia się powietrzem z barwnikiem i wtedy wszystko wychodzi.Tak słyszałem

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 20:07 
Forumowicz

zbigniewst napisał(a):
nie musi byc maszyna a szczelnosc sprawdza sie podcisnieniem lub azotem o cisnieniu 20 - 25 atmosfer :P

a nie za duzo jak nabije 20 atmosfer??nie rozwali układu??bo to duzo 20 atmosfer

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2008, 20:16 
Specjalista

w ukladzie po stronie tlocznej klima chodzi na cisnieniu 15 - 23 atmosfer ...nie boj sie nie rozwali ukladu a ultra fiolet wpuszcza sie jak jest bardzo maly wyciek i na przyszlosc zeby bylo widac gdzie ucieka :hyhy:

PostNapisane: 2 czerwca 2008, 21:15 
Pierwsze kroki

:) bardzo wam wszystkim dziekuje za te wszystkie posty mam nadzieje ze to bedzie czynnik a przy okazji sprawdzilem przed chwila i okazuje sie ze na tej naklejce pod maska zeczywiscie jest napisane ze jest czynnik R 134a takze mam nadzieje ze po nabiciu klima ruszy. I jeszcze jeden temat a mianowicie pulsowanie wszystkich swiatel tych w srodku i na zewnatrz czy to moze byc regulator napiecia jesli tak to morze ktos ma fotke jak on wyglada albo opis jak go najprosciej wydostac i sprawdzic wiem ze to temat rzeka i napewno jest na jakims forum ale mam na nocke do pracy wiec sobie nie poczytam . Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1