BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] stary akumulator ma coś do wolnych obrotów
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 14:30 
Forumowicz

Pokrótce wyjaśnię o co mi biega,autko pali od sztycha zimne i ciepłe bez różnicy i jak jadę bez światełek włączonych gdy puszcę nogę z gazu to wszystko ok obrotomierz wolne obroty ok ale gdy jadę na światłach i wyrzucę na luz to wskazówka obrotomierza spadnie na kreskę tą pomiędzy 0 a 1000 i dopiero się podniesie. Akumulator ma 6 lat i próbowałem go doładowac ale nic z tego ładowałby się i tydzień i dłużej ale bunia ładnie zapala bez zająknięcia, na kompie już byłem 2 razy i nic żadnych błedów wszystko super.Co może byc czy może byc to wina tego akumulatora ? Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 16:39 
Pierwsze kroki

miałem ten sam problem i na poczatku wymieniłem akumulator,ale to nie było to,przeczytałem na forum że to prawdopodobnie silniczek krokowy,no to wymieniłem i teraz jest ok

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 16:44 
Forumowicz

też tak myślałem że krokowy ale wyczyściłem go i normalnie silniczek równiutko chodzi nic nie faluje tylko ma te spatki obrotów na światłach, a krokowy jak jest nie ok to powinien wyjśc na kompie jako błąd a nic nie wyszło ? Ale dzięki może i racja.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 18:34 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego jeżeli bez świateł jest OK a na światłach kicha to znaczy że problem jest w elektryce jesli akumulator masz już słabiutki to alternator po włą czeniu świateł pcha dużo prądu a tym samym mocno obciąża silnik przy wyższych obrotach tego nie czujesz ale przy puszczeniu na luz silnik przysiada i stąd to wachnięcie obrotów podmień od kogoś sprawny akumulator i zobaczysz różnicę-pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2008, 20:42 
Pierwsze kroki

Sprawdz tez regulator napiecia :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2008, 10:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530D
Kod silnika: m57d30
Sprawdź napięcie ładowania, jeśli masz mniej niż ~13,6 V to regulator napięcia do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2008, 11:28 
a nie świeci Ci się ładowanie?

po mojemu żaden regulator, ani szczotki w takim razie, jak się nie świeci i aku do wymiany. Na wyższych obrotach idzie prąd od alternatora i jest okay. Na niższych próbuje pobrać z aku, który jest denat, bo jak wiadomo, ładowanie na jałowym nie jest imponujące. Sam piszesz, że Twój aku ładowałby się milion lat, więc alternator też go nie może podładować.

Wg. mnie powinieneś wymienić akumulator i tak i tak. 6 lat to bardzo dużo dla niego, no i zależy też jak był traktowany w zimę. Na pewno wyrzucone w błoto pieniądze to nie będą.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2008, 16:40 
Forumowicz

Dzięki wielkie panowie też mam takie zdanie akum do wymiany,zobaczę po wymianie,a za wypowiedzi w dodatku mądre stawiam wszystkim pomógł.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2008, 16:48 
Forumowicz

A jeszcze dodam że ładowanie sprawdzali i na włączonych światłach było tylko minimalnie niższe napięcie ale powiedzieli że jest ok.A akum jest rzeczywiście już kiepski bo ładowałby się tydzień i nic nie schodzi napięcie ładowania na prostowniku tylko dziwi mnie że bunia tak fajnie pali bez jakiś problemów. Pozdro.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1