BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 2.5tds. Czujnik FGR
PostNapisane: 11 czerwca 2008, 15:26 
Pierwsze kroki

Witam.W mojej beebmce wystepuje dziwny problem.Gdy silnik jest zimny to auto jedzie elegancko,przyspieszenie jest takie jak trzeba ,turbina pracuje elegancko.Ale gdy troche pojeżdże i silnik sie nagrzeje (w lato to wogole szybciej sie nagrzewa ze wzgledu na temperature), to wtedy auto zaczyna tracic przyspieszenie i wogole wisco wyje dosyc glosno i jest takie wrazenie jakby silnikowi robio sie ciezko,ciezko wkreca si ena obroty.
Drugi problem polega na tym ,że auto często nie reaguje na gaz tzn.Wcviskam gaz na maxa ,a auto przyspiesza ale bardzo wolno, a po chwili wszytsko wraca do normy.Dzieje sie tak dosyc czesto.Czasem żeby ruszyc z miejsca to musze dosyc wysoko wkrecac na obroty i dopiero wrzucac bieg.Bylem dzisiaj na komputerze i wyswietlili blad :
"Czujnik regul.prędkości FGR,zwarcie do masy" ,może mi ktoś wytłumaczyc co to za czujnik i gdzie on sie znajduje ??
Sprawdzalem omomierzem potencjometr gazu wedlug danych programu Auto Data i wzsystko jest OK.[/list]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2008, 17:29 
Zacna persona forum

FGR Fahrgeschwindigkeits-Regler - regulator prędkości jazdy, obstawiam poprostu pedał gazu :) próbowałeś dołączyc dodatkową mase ? lub jedz na szrot i na miejscu wymień i zobacz czy oto chodzi

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2008, 17:30 
Zacna persona forum

ps . masz tempomat ?

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2008, 17:37 
Pierwsze kroki

Też mi się wydawało ,że to pedał gazu,ale jak już pisałem sprawdzałem omomierzem według danych programu Auto Data i wszystko wskazywało ,że jest OK.

Co do tempomatu to nie ma go w moim aucie.Słyszałem tez ,ze ten blad podobno wystepuje w kazdej e36 w ,ktorej nie ma tempomatu.Jakis błąd boschs.

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2008, 18:00 
Zacna persona forum

eeeeeee ja niemam tempo( szkoda ) i nic sie nie dzieje :) aha zabardzo nie ufaj programowi autodata poprostu zrób tak jak pisałem wcześniej podmianke trzaśnij na szrocie

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2008, 18:36 
Pierwsze kroki

A naczym sprawdzales bledy? Bo mi wykrylo na KTS-ie

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2008, 19:07 
Forumowicz

ten błąd to standard w bmw w której nie ma tempomatu, więc to nie jego wina. a co dotwojego problemy to czy w tym momęcie co nie ma mocy to czy kopci jakoś ??? kiedy wymieniałeś filtr paliwa ??? jaka jest dawka paliwa ?? jeżeli masz kts to możesz spradzić

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1