BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Amortyzatory przód - problem (trzeci komplet)
PostNapisane: 16 czerwca 2008, 16:26 
Forumowicz

Moje BMW: e92 335i
Kod silnika: n54
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 37&start=0
Koledzy licze na fachową poradę
Problem jest nastepujacy
byla wymiana amorow i springow na sportowe, wszystko nowe. Po 3 tygodniach wylal sie amortyzator z prawej strony:(
po podniesieniu auta okazalo sie ,ze jest on osadzony wyżej od tego z lewej o 2-3 cm ku górze. Przez co byl bardziej obciazony i sie wylal.
Wytlumaczcie mi teraz jakim cudem auto stoi rowno po lewej i po prawej mam ten sam przeswit , a z prawej amortyzator jest wyzej osadzony na zwrotnicy.
Jeden mechanik powiedzial ,ze sprezyny mam nierowne, kupilem nowe, taka opcja jest wykluczona.

dziwnej historii ciag dalszy
gdy kupilem auto wzialem je na podnosnik i co? prawy amor z przodu do wymiany. Zaznaczam iz wtedy bylo seryjne zawieszenie oraz przeswit.
Warsztat wymienil amortyzatory oba z przodu. Po 2 miesiacach przypadkiem u kolegi na kanale zauwazylem ,ze amortyzator z feralnej prawej strony sie juz rozszczelnil:(
wtedy zdecydowalem sie na zalozenie sportowej zawiechy. niestety znow po prawej stronie wylal sie amor

POmocy. Czy ktos wie co to moze byc? sprezyny mam rowne, amortyzatory tez
czy cos jest zle złożone?
mozę jakies łożysko, mocowanie amorka sie zapsulo, albo jakies odboje?
nie wiem sam

Cytuj:
[E39] problem z amortyzatorami przednimi, prawy wylal sie :(
to juz trzeci komplet amorow do kosza:(

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 22 czerwca 2008, 12:12 przez johnny_85, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2008, 20:43 
Forumowicz

Moje BMW: 323i Sedan
Kod silnika: M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96815
Amortyzatory jakiej firmy?

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2008, 21:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
Mocowania amortyzatorów nie są zbyt drogie, jeśli coś z nimi nie tak to warto wymienić.

Ja w tym przypadku może pominę zły sposób mocowania i nieudolność mechanika, bo najbardziej prawdopodobne wydaje się skrzywienie zwrotnicy. To by tłumaczyło krzywe mocowanie itd.

johnny_85 napisał(a):
Przez co byl bardziej obciazony i sie wylal.

Amortyzatory nie są obciążone. Ciężar auta przenoszą sprężyny, amortyzatory jedynie tłumią siły działające na nadwozię. Po 3 tyg. nie powinno się nic wylać nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach (chyba, ze był krzywo (nie za wysoko) zamontowany i na uszczelkę tłoczyska ciągle działały siły poprzeczne).

W sumie jeśli zwrotnica skrzywiona jest w dwóch kierunkach to taki scenariusz miałby sens.
Elementy zawieszenia w E39 są jednak aluminiowe i raczej pękają, a nie krzywią się.

Trudna sprawa. najlepiej sprawdzić przedni zawias u mechanika - łącznie z mocowaniami, wahaczami itd.

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2008, 21:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
cos z mac-presonem! moze ktos wymienial i od innej wersjii jest ? ale watpie ze sa inne modele! krzywe albo inne elementy zawieszenia!

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2008, 06:28 
Uzależniony od forum :)

Johnny sprawdz czy masz identyczne piasty z obu stron. Piszesz, ze prawy jest jakby wyzej zamontowany co wskazuje na inna piaste lub inna poduszke mcphersona. Moim zdaniem jest cos nie tak z piasta u Ciebie co powoduje iz wyzej zamontowany amortyzator czesto dobija co prowadzi do jego szybkiego zniszczenia.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, 15:29 
Forumowicz

Moje BMW: e92 335i
Kod silnika: n54
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 37&start=0
Panowie, nie zmienialem nigdy jeszcze gornych mocowan od amorka, czy to moze byc przyczyna ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1