BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Zakup - 2,0 lub 3,0
PostNapisane: 18 czerwca 2008, 17:43 
Pierwsze kroki

Witam planuje zakup takowej betuni tylko zastanawiam sie nad silnikiem 2.0 150 PS lub 3.0 184 PS chciałbym poznac opinie użytkowników takich cudenek oraz czym sie kierować przy zakupie takiego samochodu i na co zwracać uwage zeby znajść dobrą sztuke !!! Mam także pytanie dotyczące kosztów eksploatacji ewentualnych napraw itp. czy są jakies wygórowane ceny z kosmosu czy np. można to porównać z vw lub audi ?

Cytuj:
[E46] Zakup BMW E46

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 22 czerwca 2008, 12:21 przez bebok-85, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, 18:08 
Pierwsze kroki

Osobiście mam 320d tylko z tym starszym silnikiem o mocy 136 KM i nie mam z nia najmniejszych problemów. Zrobiłem nią ponad 100 tkm i nigdy nie miałem problemów z silnikiem, jednak skrzynia czasem troche haczy ale było już tak jak ją kupiłem i nic sie nie zmienia wiec nie traktuje tego jako usterke. Miałem tez 530d (2003 rok produkcji) i właśnie z tym silnikiem 184KM i po kilku miesiącach ekspoatacji pękła głowica i koszt remontu wyniósł około 10 000 zł. Mało tego ciągle był jakiś problem i pompą paliwa. Koszty koszty i jeszcze raz koszty jeśli chodzi o moje doświadczenie. Sprzedając ten samochód miał 280 tkm i nie zapalała na ciepłym silniku. Jeśli chodzi o VW to jeżdziłem passatem B5 od nowości, gdy go sprzedawałem miał 270 tkm i nie dołożyłem do niego przysłowiowej złotówki więc byłem z niego bardzo zadowolony. Jeśli chodzi o audi to miałem możliwośc zrobienia kilkanaście tysięcy km A3 1,9 tdi A6 2,7 tdi i 3,0 tdi ale nie jestem w stanie niec powiedzieć jak to że A3 jest troche zbyt twarda jak na miasto a A6 z 3,0 tdi potrafi spalić 20/100km jeśli sie dobrze jeżdzi (mierzyłem na piechote bo nie ufam troche tym komputerom)

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, 18:27 
Pierwsze kroki

Ja ostatni czas poruszalem sie pasatem B5 FL 130ps i oprucz turbinki to był wpożądku ale jakoś nie użekł mnie wykonaniem wnetrza i ogólnie chciałem spróbować z ta e46 ale raczej tak jak pisesz 320d same porównania takich rzeczy jak klocki tarcze i takie pierdoły do tej 330 to juz jest szok a ta 320 to uważam ze jest cos ala passat w eksploatacji i ma dość ładne spalanie

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, 18:33 
Pierwsze kroki

Tylko tą 320d ciężej znajść z dobrym wyposażeniem na polskich bądz niemieckich giełdach a znowu pełno tych 330d i co druga max wypas ale to chyba mówi same za siebie jak coś jest dobre to jeżdzi a jak sie czegoś chcą pozbyć to stoi w komisach ja tak uważam może sie myle ???

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, 18:50 
Pierwsze kroki

To już mity o kolosalnych kosztach utrzymania BMW.Tak naprawdę największy koszt to...paliwo.Nic innego się nie psuje.Wiadomo:klocki tarcze oleje,to w każdym się zużywa i trzeba wymienić.Klocki np są tańsze niż do starszego modelu A6...
A tak na marginesie...ja mam do sprzedania,tylko nie wiem jaka wersja nadwozia Cię interesuje...Jak coś to pisz na PW

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, 18:58 
Pierwsze kroki

Na co zwracać uwage przy zakupie owej betuni zeby dobrze trafić czy warto jechać z samochodem do serwisu na sprawdzenie czy szkoda na to kasy !

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, 19:05 
Pierwsze kroki

Tu na forum bmw to widze ze jest zainteresowaniem i chęć podzielenka sie wiadomościami bo na vw to na dzięńdobry powiedzieli poczytaj se i użyj szukaj gamoniu!!

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, 19:05 
Pierwsze kroki

Tu na forum bmw to widze ze jest zainteresowaniem i chęć podzielenka sie wiadomościami bo na vw to na dzięńdobry powiedzieli poczytaj se i użyj szukaj gamoniu!!

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2008, 19:11 
Pierwsze kroki

bebok-85 napisał(a):
Na co zwracać uwage przy zakupie owej betuni zeby dobrze trafić czy warto jechać z samochodem do serwisu na sprawdzenie czy szkoda na to kasy !

Ja pojechałem bo nie bardzo chciało mi się wierzyć w przebieg auta...Ale generalnie pooglądali,podpięli do kompa i za 20 minut w sumie szwendania się skasowali 450zł.No ale wiem co mam,można powiedzieć...Nie ma jak własne wytrawne oko i może jakiś ktoś to też coś "wie" ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 07:21 
Pierwsze kroki

W tej chwili mozna cofnac zegar z pamieci samochodu wraz z pamiecia kluczyka za naprawde nieduze pieniadze, a serwis nie ma o tym pojecia, sam bylem tego swiadkiem. Co do cześci to nie jest to tylko koszt paliwa jeśli w serwisie ostatnio kupowalem klocki hamulcowe na tyl za około 450 zł a do audi a3 2006 rok kupowałem na przód za 195 zł i juz sa z czujniczkiem :) wiec o czym tu wogole jest rozmowa.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 08:44 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
Cześć elementów zawieszenia jest całkiem inna w 320 i 330 więc i ceny są różne, np. tarcze i klocki. Felgi w 330 to minimum 17, mniejsze nie wchodzą więc i koszta serwisu/eksploatacji też będą inne.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2008, 12:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: M5
Kod silnika: nie wiem nie znam si
320 e46 ma 150 koni bardzo ladny dźwięk silnika ale troche malo koni
330d jest bardzo fajnym silnikiem o nizszej kulturze pracy niz benzynowe r6
spalanie okolo 9 litrow w miescie klocki ,tarcze to droga sprawa w 330d ale uwazam go za udany samochod i szczerze polecam
dee_jay_86 napisał(a):
Miałem tez 530d (2003 rok produkcji) i właśnie z tym silnikiem 184KM

nie bylo takiego silnika
od koncowki 2000 rok 530d ma 193km i jest lepsza wersja od 184

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1