BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 10:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318Ti compact Czy to uszczelka ?
PostNapisane: 21 czerwca 2008, 00:22 
Pierwsze kroki

Witam, Mam problem z moim Compactem, jest z 1997 roku, ma benzynowy silnik z nowszych modeli (chyba e46) 1895 cm, niedawno po przyjeździe z trasy i wyłączeniu silnika uciekł mi cały płyn z chłodnicy, wymieniałem termostat na nowy i problem znikną, ale ... temperatura silnika na wskaźnikach jest IDEALNA, wskaźnik idealnie w pionie, silnik się aż tak nie grzeje jak miało to miejsce wcześniej, mimo to ogrzewanie na 1-2 biegu praktycznie nie działa, dopiero jak dam na 3-4 to można poczuć jakieś tam małe ciepło, dodatkowo przewody które idą od chłodnicy są bardzo twarde, mechanik powiedział że to uszczelka pod głowicą jest padnięta, nie wiem jak mogę to sprawdzić czy na pewno to jest przyczyna, bo koszt tej naprawy jest dość spory ...
Z silnika nie ma żadnych wycieków, nie ma spadku mocy ani nic takiego ... tak że nie wiem czy to na pewno to ... PS: Elektrozawór też został wymieniony i nic to ni dało ... PLISSS o pomoc ... POZDRAWIAM

Cytuj:
[E36] PROBLEM BMW e36 Compact 318 TI :( ?? Uszczelka?? :(

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 1 lipca 2008, 22:40 przez Safar, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2008, 07:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B18
A czy nie przybywa oleju w silniku, czy po rozgrzaniu nie wydostaje się biały dym z rury wyechowej. Może coś z pompą wody

Tytuł: Re: PROBLEM BMW e36 Compact 318 TI :( ?? Uszczelka?? :(
PostNapisane: 21 czerwca 2008, 10:09 
Pierwsze kroki

Safar napisał(a):
Witam, Mam problem z moim Compactem, jest z 1997 roku, ma benzynowy silnik z nowszych modeli (chyba e46) 1895 cm, niedawno po przyjeździe z trasy i wyłączeniu silnika uciekł mi cały płyn z chłodnicy, wymieniałem termostat na nowy i problem znikną, ale ... temperatura silnika na wskaźnikach jest IDEALNA, wskaźnik idealnie w pionie, silnik się aż tak nie grzeje jak miało to miejsce wcześniej, mimo to ogrzewanie na 1-2 biegu praktycznie nie działa, dopiero jak dam na 3-4 to można poczuć jakieś tam małe ciepło, dodatkowo przewody które idą od chłodnicy są bardzo twarde, mechanik powiedział że to uszczelka pod głowicą jest padnięta, nie wiem jak mogę to sprawdzić czy na pewno to jest przyczyna, bo koszt tej naprawy jest dość spory ...
Z silnika nie ma żadnych wycieków, nie ma spadku mocy ani nic takiego ... tak że nie wiem czy to na pewno to ... PS: Elektrozawór też został wymieniony i nic to ni dało ... PLISSS o pomoc ... POZDRAWIAM

A odpowietrzyliście dokładnie układ chłodzenia?

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2008, 11:59 
Pierwsze kroki

Oleju nie przybywa, cały czas od wymiany jest na niezmienionym poziomie, pompa wody też sprawdzona. Co do odpowietrzania to ponoć mechanik odpowietrzał ale pewny nie jestem ... :(

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2008, 14:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B18
Trzeba spróbować jeszcze odpowietrzyć,jeśli nadal będzie tak samo to tylko się modlić aby tylko poszła uszczelka

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2008, 21:41 
Pierwsze kroki

ok dzięki wielkie za wszystkie wskazówki, w poniedziałek jadę do kolegi to odpowietrzę układ i zobaczymy co będzie :) Jeszcze raz DZIĘKI :]

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2008, 11:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
zrob test na CO2 w ukladzie. w zakladzie zajmujacym sie chlodnicami na pewno robia test na sprawdzenie dwutlenku wegla w ukladzie chlodzenia. koszt niewielki kolo 15- 20 zl. a bedziesz wiedzial czy cisnienie z silnika nie idzie w uklad. jezeli tak jest to uszczelka pod glowica do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2008, 13:27 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Skoro oleju Ci nie przybywa to OK...
Sprawdź poziom oleju na zimnym silniku i na ciepłym...
Na ciepłym silniku poziom oleju powinien być większy od tego poziomu na zimnym...
Co jeszcze... czy tzw."kawa z mlekiem nie zostaje Ci na bagnecie".. jak jest to jest to uszczelka...
możesz podnieść sobie jeszcze samochód z przodu i zobaczyć czy uszczelka pod kolektorem od wydechu nie przecieka...
a jak z odpowietrzeniem... poszukaj na forum powinien być dokładny opis jak to zrobic... bo sam z niego korzystałem... i pomogło... też jakoś mi woda z chłodnicy ubyła ale temp. była ok... potem jeszcze raz dolałem i odpowietrzyłem i było GIT! :hyhy:

Znalazłem poczytaj:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=3905
ja naciskałem ten gumowy wąż (pompowałem ten gumowy wąż kilka razy i trzymałem naciśnięty podczas odpowietrzenia...), odpowietrzałem i zakręcałem korek odpowietrzenia i tak kilka razy!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2008, 00:25 
Pierwsze kroki

byłem w ASO na sprawdzaniu kompresji, miałem podłączony komp, oraz zrobili kilka innych testów, okazało się że wszystko jest ok, a koleś u którego robiłem auto chciał mnie poprostu naciągnąć, odpowietrzyli mi układ i ogrzewanie śmiga :] jedynie co to powiedzieli że mam nie skasowany Oil Servis i Inspection ... ale z racji tego że olej wymieniałem w marcu to nie będę tego teraz kasował tylko przy następnej wymianie, po za tym auto powiedzieli że jest naprawdę w dobrym stanie co nie lada mnie ucieszyło :) mam nadzieje że będzie mi dobrze służyło i uda mi sie przyjechać kiedyś na jakiś spot/zlot żeby pogadać na żywo. W każdym bądź razie dzięki wszystkim za pomoc :) Pozdrawiam!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1