BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 08:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Głośne klekotanie silnika
PostNapisane: 1 lipca 2008, 09:59 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich i mam do was pytanie... Kupiłem niedawno 320d ('00) silnik M47 i niepokojaca jest praca silnika poniewaz moim zdaniem chodzi stanowczo zaglosno :( tym bardziej ze mam przebieg 163 tys. a silnik chodzi jak straym samochodzie dostawczym po przejechaniu mln km Jakie moga byc przyczyny takiej pracy silnika???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2008, 15:36 
Pierwsze kroki

Od samego kupna czy dopiero teraz?

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2008, 23:56 
Pierwsze kroki

Od kupna. Kupilem rozbite ale jezdzace auto. Co moze byc tego przyczyna?

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2008, 12:47 
Pierwsze kroki

Jak myślicie czy na moj problem moze miec wplyw komputer czy to to raczej jakas wada typowo mechaniczna? Bo przypuszczam ze to moga byc pierscienie gdyz jak sie otowrzy korek wlewu oleju to troche chlapie olejem :( musze tez przyznac ze jezeli chodzi o moc to takze nie jest rewelacyjnie :| jakby mu czegos brakowalo tzn gdzies od 2500 obr. jakby troche lepiej i na postoju jak wcisne gaz do konca to nie uzyskuje wiecej niz 5000 obr. dlaczego???

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2008, 14:30 
Pierwsze kroki

hmm.... nio stary 5000 / min jak na diesla to wg mnie jest ok. np ja przy swoim jak jade np na 4 biegu mam 4.5 tys auto jedzie jakies 170km/h to praktycznie wyzej niz 4.5 tys auto juz nie ciagnie..... spróbuj odłaczyc calkiem egr i pojedzij i zobacz jak bedzie chodzil. ja przed odłaczeniem egru mialem takie cos ze auto przyspieszalo tak po 2 sek od wcisniecia gazu teraz gdy zaslepilem egr tego problemu juz nie ma

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2008, 16:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
wlej do oleju takie cos co sie nazywa wynss do smarowania hydrauliki w silniku albo lucas stabilizator.przejedz jakies 100 km powinno sie stukanie uspokoic i silnik bedzie smigal cichutko.wlej tez stp diesla do pelnego baku.powinno oczyscic uklad paliwowy i wtryski.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2008, 19:59 
Forumowicz

To jest diesel to musi troche klekotać a dlatego ci chlapie olejem jak odkręcisz korek wlewu bo jeżeli nie zauważyłeś to tam zaraz pod korkiem jest łańcuch rozrządu i to on wywala olej. :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2008, 02:28 
Forumowicz

Biały_79 napisał(a):
To jest diesel to musi troche klekotać a dlatego ci chlapie olejem jak odkręcisz korek wlewu bo jeżeli nie zauważyłeś to tam zaraz pod korkiem jest łańcuch rozrządu i to on wywala olej. :hyhy:

prawda :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2008, 08:07 
Pierwsze kroki

sprawdze to z tym egr i kupie te preparaty co poleciliscie. Ale jezeli chodzi o te klekotanie to jest naprawde duzy problem wiem ze powinno klekotac ale bez przesady on chodzi jak passat z 91' bardzo glosno :zly: slyszalem jak chodza te silniki i jestem pewny ze z moim jest cos nie tak. A jezeli chodzi o moc to auto wogole nie idzie wprawdzie ma taki moment od 2500-2800 obr ale wczesniej to jest tragedia jakby mial 70 KM :kwasny: Moze kompresja jest niewlasciwa? Albo to cos z komputerem? Czy moze ten egr?

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2008, 01:45 
Forumowicz

A jaki turodiesel idzie Ci od z niższych obr. Nawet bezynka potrzebuje 3000 zeby sie rozkrcic.
Klekotanie jak pasat z 91 roku może tylko oznaczac wydech do wymiany. Jeżeli miałbys problemy z komprecha i itp. w silniki to diesel okazuje to dymieniem i duzym zużyciem paliwa i oleju. Polecem rozejrzec sie w ZRÓB TO SAM w temacie czyszczenie zaworkow od TURBO i EGR i wymien filterki (jeżeli nie miałeś pewnosci że były wymieniane).
Zalecany jest przegląd wszystkich przewodów od dolotu ( od Turbo do koloektora dolotowego)
Głaśna praca bez wyżej wymienonych oznak oznacza tylko i wyłaczie wydech do wymiany!!!!!!!!!
:cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2008, 12:36 
Forumowicz

Moje BMW: E46-330i 2002r
Kod silnika: M54B30
bAjktomi a u mnie mam mały rezonans od rury wydechowej który ucisza się gdy ją chwycę mocno ręką. nigdzie nie dotyka i jest dobrze zawieszona więc co może być przyczyną??

Moja Becia: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72296

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2008, 18:28 
Pierwsze kroki

dobra ale dlaczego jest ze jak mu dam troche wiecej gazu to wąż od turbo moge scisnac rekami?? chyba nie powinno tak byc :zdziwko: .... nawet jak mam te maksymalne 4800 obr bo wiecej nie uzyskuje :zalamany: czyzby turbo :niepewny:??

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2008, 02:47 
Forumowicz

Nie zawsze przyczyna głosnej pracy jest dziura w tłumiku.
Tłumiki to czesci eksploatacyjne czyli zużywaja sie jak kloski ,przęgła itp.
Poprostu bebechy sie wypaliły i lataja w srodku jekies syfy. Poprzez chwyt dłunia tłumisz drgania i przestaje . Sprawdz dobrze kata i postukaj pięscią w tłumik i kata ,jeżeli w środku coś bedzie latało to masz odpowiedz.

Sebastin zmiana cisnienia w przwpodach jest zauważalna ,ale przewody nie robia sie twarde jak beton.
Przeczysc zaworki od EGR i Turbo potem filtry i paliwo.
Jeżeli siada TURBO to masz spore zużycie oleju ,dymienie i strasznie głośna prace turbiny słyszalna wyraznie w srodku auta przy zamknietych oknach.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2008, 14:04 
Pierwsze kroki

sprawdze to wszystko na dniach i dam znac jakie sa efekty :wstyd: Pozdrawiam :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2008, 19:07 
Pierwsze kroki

Ufff juz - przeciscilem egr i elektro zawor sterujacy egr i szczerze nic to nie dalo :kwasny: fakt bylo troche brudu :P wiec postanowilem zaslepic egr no i moze minimalnie cos mu to dalo ale bardzo niewiele ... :zalamany: i co teraz radzicie??

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2008, 19:08 
Pierwsze kroki

Ufff juz - przeciscilem egr i elektro zawor sterujacy egr i szczerze nic to nie dalo :kwasny: fakt bylo troche brudu :P wiec postanowilem zaslepic egr no i moze minimalnie cos mu to dalo ale bardzo niewiele ... :zalamany: i co teraz radzicie??

Tytuł:
PostNapisane: 4 kwietnia 2009, 10:05 
witam ja mam e46 2001r po lifcie i tez mam taki sam problem od ok 2 tyg zaczelo cos klekotac wczesniej bylo ok tak wiec jak uporaliscie sie z tym problemem to napiszcie dzieki pozro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1